Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
Iselin napisał(a): Oni są akurat bardzo realistyczni, kiedy narzekają, że bogaty pan z Warszawy też dostaje. Zwykła polska rodzina bardzo często zadrości wszystkim wszystkiego  Tzn PO pokazała, że jest zwolennikiem socjalu bo niesocjalny charakter pińćsetplusa im przeszkadza
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
500+ jest w całości świadczeniem socjalnym, dlatego nie ma tam elementu, który wg smoka mógłby PO przeszkadzać.
Hans Żydenstein napisał(a): Akurat tutaj PO jest właśnie w światopoglądowym centrum, czemu chciałbyś ich przesunąć bardziej w stronę konserwatywną ?
Bo są bardziej konserwatywni od PiS. PiS to rewolucjoniści chyba w każdym obszarze. Umiejscawianie w tym kontekście PO na lewo od PiS to błąd.
Cytat:Cytat:Brakuje trzeciej osi, która pokazywałaby siłę ciążenia danej organizacji.
Czyli co ? 
Różnie.
Np. liczbę działań w danym obszarze osi. Też może obrazować liczbę parlamentarzystów umiejscowionych na danym obszarze osi lub przekrój elektoratu co (w konfrontacji z działaniami organizacji) mogłoby ukazać zgodność poglądów elektoratu z reprezentantami i adekwatność danego wyboru politycznego.
E.T. napisał(a): Żarłak rzeczywiście mógłby sobie odpuścić tę fałszywą empatię. Ja sobie bardzo cenię możliwość dorobienia na zleceniu, ale zdaje sobie też sprawę z niegodnej pozazdroszczenia sytuacji wielu osób (w tym mojej narzeczonej), robiących faktyczny etat na zleceniu za minimalną lub niewiele ponad nią. Bzdurzy Żarłak na temat intencji kryjących się za ukuciem terminu "umowa śmieciowa", jakby ignorując patologie występujące w obszarze zatrudnienia na podstawie umów cywilnoprawnych.
Ja ignoruję patologie? A z czego ten wniosek wyniosłeś? Z twojego wpisu wynika, że to Ty i twoja luba ignorujecie patologię, ponieważ to ona pozostaje w stosunku zatrudnienia, który uważasz za patologiczny. Z pewnością oboje codziennie rano załamujecie ręce nad tym faktem, ale to ja jestem ten fałszywie empatyczny i ignorujący patologię. Mogę tylko napisać: "O ja cię nie mogę!" 
W takim razie nie czytaj dalej mojego wpisu.
cobras napisał(a): Cytat:No właśnie, najlepiej zna się lewica, która wymyśliła to pejoratywne określenie - śmieciówki - aby ludzie na umowach innych niż stałe i bezterminowe, czuli się gorzej od innych.
Pierdolisz. Bez nazywania ich śmieciowymi i tak ludzie na nich czują się gorzej, bo te umowy są gorsze, więc niby jak mają się czuć? Nie dają poczucia bezpieczeństwa ani gwarancji zatrudnienia, więc z definicji są gorsze. Wypierdalaj z tą fałszywą empatią.
Żadna umowa nie daje gwarancji zatrudnienia. Wiem, wiem, dlatego Razemki dążą do wprowadzenia zakazu zwolnień. Najpierw Razem wprowadza pejoratywne określenie "śmieciówki", choć niby ludzie wiedzą, że są to umowy gorsze. Razem musi odpowiednio ukształtować emocje opinii publicznej. Najpierw zlikwidowaliby umowy zlecenia i o dzieło, potem umowy na czas określony, a ostatecznie wprowadzą zakaz zwolnień, by na końcu mówić kto i ile osób ma zatrudnić.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 2,761
Liczba wątków: 4
Wyznanie: Droga Miriady Duchów (wierzący niepraktykujący)
...demokrata, liberał, ateusz używający argumentu równi pochyłej? Myślałem, że takie rzeczy to tylko w strefach wolnych od LGBT.
Reputacja:
382
O mnie piszesz? Nie jestem ateistą.
Cytat:Skończymy z niestabilnością zatrudnienia. Podpisanie drugiej umowy na czas określony jest równoznaczne w skutkach prawnych z podpisaniem umowy na czas nieokreślony, a nieprzedłużenie umowy będzie musiało być uzasadnione przez zatrudniającego.
http://partiarazem.pl/program/
Co ich jeszcze ogranicza tylko do drugiej umowy?
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
28.09.2019, 17:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2019, 18:00 przez Hans Żydenstein.)
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
Żarłak napisał(a): Bo są bardziej konserwatywni od PiS. PiS to rewolucjoniści chyba w każdym obszarze. Umiejscawianie w tym kontekście PO na lewo od PiS to błąd.
. Mówimy o kwestiach światopoglądowych tak ? Więc rozwiń o co chodzi na konkretnych przykładach, bo to dla mnie jakaś nowość.
Reputacja:
382
No właśnie PO nie zajmowało się kwestiami światopoglądowymi. Głosowania nad np. związkami partnerskimi zlewali ciekłym moczem. Stąd ich konserwatyzm - brak zmiany status quo. PiS przeciwnie. Jeśli będzie mógł to takie zapisy wprowadzi.
“What warrior is it?”
.
Liczba postów: 2,761
Liczba wątków: 4
Wyznanie: Droga Miriady Duchów (wierzący niepraktykujący)
Żarłak napisał(a):Co ich jeszcze ogranicza tylko do drugiej umowy? Sumienie? Nawiasem, zasłyszałem niedawno, że Uber to jest patologia, bo tam się pracuje, ale bez praw pracowniczych i osłon. I że to jest trendne i że biznes jako taki będzie działał, żeby się rozwijać w tym kierunku. Nawet bez świadomości klasowej biznesmenów. CO ICH POWSTRZYMA? Bo z pewnością nie brak środków na prawników i lobbystów.
Reputacja:
151
Żarłak napisał(a): PiS przeciwnie. Jeśli będzie mógł to takie zapisy wprowadzi.
Jakie zapisy wprowadzi odnośnie związków partnerkskich i dlaczego jeszcze nie wprowadził ?
Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
Żarłak napisał(a): 500+ jest w całości świadczeniem socjalnym, dlatego nie ma tam elementu, który wg smoka mógłby PO przeszkadzać.
W ogóle nie jest. Niesocjalny charakter pińćsetplusa wzbudza furię lewactwa. Dostają ludzie z przyczyn odwrotnych ni9ż socjał, tj za zasługi. Zrobili se dziecko to w nagrodę dostają kasę a w socjalu jest odwrotnie. Wspomniany przez spot brak kryterium finansowego uniemożliwia czołganie chętnych na kaskę.
W socjalu jest jednak odwrotnie i dostajesz kasę bo jesteś chory albo nie pracujesz czy coś.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Tymczasem TVPiS usiłuje zamilczeć konfederastów. Biorąc pod uwagę, że Korwin i Braun jako odcięci od mediów nie mają jak odpalić protokołu1%, trzeba to uznać za próbę ukrytego wsparcia ugrupowania.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
608
Hans Żydenstein napisał(a): Jakie zapisy wprowadzi odnośnie związków partnerkskich Opodatkuje je
Cytat:i dlaczego jeszcze nie wprowadził ?
Bo jeszcze dna w kufrze nie widać.
Liczba postów: 4,999
Liczba wątków: 99
Reputacja:
30
Battlecruiser napisał(a): W socjalu jest jednak odwrotnie i dostajesz kasę bo jesteś chory albo nie pracujesz czy coś. Albo, ze masz dzieci.
Bycie nierobem, ktory nie dal sie zrekrutowac do zadnej pracy to tez pewne osiagniecie. Zasilek wiec nie jest programem socjalnym, ale wynagrodzeniem za szczegolne umiejetnosci unikania pracy.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski! ☭
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
608
Większość bezrobotnych wszak pracuje. Tylko optymalizuje swoje składki. Powinni być więc wynagrodzeni za zaradność i przedsiębiorczość.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
bert04 napisał(a): wszyscy ubezpieczali się prywatnie, to mamy amerykański system zdrowotny. [...] nawet najlepiej ogarniętym systemie prywatnym (USA).
Nie. https://mises.org/wire/how-government-re...-expensive
E.T. napisał(a): Odnoszę zgoła inne wrażenie.
Wrażenia Lewaka są mi obojętne. Lewak postawił pewne nader odważne tezy co do kształtu obowiązującego prawa oraz istniejącego otoczenia prawnego, a ja po prostu mówię "sprawdzam". Napisałem to wyraźnie już uprzednio i nie będę kolejny raz powtarzał.
E.T. napisał(a): Szanowny Liberał raczy zauważyć, że nie jest w mojej mocy rozstrzyganie stanu faktycznego na gruncie obowiązujących przepisów
Skoro szanowny Lewak uważa, że nie jest w jego mocy dokonać subsumpcji stanu faktycznego to niech nie pisze rzeczy, które takowej wymagają. "Nie wiem to zajmę kategoryczne stanowisko" nie jest dobrą strategią w dyskusji, bo zawsze można trafić na kogoś kto się akurat na tym obszarze zna.
E.T. napisał(a): A wyjaśnisz, co to ma do rzeczy? Nikogo nie wskazuję palcem, nie ścigam, ale wyrażam swoje oburzenie faktem stosowania w ogóle takich praktyk.
Takie, że jak się stawia tezy o wszechobecnym stanie faktycznym to należy umieć wykazać prawdziwość tezy na temat stanu faktycznego, zanim się przejdzie do oburzania się na (rzekomy) stan faktyczny.
E.T. napisał(a): A Lewak wyraźnie napisał, że Liberał zadaje pytanie nieadekwatne względem treści wypowiedzi Lewaka.
Lewak wyraźnie napisał, że chciałby, żeby przedmiotem dyskusji były jego oburzenia na (rzekomy) stan faktyczny, a nie zbadanie stanu faktycznego i ewentualne zajmowanie się oburzeniem Lewaka, gdy zostanie potwierdzone, że stan faktyczny na który Lewak się oburza, faktycznie istnieje. Innymi słowy, Lewak oczekuje, że zamiast faktami będę się zajmował urojeniami Lewaka. Otóż nie. Nie jest obowiązkiem dyskutanta przyjmować czyichś urojeń za dobrą monetę.
E.T. napisał(a): Niesocjalny charakter pińćsetplusa wzbudza furię lewactwa.
Jedyny, powiedzmy, że niesocjalny, element charakteru 700- to przekupstwo. Normalni ludzie uważają przekupstwo za coś nagannego. Lewactwo i prawactwo oczywiście nie widzą niczego nagannego w przekupstwie. Nie ma więc takiego elementu 700-, który mógłby wzbudzać furię lewactwa.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
30.09.2019, 21:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.09.2019, 21:18 przez Hans Żydenstein.)
Reputacja:
151
Konfederacja wygrała proces w trybie wyborczym z TVP. Pewnie teraz się odwołają
Cytat:Wiadomości TVP mają opublikować przeprosiny i sprostowanie - orzekł warszawski sąd. Pozew w trybie wyborczym przeciw nadawcy złożyła Konfederacja. Mimo przekroczenia 5 proc. w jednym z sondaży, nazwa komitetu nie pojawiła się materiale TVP.
https://wiadomosci.wp.pl/wybory-parlamen...636815489a
30.09.2019, 22:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.09.2019, 22:14 przez Fanuel.)
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Dzisiaj w RMF FM była debata. Najstraszniejsze jest to, że z sensem mówił jedynie Konfederata, za to mówił tak jakby każdy Kowalski był co najmniej po licencjacie z ekonomii. O zgrozo Lewica mówiła składnie. Mainstream zaś pierdolił i wszyscy mają jeden program o autorskiej nazwie "Koryto". PiS - PełO jedno zło. A reszta to tylko przybudówki. Co za kraj, wariaci mają więcej mózgu od cyników. Z tym społeczeństwem jest coś głęboko nie tak, skoro rozsądek nie występuje w stanie czystym a przewodzi bezrefleksyjny, autodestrukcyjny hedonizm.
Sebastian Flak
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Fajne zestawienie odnośnie pomysłów poszczególnych partii na edukację.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7...#s=BoxMMt2
PIS ma zaskakująco dużo postulatów zmian, zważywszy na to, że we wrześniu zakończył z sukcesem reformowanie polskiej szkoły. No i oczywiście większość tych pomysłów sprowadza się do tego jak tu bardziej wziąć nauczycieli za mordę i zwiększyć ilość indoktrynacji w szkole. PO bez zaskoczeń, Konfederacja jak zwykle, PSL słabo. Lewica poszła po rozum do głowy i religię chce zastępować nie etyką czy filozofią ale dodatkowym angielskim - z czego dla odmiany pożytek jakiś być może.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Nasi politycy są taką patologią, że nawet kibole nie chcą na nich głosować.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Mówisz o zbrojnym ramieniu PiS?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|