Liczba postów: 1,600
Liczba wątków: 3
Reputacja:
32
Wyznanie: Jezus Chrystus, Pan i Zbawiciel
Teista napisał(a): "Ani jedno ani drugie i pozostałe też.Szeol- to jest rozwiązanie jedyne.
Sugerujesz, że Jezus nauczając o zmartwychwstaniu i sądzie uznawał faryzejską tradycję, przeciwko której występował? Byłoby to nielogiczne, no i byłby On tym samym oszustem, a nie Synem Bożym.
A szeol to szeol.Tam nie tylko że nic się nie dzieje, ale również nie ma żadnej świadomości (zgodnie z Pismem).
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Liczba postów: 194
Liczba wątków: 25
Reputacja:
3
Nerwica
Cytat:KrK mówi inaczej: jeśli masz na koncie jakiś "grzech ciężki" (na przykład nie byłeś w kościele), to idziesz do piekła, nawet jeśli prowadzisz święte życie i czynisz wyłącznie uczynki światłości. No chyba, że się wyspowiadasz przed księdzem w konfesjonale. Innymi słowy, rzymsko-katolicki bóg zsyła ludzi do piekła na tortury za nieposłuszeństwo.
Do takich właśnie wniosków można dojść kiedy patrzy się na to w systemie 0-1. Kiedy studiuje się literę prawa, z kompletnym pominięciem "ducha prawa".
Grzech ciężki to w pełni świadome i dobrowolne złamanie Bożego przykazania w rzeczy bardzo ważnej - np. rozmyślne zabójstwo, kradzież itp.
Czy człowiek, który długie lata żyje w dobrej relacji z Bogiem - ot tak zgrzeszy sobie ciężko? Czy to jest dla niego taka błachostka? NIE.
A nawet jeśli przez wzgląd na swoją słabość, popełnił by taki grzech, czy nie będzie natychmiast żałował? Czy gdyby pełen żalu i skruchy jechał samochodem do Kościoła, żeby się wyspowiadać i np. zginął w wypadku w trakcie drogi, czy zostałby potępiony? NIE. Myślę, że nawet sam Chrystus mógłby go w tym momencie rozgrzeszyć, bo przecież on jest Najwyższym Kapłanem.
Warto zwrócić uwagę na dwie postacie ewangeliczne - Judasza i św. Piotra. Obydwaj zdradzili Jezusa. Piotr po uświadomieniu sobie zdrady - gorzko zapłakał , tymczasem Judasz - poszedł i się powiesił.
Różnica w ich postępowaniu wynikała z tego co było przedtem: Piotr trwał przy Panu, jednak przez wzgląd na swoją słabość upadł w momencie próby - jednak potem wrócił. Judasz zaś już wcześniej odrzucił nauczanie Jezusa, jednak mimo to dalej z nim chodził. Jego proces degeneracji wydał straszne owoce: Wydanie na śmierć niewinnego i samobójstwo.
"Czy nie jest tak, że nawracają się ci, którzy o coś walczą, a nie nawracają się ci, którzy nigdzie nie idą, ludzie letni, którym na niczym nie zależy z wyjątkiem zabezpieczenia własnego komfortu?"
Franciszek Kucharczak
Zapraszam na Kanał Metafizyczny !
https://www.youtube.com/channel/UC9BIv2J...5rgvmY8fuw
Liczba postów: 1,085
Liczba wątków: 28
Reputacja:
49
Wyznanie: wine loaf
Petrus90 napisał(a): Jego proces degeneracji wydał straszne owoce: Wydanie na śmierć niewinnego...
Zauważ że Jezus wiedział co się stać musi i oceniał swoją ofiarę jako pozytywną - korzystną dla świata. Nie można tego nazywać "strasznym owocem". Piotr, który chciał go od niej uchronić, został zbesztany, a jego pomysł nazwany szatańskim. Można się nawet zastanawiać nad działaniem Judasza w porozumieniu z Jezusem.
Reputacja:
32
Przyznaj, że to jakiś żart z Twojej strony, bo trudno mi uwierzyć, że naprawdę tak uważasz.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Reputacja:
3
Cytat:Zauważ że Jezus wiedział co się stać musi i oceniał swoją ofiarę jako pozytywną - korzystną dla świata. Nie można tego nazywać "strasznym owocem". Piotr, który chciał go od niej uchronić, został zbesztany, a jego pomysł nazwany szatańskim. Można się nawet zastanawiać nad działaniem Judasza w porozumieniu z Jezusem.
"Syn zatracenia", "Lepiej by było dla tego człowieka, gdyby się nie narodził" - Te słowa Jezusa daję raczej inny obraz.
Twoje myślenie jest błędne. Mogłoby ono sugerować, że Judasz padł ofiarą "przeznaczenia". NIE Jezus wydał się w ręce ludzi, a ci go zabili. Z tego niewysłowionego dramatu, gdzie stworzenie zabija swojego Stwórcę, Bóg Ojciec wyprowadza dobro - zbawienie rodzaju ludzkiego.
"Czy nie jest tak, że nawracają się ci, którzy o coś walczą, a nie nawracają się ci, którzy nigdzie nie idą, ludzie letni, którym na niczym nie zależy z wyjątkiem zabezpieczenia własnego komfortu?"
Franciszek Kucharczak
22.11.2017, 13:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.11.2017, 18:56 przez Yudas.)
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 6
Reputacja:
-3
Jezus z pewnością był w porozumieniu z Judaszem. Wg Pisma Jezus miał misję do wypełnienia i ją wypełnił a nie, że przez przypadek został zdradzony. Mechanizm działania większości a może wszystkich religii jest podobny. Dlatego treści są niespójne i po części niezrozumiałe i o to w tym chodzi. Istnieje jeszcze alternatywna a nawet prawdopodobnie prawdziwa historia wydarzeń sprzed lat.
Religia również ewoluuje przykładowo:
2000 lat wstecz ponoć ma miejsce wydarzenie przekazywane słownie a po latach spisywanie tych treści. Czy są to nowe fakty, czy historia spisana na bazie różnych wierzeń gdyż istniały takowe wcześniej. Rok 325 i jest kompromis, ustalono i wprowadzono religię chrześcijańską. Dalej już dokładniej opisują to karty historii, czy poczynania wszystkich papieży w obronie wiary itp. Religia jest potężnym narzędziem niemal we wszystkich dziedzinach życia. Rozpoczyna się era ewangelizacji, nawracanie pogan czy innowierców wprowadzenie np. pogańskich tradycji do chrześcijańskich obrządków. Tortury, morderstwa, oskarżanie i skazywanie na śmierć męczeńską za przyrządzanie leków czy specyfików z ziół - co oczywiście nie przeszkadza już w późniejszym okresie wytwarzać i sprzedawać ich przez np. chrześcijańskie klasztory. Nieomylność papieską przemianowano na nieomylność w sprawach wiary, bo tego nie można dowieść i gitara. Plaska ziemia - dysk na filarach różni się od kuli -planety, a więc z objawień się tego nie dowiemy. Z objawień są przesłania, których na razie nie można dowieść. Działalność KK to obecnie promowanie ustalonych zasad w tym moralnych i ich przestrzeganie w trosce o człowieka, są chyba jedynym i sztandarowym produktem KK. Jeszcze kwestia rozłamu na prawosławie i katolicyzm, obkładanie się wzajemnie klątwami - dobrze, że nie kamieniami, czego to ludzie nie wymyślą...
cytat:
(Warto zwrócić uwagę na dwie postacie ewangeliczne - Judasza i św. Piotra. Obydwaj zdradzili Jezusa. Piotr po uświadomieniu sobie zdrady - gorzko zapłakał , tymczasem Judasz - poszedł i się powiesił.)
Powyższy przykład pokazuje logikę w nauce KK
Piotr zwątpił, zapłakał i znów uwierzył, dobry święty człowiek
Judasz uczeń Jezusa jako zdrajca to zły człowiek powiesił się i jest okryty hańbą
Tomasz niewierny, Jezus ukazał mu się po zmartwychwstaniu. To bardzo ważne bo powinieneś uwierzyć w to co głosi religia a będziesz błogosławiony.
Czy to możliwe aby ten spektakl pochodził rzeczywiście od Jezusa ?
To brzmi raczej jak spreparowana sztuka teatralna na potrzeby religijne.
Liczba postów: 952
Liczba wątków: 10
Reputacja:
7
Ale fajne te pytania - spróbuje się zmierzyć
Ale zastrzegam -- nie będę dowodził nieistnienia czegoś.
1. Kim jest człowiek?
Organizmem, żywym, nagą małpą, która miała pecha zbyt dużo inwestować w inteligencje.
A i tutaj wysypują się niesamowicie ciekawe pytania o świadomość i czy świadomość jest sprawcza,
czy jest jedynie wewnętrzną narracją.
Zachwyca mnie ta druga teza.
2. Co dzieje się po śmierci człowieka?
Wszystko, świat dzieje się dalej, inni ludzie żyją jakby nigdy nic. A jeżeli pytasz o człowieka, przestaje funkcjonować.
Z Twojej perspektywy będzie dokładnie tak jak przed Twoimi narodzinami  Brakuje Ci świadomości tego okresu?
Po prostu jej niema.
3. Co to jest życie?
Wiki -- nobla dla człowieka, który poda idealną definicję
4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?
Bo mogą? Bo świat sam w sobie jest amoralny, bo pojęcia zła i cierpienia są abstrakcyjne i są naszym wymysłem?
5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?
Właśnie. Jakie masz argumenty przeciw istnieniu wielkiego , różowego kutasa w niebie?
6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?
Nie można mówić o przyczynie kiedy nie istniał czas - a on pojawił się jakieś 15-16 mld lat temu...
prawdopodobnie dlatego, że mógł
7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?
Nie jestem historykiem, prawdopodobnie jest to postać fikcyjna inspirowana, którąś z Żydowskich sekt z pierwszego wieku. Jeżeli sie nie mylę, judaizm w owym czasie wyglądał nieco jak teraz hindiuzm... prorok na proroku.
8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?
Dlaczego większość ludzi to konformiści?
9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?
Mów o nich co chcesz -- ale Thule i słabość do mitów sugerują wszystko ale nie ateizm.
10. Czy zło istnieje?
Jako pojęcie - tak. I jest ono abstraktem.
11. Czy wolna wola jest dobra?
? w jakim sensie dobra ?
Że dobra jak troskliwe misie? Czy , że pożądana? Chciałbym, żeby moja wola była wolna.
W jakimś stopniu na pewno nie jest - pytanie w jakim jest  Czy to pożądanie? Nie wiem.
12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.
Nobel za odpowiedź  Najmniej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest ingerencja innego tworu, który po prostu jest i dmucha w glinę
13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?
O.o Wiesz, było trochę czasu - niema jedynej drogi do osiągnięcia sukcesu reprodukcyjnego --- sprawdzane są wszystkie które się zdarzyły --- każde próbuje jakoś wiązać koniec z końcem i w końcu zakładać rodzinę... nie jest niczym niezwykłym, że udaje się to nawet pierwotniakom
14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?
Jedno natręctwo mniej - to dość zdrowe. Jak udaje się wytrzymać z głosami w głowie, mówiącymi , ze musisz się pomodlić?
15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?
Kolejny abstrakt. Co rozumiesz jako miłość?
16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?
A dlaczego oddają życie za idee ? Za faszyzm, za trybunał konstytucyjny, za naród, za Przywódcę, za guru sekty? Bo istnieją nośne hasła i słabi ludzie, którzy za komfort braku samodzielnego myślenia oddadzą życie.
17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?
Subiektywne poczucie szczęścia.
18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?
Dlaczego lucyferianie istnieją od ponad tysiąca lat chociaż wyznają czyste zło?
19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?
? Sami się już obrażacie?
20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?
Ile masz lat? 12?
21. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?
chyba jednak 6
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
23.11.2017, 21:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2017, 22:00 przez Yudas.)
Reputacja:
-3
Subiektywne szczęście Czym jest, skąd się ono bierze? Trudno precyzyjnie wyjaśnić. Dlatego prościej jest użyć sformułowania - aby mi było dobrze tu i tam
Reputacja:
49
freeman
Cytat:Przyznaj, że to jakiś żart z Twojej strony, bo trudno mi uwierzyć, że naprawdę tak uważasz.
Nie uważam, że Jezus działał w porozumieniu z Judaszem, ale że można się nad tym zastanowić.
Petrus90
Cytat:"Syn zatracenia", "Lepiej by było dla tego człowieka, gdyby się nie narodził" - Te słowa Jezusa daję raczej inny obraz.
Nie wydaje mi się szczególnie istotną kwestią, jakimi pobudkami kierował się Judasz, ani nie zamierzam zajmować się dochodzeniem jak było naprawdę (ponieważ podejrzewam, że nie uda się dojść do jednoznacznych wniosków).
Popatrzmy jednak na wskazane cytaty:
"Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził."
Ja tego nie odczytuję jako groźby zemsty wobec Judasza, bo Jezus nie jest mściwy. To tylko stwierdzenie, że Judasz będzie "biedny". Jezus wie, że będą go dręczyły wyrzuty sumienia i targnie się na własne życie. Wie również, że za swój czyn zostanie przeklęty przez kolejne pokolenia.
A tak Jezus modli się do Ojca:
"Dopóki z nimi byłem, zachowywałem ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, i ustrzegłem ich, a nikt z nich nie zginął z wyjątkiem syna zatracenia, aby się spełniło Pismo."
Tu nazywa Judasza synem zatracenia. Judasz jest nadal synem, co świadczy o bezgranicznej miłości do ludzi, którzy błądzą. Epitet "zatracenie" ma w sobie "stratę". A więc Judasz został "stracony", "zgubiony". Sam epitet nie jest negatywny, tylko stwierdza fakt.
Połączmy te dwa fragmenty. Jezus strzeże swoich uczniów i gdyby tylko zechciał ustrzegłby i Judasza, ale nie może tego zrobić, "aby się spełniło Pismo". W pierwszym zaś uznaje "zdrajcę" za biednego i lepiej żeby się nie narodził - czyli widać, że wie iż brak tego ustrzeżenia spowoduje osobistą katastrofę tego człowieka. Czyli musi być bardzo poważny powód, który sprawia, że Jezus go nie ratuje.
Cytat:Twoje myślenie jest błędne. Mogłoby ono sugerować, że Judasz padł ofiarą "przeznaczenia". NIE Jezus wydał się w ręce ludzi, a ci go zabili. Z tego niewysłowionego dramatu, gdzie stworzenie zabija swojego Stwórcę, Bóg Ojciec wyprowadza dobro - zbawienie rodzaju ludzkiego.
I tu dochodzimy do tego powodu. Ten ważny powód to cel nadrzędny - zbawienie ludzkości. O ile w przypadku pobudek Judasza mam wątpliwości, to działanie Jezusa jest jasne i z łatwością można wykazać, do czego zmierza. Działa oczywiście przeznaczenie, we wskazanych fragmentach zaznaczyłem to podkreśleniem (Judasz padł albo nie padł jego ofiarą). Niewątpliwie jednak Jezus działa według przeznaczenia. Jezus sam wydał się w ręce ludzi. Zapowiadał swoją śmierć i to, że zostanie wywyższony, tj. ukrzyżowany. To ukrzyżowanie było warunkiem, aby został "otoczony chwałą" i Jego nauka rozeszła się na cały świat. "Otoczony chwałą" - niewątpliwie przez wieki aż do dziś to pierwsza postać wśród ludzi, wychwalana na całym świecie.
23.11.2017, 23:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2017, 23:52 przez Yudas.)
Reputacja:
-3
Można dodać pytanie kto zabił Jezusa ? Jak wiadomo mordercy Jezusa to Rzymianie. Nawet kiedy uzgadniano religię w roku 325 r nie napisano złego słowa na temat zbrodniarzy rzymskich,przecież Konstantyn cesarz Rzymski musiał to zatwierdzić. Rzymianie postępowali praktycznie, a jak się czyta takie teksty, Konstantyn się nawrócił itp. no to... Rzymianie wprowadzili wam tą Państwową religię dla własnych celów. Często spotykam się z opinią jakoby Żydzi zabili Jezusa. Wy też tak macie ? Jak wiadomo Jezus wkroczył do Jerozolimy w chwale witany przez wielbicieli jako Chrystus co znaczyło król Żydowski. W świątyni Jezus powywracał sprzęty czym naraził się Rzymianom a ci jak wiadomo za takie występki przybijali do krzyża i zostawiali na nim żeby odstraszyć innych.
Reputacja:
3
Jaques
Myślę, że nie ma co dzielić włosa na czworo.
Dla mnie sprawa jest prosta: Bóg "od zawsze" wiedział jak będzie wyglądać historia Jego wcielonego Syna. I na tej podstawie natchnieni Prorocy spisali to w Starym Testamencie.
Jezus jako Syn Boży był ponad okolicznościami, które powstały na skutek działań wynikających z wolności ludzkiej, jednakże - znając je "od wieków" - pokornie i dobrowolnie się im poddaje. To pokazuje, że pomimo dramatycznych okoliczności - nadal jest ich Panem.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem twierdzenia, że Bóg tu wszystko poukładał, a Judaszowi przeznaczył rolę zdrajcy. On po prostu jako wcielony Bóg-człowiek, pokornie poddaje się okolicznościom ziemskim, jednocześnie cały czas mając nad nimi władzę.
Franciszek Kucharczak
25.11.2017, 10:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.11.2017, 20:26 przez Yudas.)
Reputacja:
-3
Liczba postów: 968
Liczba wątków: 13
Reputacja:
133
Wyznanie: brak
freeman napisał(a): Teista napisał(a): "Ani jedno ani drugie i pozostałe też.Szeol- to jest rozwiązanie jedyne.
Sugerujesz, że Jezus nauczając o zmartwychwstaniu i sądzie uznawał faryzejską tradycję, przeciwko której występował? Byłoby to nielogiczne, no i byłby On tym samym oszustem, a nie Synem Bożym.
A szeol to szeol.Tam nie tylko że nic się nie dzieje, ale również nie ma żadnej świadomości (zgodnie z Pismem).
Sprzeciwiał się tradycji faryzejskiej, a także toczył bój z sadycejską. Zawsze koncentrował się na życiu i postępowaniu ludzi za życia, a zagadkę o zmartwychwstaniu sadyceuszy rozwiązał w najprostszy sposób - Mt 22, 31-33
A co do zmartwychwstania umarłych, nie czytaliście, co wam Bóg powiedział w słowach: Ja jestem Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba? Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych. A tłumy, słysząc to, zdumiewały się nad Jego nauką.
Tyle na temat nauki o zmartwychwstaniu
Liczba postów: 968
Liczba wątków: 13
Reputacja:
133
Wyznanie: brak
Jaques napisał(a): Petrus90 napisał(a): Jego proces degeneracji wydał straszne owoce: Wydanie na śmierć niewinnego...
Zauważ że Jezus wiedział co się stać musi i oceniał swoją ofiarę jako pozytywną - korzystną dla świata. Nie można tego nazywać "strasznym owocem". Piotr, który chciał go od niej uchronić, został zbesztany, a jego pomysł nazwany szatańskim. Można się nawet zastanawiać nad działaniem Judasza w porozumieniu z Jezusem. Piotr został nazwany szatanem " zejdź mi z oczu szatanie. Jesteś mi zawadą". Tak powiedział.
Jezus uważał Judasza za swego przyjaciela. Jedynie o nim tak się wyraził. Współdziałał z Judaszem w sprawie zdrady. Fragmenty ewangelii Judasza:
"Rzekł mu więc Judasz: „Zobaczyłem siebie (25) w widzeniu (.....), jak Dwunastu uczniów (...) rzuca na mnie kamienie i już (45,1) prześladuje [mnie gwałtownie] i uciekłem do miejsca, w którym [...] za tobą. ..."
"Jezus mówiąc: „Będziesz trzynastym i będziesz przeklęty przez pozostałą resztę pokolenia (...), ale przyjedziesz i będziesz panował nad nimi....."
"Czyż nie mam pić kielicha, który Mi podał Ojciec?" (Jezus Chr.) - to już Jan 18
Tomasz, też ciekawa postać. Nie uwierzył bo nie widział, Nie jest więc błogosławiony, bo jest Święty.
26.11.2017, 00:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.2017, 09:16 przez Yudas.)
Reputacja:
-3
Teista napisał(a): Piotr został nazwany szatanem " zejdź mi z oczu szatanie. Jesteś mi zawadą". Tak powiedział. Jezus uważał Judasza za swego przyjaciela. Jedynie o nim tak się wyraził.
Współdziałał z Judaszem w sprawie zdrady. Fragmenty ewangelii Judasza:
"Rzekł mu więc Judasz: „Zobaczyłem siebie (25) w widzeniu (.....), jak Dwunastu uczniów (...) rzuca na mnie kamienie i już (45,1) prześladuje [mnie gwałtownie] i uciekłem do miejsca, w którym [...] za tobą. ..."
"Jezus mówiąc: „Będziesz trzynastym i będziesz przeklęty przez pozostałą resztę pokolenia (...), ale przyjedziesz i będziesz panował nad nimi....."
"Czyż nie mam pić kielicha, który Mi podał Ojciec?" (Jezus Chr.) - to już Jan 18
Tomasz, też ciekawa postać. Nie uwierzył bo nie widział, Nie jest więc błogosławiony, bo jest Święty.
To jest logiczne, bo Jezus nie skrzywdziłby raczej żadnego człowieka. Do roli zdrajcy wybiera prawdopodobnie swego przyjaciela i być może najlepszego ucznia, który zostanie później przez ludzi znienawidzony poniżony, przeklęty.
Cytat -Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził” (Mt 26,24) Można zinterpretować nie potępianie Judasza przez Jezusa, lecz jako troskę o Judasza.
Zatem Jezus wie, że ludzie są słabi i często upadają, dlatego w dziele odkupienia wziął na swoje barki grzechy ludzi. Udział w tym dziele ma także Judasz, który wziął na siebie winę za wydanie Jezusa w ręce oprawców
Reputacja:
32
Teista napisał(a): Sprzeciwiał się tradycji faryzejskiej, a także toczył bój z sadycejską. Zawsze koncentrował się na życiu i postępowaniu ludzi za życia, a zagadkę o zmartwychwstaniu sadyceuszy rozwiązał w najprostszy sposób - Mt 22, 31-33
A co do zmartwychwstania umarłych, nie czytaliście, co wam Bóg powiedział w słowach: Ja jestem Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba? Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych. A tłumy, słysząc to, zdumiewały się nad Jego nauką.
Tyle na temat nauki o zmartwychwstaniu
Tymi słowami Jezus jasno potwierdził bezsens braku zmartwychwstania (w końcu wszyscy ludzie byliby martwi).Kiedy Mojżesz usłyszał cytowane słowa, Abraham, Izaak i Jakub już nie żyli, a jednak Bóg mówił o nich jak o żywych.
Ponadto Jezus stwierdza w Mt 8,11 :
A powiadam wam, że wielu przyjdzie ze wschodu i zachodu, i zasiądą do stołu z Abrahamem i z Izaakiem, i z Jakubem w Królestwie Niebios.
No i jeszcze werset, który celowo pominąłeś z Mt 22,30 :
Albowiem przy zmartwychwstaniu ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie w niebie.
Prz. 15,32-33; 19,3
Reputacja:
49
Petrus90 napisał(a): Dla mnie sprawa jest prosta: Bóg "od zawsze" wiedział jak będzie wyglądać historia Jego wcielonego Syna. I na tej podstawie natchnieni Prorocy spisali to w Starym Testamencie.
Jezus jako Syn Boży był ponad okolicznościami, które powstały na skutek działań wynikających z wolności ludzkiej, jednakże - znając je "od wieków" - pokornie i dobrowolnie się im poddaje. To pokazuje, że pomimo dramatycznych okoliczności - nadal jest ich Panem.
Zgadzam się z tobą.
Cytat:Jestem zdecydowanym przeciwnikiem twierdzenia, że Bóg tu wszystko poukładał, a Judaszowi przeznaczył rolę zdrajcy. On po prostu jako wcielony Bóg-człowiek, pokornie poddaje się okolicznościom ziemskim, jednocześnie cały czas mając nad nimi władzę.
Kwestie Bożego planu jest dla mnie zbyt trudna, nawet żeby coś przypuszczać.
Teista
Cytat:Jezus uważał Judasza za swego przyjaciela. Jedynie o nim tak się wyraził. Współdziałał z Judaszem w sprawie zdrady. Fragmenty ewangelii Judasza:
Nie ma pewności, czy ta ewangelia jest autentyczna. Może być fikcyjną wariacją. Niestety, zostały z niej strzępy i niewiele da się odczytać.
Yudas
Cytat:To jest logiczne, bo Jezus nie skrzywdziłby raczej żadnego człowieka. Do roli zdrajcy wybiera prawdopodobnie swego przyjaciela i być może najlepszego ucznia, który zostanie później przez ludzi znienawidzony poniżony, przeklęty.
Cytat -Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził” (Mt 26,24) Można zinterpretować nie potępianie Judasza przez Jezusa, lecz jako troskę o Judasza.
Zatem Jezus wie, że ludzie są słabi i często upadają, dlatego w dziele odkupienia wziął na swoje barki grzechy ludzi. Udział w tym dziele ma także Judasz, który wziął na siebie winę za wydanie Jezusa w ręce oprawców
Pamiętam, że strażnikom trzeba było wskazać Jezusa, bo był podobny do swoich uczniów. To mogłoby przemawiać za teorią, że do wskazania potrzebny był ktoś z jego otoczenia. Ale i poza gronem przyjaciół mogli być szpiedzy, którzy go znali...
Judasz wskazuje Jezusa całując go na przywitanie. Albo jest to chytry plan, albo wyraz miłości...
W końcu jednak Judasz okazuje skruchę, oddaje pieniądze i kończy tragicznie. Skoro okazał skruchę to jest podobny do "dobrego łotra". Tamtemu Jezus obiecał niebo. Zresztą i tym, którzy go krzyżują, wybacza ("Wybacz im Ojcze, bo nie wiedzą co czynią").
Reputacja:
32
Judasz żałuje, ale nie popełnionego czynu, tylko siebie, co doprowadza go do samobójczej śmierci.Innymi słowy nie mógł znieść wyrzutów sumienia, które mu towarzyszyły po zdradzeniu Jezusa.
Prz. 15,32-33; 19,3
26.11.2017, 22:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.2017, 23:23 przez Yudas.)
Reputacja:
-3
Jeśli istnieje i funkcjonuje miłosierdzie Boskie, to być może ta sprawa z Judaszem kiedyś ulegnie zmianie.
Nieco inne spojrzenie na Judasza -
http://formatbezi.blogspot.com/2013/03/s...udasz.html
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
608
Mam wrażenie, że wątek "pytania do ateistów" przewodził się w typową dysputę między chrzescijanami o tym, który jest lepszym kumplem Chrystusa.
|