To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Xeo95 napisał(a): Jest jakaś inna nazwa na naunę o łacinie poza filologią klasyczną?

Na studiach uczylem sie laciny na przedmiocie o nazwie "Podstawy laciny" Oczko Tak jest chyba mozliwie najprosciej Oczko
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Teraz odkryłem że nie tylko Polacy jakoś dziwnie nazywają Italię i jej mieszkańców. Duży uśmiech

https://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszorsz%C3%A1g
https://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszok
Odpowiedz
Latynistyka.
Odpowiedz
Świąteczna reanimacja. Jakie typowo postne warzywo przesądziło o losie obcokrajowców niewiernych polskiemu królowi?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Powiedziałabym, że soczewica, ale nie wiem, czy jest typowo postna Duży uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
No i po pytaniu. Poleciał plus Język
Sebastian Flak
Odpowiedz
I teraz muszę myśleć nad pytaniem Duży uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Takie życie Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
No dobra, wątek padł a mam nadzieję, że wpadła mi do głowy fajna zagadka.

Był taki proces w Mieście Świętym gdzie Władza Najwyższa sądziła Władzę Najwyższą. I byłby to może tylko precedens gdyby nie to, że mimo obecności obydwu Władz, jedna była trwale nieobecna Duży uśmiech

O jaki proces chodzi?

Miłego kminienia Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Synod trupi to chyba za łatwe…
Odpowiedz
Zgadza się Duży uśmiech Może faktycznie zbyt łatwe, zapomniałem, że akurat historia Kościoła jest tutaj wyjątkowo dobrze znana. Zadajesz?
Sebastian Flak
Odpowiedz
W razie co, mam akurat też fajną zagadkę, akurat zefciowi powinna przypaść do gustu. Może mnie przepuści?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
bert04 napisał(a): W razie co, mam akurat też fajną zagadkę, akurat zefciowi powinna przypaść do gustu. Może mnie przepuści?

Przepuszczam, nie mam chwilowo pomysłów.
Odpowiedz
Pewien owoc, bardzo popularny zresztą, ma w swojej nazwie pochodzenie z kraju... z którego nie pochodzi. Przynajmniej do nas przyszedł z innego kraju, lub części kraju, w zależności od epoki. A nazwa wynikła w wyniku drobnego zniekształcenia językowego jak i pewnego ciekawego pokrewieństwa tych nazw. Jaki to owoc, i jakie to dwa kraje?

Dziś to tak zostawiam, jutro może podam podpowiedź.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Chodziło o Chile? Nazwa pochodzi od chili czyli tak jak u popularnej u nas papryczki. Owoce chili pochodzą z Mezoameryki, a nie z Ameryki Pd. Samo Chile pochodzi od chili, które w jednym z miejscowych języków oznacza śnieg bądź od nazwy jednego z plemion.
Odpowiedz
Nie. Ale punkt za pierwszą odpowiedź daję.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
bert04 napisał(a): Pewien owoc, bardzo popularny zresztą, ma w swojej nazwie pochodzenie z kraju... z którego nie pochodzi. Przynajmniej do nas przyszedł z innego kraju, lub części kraju, w zależności od epoki. A nazwa wynikła w wyniku drobnego zniekształcenia językowego jak i pewnego ciekawego pokrewieństwa tych nazw. Jaki to owoc, i jakie to dwa kraje?

Figi
Odpowiedz
InspektorGadżet napisał(a): Figi

Dlaczego?

ETA: Odpowiedź nieprawidłowa, tylko dziwię się, o czym by to było. Wyspy Fidżi? I co miałoby być to drugie?
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
No dobra pierwsza mała podpowiedź:

bert04 napisał(a): Pewien owoc, bardzo popularny zresztą, ma w swojej nazwie pochodzenie z kraju... z którego nie pochodzi. Przynajmniej do nas przyszedł z innego kraju, lub części kraju, w zależności od epoki. A nazwa wynikła w wyniku drobnego zniekształcenia językowego jak i pewnego ciekawego pokrewieństwa tych nazw. Jaki to owoc, i jakie to dwa kraje?

Tymi krajami / terenami nie jest ani Belgia ani Wielka Brytania.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Pomarańcza? Tyle tylko, żei się skojarzyła z dynastią Orańską a nie z państwem jakim włada. Do nas przybyła z Włoch a tak ogólnie to chyba cytrus z Azji albo Srodziemnomorza.
Sebastian Flak
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości