Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
zefciu napisał(a): Iselin napisał(a): Żeby dostać tę pomoc, trzeba było spełnić bardzo obiektywne warunki. Chyba nie doczytałeś. A jakie były te obiektywne warunki, które sprawiły, że coś takiego jak Bayer Full dostało takie kwoty. Każdy zespół ich formatu takie dostał?
Każdy który złożył wniosek, potrafił udokumentować, że faktycznie prowadził działalność artystyczną oraz podał kwotę dochodu za poprzedni rok. Tu faktycznie nie było żadnej uznaniowości.
Z tym, że w tej ustawie był taki problem, że nie dali żadnego górnego limitu dochodów dla wsparcia, które wynosiło połowę utraconych dochodów z ubiegłego roku. Przez co artyści, którzy przez lata zarabiali miliony i których sytuacja daleka jest od tego, że obecnie nie mają co do garnka włożyć dostali kupę kasy a przykładowo artyści teatrów i masa mniej znanych twórców została z groszami lub z niczym.
Osobną kwestią jest to na ile etyczne jest sięganie po tą pomoc przez artystów, których sytuacja materialna jest daleka od złej. Przecież największe gwiazdy nie utraciły całkowicie dochodów bo wciąż mają kasę z praw autorskich tantiemów za emisję w radiu itp. Jeżeli dodamy to masę ludzi z innych branż, którzy nie mają żadnej pomocy to wzburzenie Kazika jest całkowicie uzasadnione.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
DziadBorowy napisał(a): Z tym, że w tej ustawie był taki problem, że nie dali żadnego górnego limitu dochodów dla wsparcia, które wynosiło połowę utraconych dochodów z ubiegłego roku. Przez co artyści, którzy przez lata zarabiali miliony i których sytuacja daleka jest od tego, że obecnie nie mają co do garnka włożyć dostali kupę kasy a przykładowo artyści teatrów i masa mniej znanych twórców została z groszami lub z niczym.
Osobną kwestią jest to na ile etyczne jest sięganie po tą pomoc przez artystów, których sytuacja materialna jest daleka od złej. Przecież największe gwiazdy nie utraciły całkowicie dochodów bo wciąż mają kasę z praw autorskich tantiemów za emisję w radiu itp. Jeżeli dodamy to masę ludzi z innych branż, którzy nie mają żadnej pomocy to wzburzenie Kazika jest całkowicie uzasadnione. No, z tym brakiem górnej granicy pojechali. Można było zrobić inaczej, ale to nie jest wina ludzi, którzy złożyli wnioski o pomoc. A Kazik nie musiał obrażać wielu gorzej zarabiających od niego ludzi. Ten jego oświetleniowiec ze swoją firmą miał podobno dostać 30 tysięcy za cały ten okres.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Iselin napisał(a): Można było zrobić inaczej, ale to nie jest wina ludzi, którzy złożyli wnioski o pomoc. Zasadniczo nie. Ale jeśli specjalnie zrobiono taką „pomyłkę”, żeby dostali ci co mają dostać, to pogarda dla tych klakierów P**, którzy dostali jest uzasadniona. A zdziwienie, że akurat przykład Bayer Full oburza – nieuzasadnione.
I nie, nie bronię tutaj tekstu Kazika.
24.11.2020, 15:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.11.2020, 15:05 przez Iselin.)
Reputacja:
561
zefciu napisał(a): Zasadniczo nie. Ale jeśli specjalnie zrobiono taką „pomyłkę”, żeby dostali ci co mają dostać, to pogarda dla tych klakierów P**, którzy dostali jest uzasadniona. . Jeśli zrobiono specjalnie pomyłkę, to tak, ma prawo oburzać.
A gość z Bayerfulla z Kazikiem pogadali sobie jak dwóch ludzi, którzy mają wysokie wyobrażenie o sobie.
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 11
Reputacja:
12
Cytat:To zależy, jeżeli to byłby jedyny objaw szaleństwa to po prostu potraktowałbym to jako jedno z wielu dziwactw jakie występują wśród ludzi i nie widziałbym żadnego powodu do zamykania kogoś w wariatkowie. Dodatkowo osoby z takimi zaburzeniami świadomości częściej pojawiają się w kawałach o wariatach i tego typu anegdotkach niż w realnym życiu. A jeżeli już nawet to zazwyczaj tego typu zaburzenia świadomości są jednym z wielu, o wiele poważniejszych objawów choroby, która faktycznie może wymagać leczenia ze względu na ryzyko dla pacjenta. Jeżeli natomiast jedyne objawy jakie bym zaobserwował u Ciebie to chodzenie w dziwnej czapce i przedstawianie się jako Napoleon Bonaparte, to niezależnie od tego co bym uważał, gdyby Ci zależało mógłbym się do Ciebie tak zwracać. Co nie oznacza, że w pełni traktowałbym Cię jako cesarza Francji - więc na pokłony i wykonywanie rozkazów raczej nie licz.
No i właśnie tak powinien być w praktyce traktowany transseksualizm - jako nieszkodliwe dziwactwo. Nieszkodliwe tak długo, jak długo ktoś nie próbuje zmuszać innych, żeby brali w nim udział.
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
608
Zmuszanie do czegokolwiek w ogóle jest czymś niewłaściwym, ale jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, aby ktoś kogoś zmuszał do transseksualizmu. Raczej transseksualiści najczęściej czują że zmuszani do zachowania "normalności" i woleliby przestać się tak czuć.
Reputacja:
12
Cytat:Zmuszanie do czegokolwiek w ogóle jest czymś niewłaściwym, ale jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, aby ktoś kogoś zmuszał do transseksualizmu. Raczej transseksualiści najczęściej czują że zmuszani do zachowania "normalności" i woleliby przestać się tak czuć.
Nie miałem na myśli zmuszania do transseksualizmu, tylko zmuszanie do uznawania urojeń z nim z nim związanych.
Tak samo jak w przypadku uznawania się za Napoleona, "zmuszanie do udziału w dziwactwie" nie polegałoby na tym, że Ty też masz się uważać za cesarza, tylko mówić do uznającego się per "sire".
24.11.2020, 16:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.11.2020, 16:11 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Adeptus napisał(a): No i właśnie tak powinien być w praktyce traktowany transseksualizm - jako nieszkodliwe dziwactwo. Nieszkodliwe tak długo, jak długo ktoś nie próbuje zmuszać innych, żeby brali w nim udział.
To dlaczego prawica nie chce go tak traktować i przedstawia go jako jedno z narzędzi służących do zagłady cywilizacji?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
24.11.2020, 16:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.11.2020, 16:27 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,313
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Adeptus napisał(a): Cytat:Zmuszanie do czegokolwiek w ogóle jest czymś niewłaściwym, ale jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, aby ktoś kogoś zmuszał do transseksualizmu. Raczej transseksualiści najczęściej czują że zmuszani do zachowania "normalności" i woleliby przestać się tak czuć.
Nie miałem na myśli zmuszania do transseksualizmu, tylko zmuszanie do uznawania urojeń z nim z nim związanych.
Tak samo jak w przypadku uznawania się za Napoleona, "zmuszanie do udziału w dziwactwie" nie polegałoby na tym, że Ty też masz się uważać za cesarza, tylko mówić do uznającego się per "sire".
Z tym, że w transseksualizmie nie ma nic bardziej dziwnego od jakiegokolwiek innego zaburzenia natury medycznej. Był to stan poznany medycznie i faktycznie zdarza się tak, że czasem u gatunku homo sapiens mamy do czynienia z takim zaburzeniem tożsamości.
Najczęściej takie osoby dążą do tego aby pod każdym względem „skorygować” błąd w ramach oprogramowania, który się pojawił i chcą dopasować swoje ciało do tegoż oprogramowania.
Ale różne Margoty i wspierające ich organizacje dążą właśnie do tego aby nie był to już termin medyczny oraz aby nie klasyfikować tego jako zaburzenie. I w dużej mierze im się to (na przestrzeni kilku ostatnich lat) udało, bo w ich koślawym świecie słowo „zaburzenie” oznacza stygmatyzację.
Chodzi o to aby wyrwać to pojęcie z kategorii naukowej i wprowadzić, do kategorii, w której czują się zdecydowanie lepiej - do kategorii kulturowej, opartej już tylko na własnych deklaracjach, widzimisię i żądaniach. Stąd też pojawiły się osoby „niebinarne”, które dla beki albo w zależności od chwilowego nastroju mogą sobie żądać określonego zaimka, a tobie Adeptusie nie zostają żadne obiektywne narzędzia służące do tego aby to widzimisię weryfikować.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
12
Cytat:To dlaczego prawica nie chce go tak traktować i przedstawia go jako jedno z narzędzi służących do zagłady cywilizacji?
Kto traktuje, ten traktuje. Ja swoje stanowisko wyraziłem.
Baptiste napisał(a): bo w ich koślawym świecie słowo „zaburzenie” oznacza stygmatyzację Zaburzenie oznacza stygmatyzację w świecie jak najbardziej rzeczywistym. Nie rozumiem, przed kim udajesz, że jest inaczej.
Cytat:a tobie Adeptusie nie zostają żadne obiektywne narzędzia służące do tego aby to widzimisię weryfikować.
To jest chyba dla normalnych ludzi oczywiste, że nie mamy takich narzędzi. Nie rozumiem, dlaczego niektórym tak zależy na prawie do zaglądania innym w spodnie.
Reputacja:
561
zefciu napisał(a): To jest chyba dla normalnych ludzi oczywiste, że nie mamy takich narzędzi. Nie rozumiem, dlaczego niektórym tak zależy na prawie do zaglądania innym w spodnie. Tylko że najczęściej nie chodzi o zaglądanie komuś gdziekolwiek, tylko o chronienie intymności innych ludzi.
Zwracanie się do kogoś, jak sobie życzy, to jest to bardzo niewinna sprawa. Natomiast schody zaczynają się, kiedy taka osoba na przykład włazi pod prysznic na basenie przeznaczony dla płci odmiennej albo stara się o miejsce w placówce na przykład dla ofiar przemocy płci odmiennej. Wtedy mamy prawo żądać jakiegoś innego uzasadnienia niż "bo ja mówię, że czuję się kobietą/osobą niebinarną". W przypadku Margot jeszcze dochodzi do tego, że ta osoba w momencie, gdy się zapomni, mawia o sobie w rodzaju męskim, więc tym bardziej nasuwa się pytanie, czy ma prawo urządzać takie awantury.
24.11.2020, 17:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.11.2020, 17:11 przez Baptiste.)
Reputacja:
388
Cytat:Zaburzenie oznacza stygmatyzację w świecie jak najbardziej rzeczywistym. Nie rozumiem, przed kim udajesz, że jest inaczej.
W waszym świecie może i tak jest i stwierdzenie zaburzenia (np. depresji) jest dobrym powodem do stygmatyzacji człowieka.
W tym jednak bardziej normalnym świecie, ludzi z zaburzeniami medycznymi otacza się troską i oferuje pomoc. Świadomość medycznej nieprawidłowości, stanowiącej przyczynę czyjegoś zachowania/stanu jest przecież czymś dużo bardziej łagodzącym stosunek do takiej osoby niż przyjęcie, że osobnik jest zwyczajnie pierdolnięty „bo tak i już”.
Zefciu-diagnoza medyczna, to jest te narzędzie osoby bez kwalifikacji medycznych, które pozwala stwierdzić jakiś stan rzeczy w sytuacji gdy stan ten budzi poważne wątpliwości, a dany osobnik oczekuje, że w ramach tychże poważnych wątpliwości zacznę gwałcić swój rozum.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
561
Depresję rzeczywiście się leczy, a nie mówi, że ktoś ma tożsamość depresyjną.
Baptiste napisał(a): W waszym świecie może i tak jest i stwierdzenie zaburzenia (np. depresji) jest dobrym powodem do stygmatyzacji człowieka. Naprawdę chcesz udawać, że żadnego problemu przemocy wobec osób transseksualnych nie ma?
Cytat:Zefciu-diagnoza medyczna, to jest te narzędzie osoby bez kwalifikacji medycznych, które pozwala stwierdzić jakiś stan rzeczy w sytuacji gdy stan ten budzi poważne wątpliwości, a dany osobnik oczekuje, że w ramach tychże poważnych wątpliwości zacznę gwałcić swój rozum.
No proszę. Jedni zaglądają bliźniemu w gacie. Inni chodzą wszędzie z piersiówką kolchicyny. A taki Baptiste generalnie każe ludziom przedstawiać diagnozy medyczne.
Reputacja:
12
Cytat:To jest chyba dla normalnych ludzi oczywiste, że nie mamy takich narzędzi. Nie rozumiem, dlaczego niektórym tak zależy na prawie do zaglądania innym w spodnie.
Oczywiście, że mamy takie narzędzia. Już pisałem - potrafię rozróżnić płeć biologiczną ludzi bez zaglądania im w spodnie. Jak patrzę na Margota, to natychmiast wiem, że jest mężczyzną i nie mam z tym żadnych wydumanych kłopotów, które Ty sobie wynajdujesz.
Reputacja:
388
Cytat:Naprawdę chcesz udawać, że żadnego problemu przemocy wobec osób transseksualnych nie ma?
No toć przecież napisałem, że w waszym świecie najwyraźniej istnieje skoro zaburzenie jest dla was podstawą do stygmatyzacji ludzi.
I jest to wyjątkowo koślawy świat skoro wasze zapędy może jedynie złagodzić stwierdzenie, że transeksualista jest jaki jest "bo tak sobie wybrał i już" a nie dlatego, że ma zaburzenie.
Cytat:No proszę. Jedni zaglądają bliźniemu w gacie. Inni chodzą wszędzie z piersiówką kolchicyny. A taki Baptiste generalnie każe ludziom przedstawiać diagnozy medyczne.
W rzeczy samej-Margot ma pokazać papier albo nie robię z siebie durnia.
NN
Adeptus napisał(a): Oczywiście, że mamy takie narzędzia. Już pisałem - potrafię rozróżnić płeć biologiczną ludzi bez zaglądania im w spodnie. Jak patrzę na Margota, to natychmiast wiem, że jest mężczyzną i nie mam z tym żadnych wydumanych kłopotów, które Ty sobie wynajdujesz. W zasadzie nie wiem, po co jakiekolwiek badania medyczne. Skoro Adeptus jest autorytetem, który po prostu patrzy i widzi.
Reputacja:
12
Cytat:W zasadzie nie wiem, po co jakiekolwiek badania medyczne. Skoro Adeptus jest autorytetem, który po prostu patrzy i widzi.
Ogromna większość ludzi po prostu patrzy i widzi. Ty zapewne też, jeśli nie jesteś upośledzony. Przecież to nic trudnego. Po prostu wymyślasz jakieś nieistniejące trudności z sufitu.
Baptiste napisał(a): No toć przecież napisałem, że w waszym świecie najwyraźniej istnieje Aha. A Ty po prostu zamkniesz oczy i będziesz udawał, że go nie ma.
Cytat:I jest to wyjątkowo koślawy świat skoro wasze zapędy może jedynie złagodzić stwierdzenie, że transeksualista jest jaki jest "bo tak sobie wybrał i już" a nie dlatego, że ma zaburzenie.
A to jest jakiś chochoł z dupy. Koncepcję, że transseksualizm się wybiera, to właśnie głosi tutaj Adeptus.
Cytat:W rzeczy samej-Margot ma pokazać papier albo nie robię z siebie durnia.
A jak Margot pokaże papier, to zrobisz z siebie durnia?
Adeptus napisał(a): Ogromna większość ludzi po prostu patrzy i widzi. Ty zapewne też, jeśli nie jesteś upośledzony. Ależ oczywiście, że tak. Tylko że ja nie twierdzę, że to moje widzenie daje mi jakiś mistyczny wgląd w „prawdziwą płeć”.
|