To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W zbliżających się wyborach parlamentarnych będę głosować na:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Zjednoczoną Prawicę (PiS+SP+Porozumienie)
13.33%
6 13.33%
Koalicję Obywatelską (PO+.N+IPL+Zieloni)
26.67%
12 26.67%
Lewicę (SLD+Wiosna+Razem)
28.89%
13 28.89%
PSL+Kukiz'15
8.89%
4 8.89%
Konfederację (Korwin+Braun+Narodowcy)
13.33%
6 13.33%
Inny komitet
2.22%
1 2.22%
Nie będę głosować
6.67%
3 6.67%
Oddam nieważny głos
0%
0 0%
Razem 45 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory parlamentarne 2019
Myślę, że sondowani kłamali. Głosowali na PiS, a deklarowali PSL lub Konf. Przy takiej frekwencji Konf. musiałaby pozyskać około 400 tyś. głosów. Mało realne wg mnie. PiS będzie miał więcej.
12% Lewicy to w sumie porażka (w końcu Wiosna miała więcej w lutym), acz w ogóle mnie nie zaskakuje. KO też poniżej oczekiwań.

Frekwencja mnie zaskakuje. Choć mieści się w moich obstawianych widełkach, to myślałem że będzie bliżej 58,5 (a nawet mniej).

PiS ustanowił absolutny rekord. Po majowych wyborach było widać, że pozyskali dużo wyborców. Mieli 6,5 mln przy 44% frek. Teraz będą mieć pewnie ponad 8 mln. To chyba tylko pół miliona mniej od głosów na Dudę. Nie sądziłem, że uda im się przekroczyć 7,7 mln, ale nie było to nieprawdopodobne, jak widać.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Żarłak napisał(a): Myślę, że sondowani kłamali. Głosowali na PiS, a deklarowali PSL lub Konf.
Tu mogły być historie typu chłop z babą byli ankietowani, chłop powiedział, że na konfederację, a baba, że na piii.. znaczy się na konfederację. Z tym, że analogiczny efekt raczej wzmocni PSL.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
No ciekawe jeszcze jak się to w Senacie rozłoży.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Jakieś wnioski na ten moment.. Elektoraty PSL i K15 okazały się bardzo sumowalne. Kukiz podjął sensowną decyzję. Zaczyna się kształtować jakiś system trójblokowy, z KO i Lewicą w jednym bloku, PiS-ZP w drugim, a PSL-KP w trzecim. Jeśli KWiN wejdzie i okaże się to trwałe to będzie czwarty blok, ale myślę, że to efemera. JK powinien też zacząć pilnować Gowina, bo ten ma gdzie uciec. I w razie jakichś problemów ucieknie.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Pod kątem dyskusji sejmowych to może być interesująca kadencja. Do sejmu wejdą politycy niezainteresowani przepychanką pis-antypis, nie będący jednocześnie minarchistami (czy zwykłymi troglodytami) i adresujący konkretne problemy niebędące wałkowaną przez ostatnie lata niepraworządnością i pięćsetplusem, prezentujący określoną wizję polityki pastwa wobec tych zagadnień.

Będzie ciekawie. Uśmiech
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark

Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
Odpowiedz
Tak se też mylę, że wynik PSLu może być też początkiem kolejnej, jak to pilaster określił, bifurkacji. Kosiniak biorąc Kukiza znalazł sposób na centrum i oderwanie się od pługa. Jeśli tego nie spaprze, to będzie to ciekawa oferta dla miękkiego elektoratu PiS.
Odpowiedz
kmat napisał(a):
Żarłak napisał(a): Myślę, że sondowani kłamali. Głosowali na PiS, a deklarowali PSL lub Konf.
Tu mogły być historie typu chłop z babą byli ankietowani, chłop powiedział, że na konfederację, a baba, że na piii.. znaczy się na konfederację. Z tym, że analogiczny efekt raczej wzmocni PSL.

ankietę się wypełnia i wrzuca do urny od IPSOSu
Odpowiedz
Mając do wyboru szybszy (PiS) lub wolniejszy (KO) upadek Polski wybrałem ten wolniejszy. Lewicę odrzuciłem, bo to szerokozakresowe socjalisty; PSL odpadło, bo nie mają żadnych poglądów i zeszmacą się z każdą jedną rządzącą partią byleby tylko dorwać się do stołków; Konfederacja odpadła, bo za dużo tam krejzoli, no i zatraciła swój liberalny gospodarczo charakter. Całe życie głosowałem na Korwina... czas w końcu dorosnąć i przestać marnować głos. Czuję się jednak "brudny" z tym moim wyborem...

Demokracja to taki ustrój, że niby jest wolność i różnorodność, a tak naprawdę nie ma w czym wybierać. Jest jak w typowej antycznej greckiej tragedii (np. Antygona) - brak szczęśliwego zakończenia; każdy wybór będzie w swoich skutkach tragiczny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Demokracja to taki ustrój, że niby jest wolność i różnorodność, a tak naprawdę nie ma w czym wybierać. Jest jak w typowej antycznej greckiej tragedii (np. Antygona) - brak szczęśliwego zakończenia; każdy wybór będzie w swoich skutkach tragiczny.

A to tak jak w życiu. Słowem, nie ma sensu dokonywać wyborów!
Czyżby?
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): ankietę się wypełnia i wrzuca do urny od IPSOSu
Cóż, chwilę już jestem za granicą. Ciekawe w takim razie, skąd te rozbieżności z faktycznym wynikiem, zwłaszcza, że wyglądają one na nieprzypadkowe.

lumberjack napisał(a): Lewicę odrzuciłem, bo to szerokozakresowe socjalisty;
Poza Razem niewiele się to różni od KO. A nie, wróć, KO ma Zielonych. No to niczym się nie różni.
lumberjack napisał(a): PSL odpadło, bo nie mają żadnych poglądów i zeszmacą się z każdą jedną rządzącą partią byleby tylko dorwać się do stołków;
Pierwsza część zdania słuszna, druga niekoniecznie.
lumberjack napisał(a): Konfederacja odpadła, bo za dużo tam krejzoli, no i zatraciła swój liberalny gospodarczo charakter.
A miała realnie kiedyś taki?
Odpowiedz
O kufnia
[Obrazek: EGykNmYW4AsL-Mb?format=jpg&name=900x900]
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Żarłak napisał(a): A to tak jak w życiu.

Nie no. W życiu, kiedy dokona się odpowiednich wyborów i ma się odrobinę szczęścia, może być lepiej niż tragicznie Oczko

kmat napisał(a): Poza Razem niewiele się to różni od KO. A nie, wróć, KO ma Zielonych. No to niczym się nie różni.

Nie są mniej socjalistyczni od PiSu i Lewicy?

kmat napisał(a): Pierwsza część zdania słuszna, druga niekoniecznie.

Nie zeszmacą się jedynie z taką partią, która mogłaby ich wchłonąć i przejąć ich elektorat.

kmat napisał(a): A miała realnie kiedyś taki?

No nie; chodziło mi raczej o to, że przed konfederacją była korwinowa Wolność (albo KORWIN - nie pamiętam już), a po sojuszu z narodowcami i utworzeniu Konfederacji ten gospodarczo wolnościowy charakter uległ zatraceniu.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
No i PIS idzie na 50%. Masakra.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Cud nad urną? Pierwsze spływają chyba dane z miast, a to sugeruje, że różnica do exit poll to z 10%.
Odpowiedz
Po prostu shy Tory effect. No i wg RMF przeliczono na razie głównie głosy z południa; Małopolska, Podkarpacie, województwo świętokrzyskie.

Czyli KO i SLD trochę urośnie, PSL spadnie (bo świętokrzyskie to ich zagłębie), Konfederacji też (największe poparcie mają chyba w "polskim pasie biblijnym" i dużych miastach), ale raczej nie poniżej progu. Tym razem Ipsos się postarał i wyszło bez bzdur.

Ciekawe, czy w nadchodzącej kadencji KO zostanie pożarte przez resztą opozycji.

Wg sondażu Ipsos poprawionego o cząstkowe wyniki PiSowi nie urośnie wzgl exit poll.

lumberjack napisał(a):PSL odpadło, bo nie mają żadnych poglądów i zeszmacą się z każdą jedną rządzącą partią byleby tylko dorwać się do stołków;

Stereotyp. Z PiS i poprzednikami (powiedzmy AWS) PSL nigdy nie utworzyło koalicji. Btw poza Konfą zaprezentowali w tych wyborach najbardziej leseferystyczny program, obiecywali Ci np, że będziesz mógł sobie zrobić przerwę od ZUSu.

Cytat:Konfederacja odpadła, bo za dużo tam krejzoli,

No ale wiesz, że zagłosowałeś na koalicję, która ma ludzi bojących się że zje ich straszne GMO, a pod ich wpływem oficjalny kurs całej KO to sprzeciw wobec energii jądrowej, bo to szatan?

Cytat: no i zatraciła swój liberalny gospodarczo charakter

Konfederacja nie zatraciła liberalnego gospodarczo charakteru. Nie mam pojęcia skąd ten pomysł.
Odpowiedz
No nic, zostaje czekanie na wyniki Senatu. Plus za rok prezydenckie, w tym czasie Polaków trochę kukle zabolą, jak im ceny prądu znacznie podskoczą, więc może być różnie. Byleby PO w końcu zdechło/wyjebało Grzesia na zbity pysk.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a): No nic, zostaje czekanie na wyniki Senatu. Plus za rok prezydenckie, w tym czasie Polaków trochę kukle zabolą, jak im ceny prądu znacznie podskoczą, więc może być różnie. Byleby PO w końcu zdechło/wyjebało Grzesia na zbity pysk.

rzekomo Tusk podpowiadał, aby połączyli siły z PSL a liderem zrobili Kosiniaka. Patrząc na wyniki to obstawiam, że może bnie byłaby to suma rezulatatu PSL i PO, ale blisko... Oczywiście musieliby grać na konserwytywną nutę.
Mam teraz nadzieję, że lewica nie zawiedzie, bardzo liczę zarówno na Zandberga, świetny mówca, cieszę się, że wszedł do sejmu, nawet jeżeli nie zgadzam się ze wszystkimi poglądami. Na Millera czy innych starych SLDowców już patrzeć się nie da.
Odpowiedz
Co za durny naród.
Nie wiem na co liczyłem przyjeżdżając tu na wybory. 
Na cud chyba.
Ale to już ostatni raz. Poduczę się czeskiego i zagranicą będę udawał pepiczka.
Skoro jednak śmierć ustanawia porządek świata, może lepiej jest dla Boga, że się nie wierzy w niego i walczy ze wszystkich sił ze śmiercią, nie wznosząc oczu ku temu niebu, gdzie on milczy.
Albert Camus
Odpowiedz
Jaki komentarz, taki wyborca; jaki wyborca, taka partia. Wypierdalaj już za te Sudety; kraj stanie się odrobinę lepszy bez ciebie.

Taki komentarz. Niech sobie liberszczyny do serc wezmą i przestaną szukać przyczyn klęski wszędzie, tylko nie we własnej, zapiekłej głupocie politycznej:
Witold Jurasz napisał(a):Moje stadionowe doświadczenie jest bardzo skromne, ale nie słyszałem, by którakolwiek ze stron obrażała tych widzów, którzy nie byli po żadnej ze stron. Kibice PO również tego nie zrozumieli. Najpierw sugerując, że beneficjenci 500+ zapewne pieniądze przepiją i ścigając się w pogardzie dla biedniejszych Polaków, następnie obierając sobie za cel tzw. symetrystów, całkowicie kłamliwie sugerując, iż ten, kto potępia zamach na niezależność sądownictwa, a równocześnie dostrzega np. ograniczenie dziury VAT, w istocie popiera PiS, a przed samymi wyborami sugerując, iż ten, kto nie czytał książek Olgi Tokarczuk, to prostak i zwolennik PiS.

Użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten post. Powod: Przeginanie i obrażania
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Mając do wyboru szybszy (PiS) lub wolniejszy (KO) upadek Polski wybrałem ten wolniejszy. Lewicę odrzuciłem, bo to szerokozakresowe socjalisty; PSL odpadło, bo nie mają żadnych poglądów i zeszmacą się z każdą jedną rządzącą partią byleby tylko dorwać się do stołków; Konfederacja odpadła, bo za dużo tam krejzoli, no i zatraciła swój liberalny gospodarczo charakter. Całe życie głosowałem na Korwina... czas w końcu dorosnąć i przestać marnować głos. Czuję się jednak "brudny" z tym moim wyborem...

Dorosłeś do głosowania na Schetynę, Gawłowskiego i Jachirę? Gratuluję!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: