To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PiS, co zrobił a nie co powiedział
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...9,79cfc278

Tymczasem Kukiz nie jest już zwolennikiem JOW. JOW to była taka ściema, bo ludzie są za głupi aby zrozumieć genialny plan Kukiza na uzdrowienie naszej polityki

Cytat:Jak przypomina "Rz", wcześniej Kukiz uchodził za zwolennika Jednomandatowych Okręgów Wyborczych (JOW). - Jestem zwolennikiem STV, ale żeby ludziom wytłumaczyć konieczność zmiany ordynacji, musiałem zacząć od JOW - powiedział "Rzeczpospolitej".
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Akurat STV to lepszy pomysł. Tylko coś mam wrażenie, że Kukizu to się dopiero teraz urodziło.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Tylko to nie ma sensu, bo o ile rzeczywiście JOW+STV jest rozwiązaniem, w którym główna wada JOW–ów (dwupartyjność) jest jakoś zaadresowana, o tyle jeśli najpierw wprowadzimy JOW-y, a potem, w jakiejś tam odległej przyszłości STV, to w „przejściowym okresie” będziemy mieli system dwupartyjny. I co wtedy? Mniejsze partie tak czy siak po dupie dostaną i nawet gdy przyjdzie STV, będą musiały odrobić albo straty finansowo-polityczne (jeśli zostaną same) albo wizerunkowe (jeśli zblatują się z dużymi). Tłumaczenie Kukiza wygląda, jakby proponować komuś, że da się rozjechać przez samochód, żeby zrozumieć, jakie samochody są fajne, a dopiero potem wprowadzić koncepcję siedzenia w szoferce.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): Tylko to nie ma sensu, bo o ile rzeczywiście JOW+STV jest rozwiązaniem, w którym główna wada JOW–ów (dwupartyjność) jest jakoś zaadresowana, o tyle jeśli najpierw wprowadzimy JOW-y, a potem, w jakiejś tam odległej przyszłości STV, to w „przejściowym okresie” będziemy mieli system dwupartyjny.

Przepraszam, czy ktoś na serio napisał coś w stylu "Najpierw wprowadzimy JOW-y a potem, po jednej, góra dwóch kadencjach, będą STV"? Czy na serio trzeba polemizować z taką tezą? Jeżeli, istotnie, ktoś proponuje rozwiązanie gorsze jako "okres przejściowy" do rozwiązania lepszego, to chyba jasne jest, że to rozwiązanie lepsze nigdy nie nastąpi. Czy ktoś w to wątpi?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Dzisiaj prąd o 37% w górę, gaz o 54% w górę wg nowych stawek zatwierdzonych przez URE. No to PIS wyciąga z szuflady LexTVN,
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Dzisiaj prąd o 37%  w górę, gaz o 54% w górę wg nowych stawek zatwierdzonych przez URE. No to PIS wyciąga z szuflady LexTVN,

I gitara. Niech ciemny lud ma swe igrzyska przed świętami. Za podwyżki obarczy się Tuska, UE i innych "wrogów ludu".
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Odpowiedz
Wkurwia mnie natłok negatywnych informacji dużej wagi.

Jebani idioci chcą mi wyłączyć onet i tvn, a później to już tylko z TVP będziemy się dowiadywać o tym jak zajebiście jest w naszyomkrajutakimpięknym.

Dziś w robocie rozwaliło mnie jak w radiu najpierw usłyszałem reklamę nowego polskiego ładu dzięki któremu będzie w Polsce super ekstra, a sami Polacy zyskają dzięki niemu 17 mld zł, a chwilę później w wiadomościach było o tej podwyżce cen gazu i prądu. No masakra.

Ciekawe czy Duda pokaże jaja czy może dalej będzie wiernym piesełkowym długopisem Kaczyńskiego.

---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
A tam. Duda nic nie podpisze. W końcu jak ktoś żyje ze zwalczania wroga, to sobie nie zabiera źródła utrzymania. I Kaczyński ten stan jeszcze pobłogosławi. Jakby oponował a Duda się postawił to by strzelił sobie w stopę.

Jak dojdzie do wylexowania TVN to będę zdumiony.
Sebastian Flak
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Wkurwia mnie natłok negatywnych informacji dużej wagi.

Jebani idioci chcą mi wyłączyć onet i tvn, a później to już tylko z TVP będziemy się dowiadywać o tym jak zajebiście jest w naszyomkrajutakimpięknym.

Dziś w robocie rozwaliło mnie jak w radiu najpierw usłyszałem reklamę nowego polskiego ładu dzięki któremu będzie w Polsce super ekstra, a sami Polacy zyskają dzięki niemu 17 mld zł, a chwilę później w wiadomościach było o tej podwyżce cen gazu i prądu. No masakra.

Ciekawe czy Duda pokaże jaja czy może dalej będzie wiernym piesełkowym długopisem Kaczyńskiego.

Nie ma sensu się wkurwiać, tylko trzeba tykać to masło maślane. Honorowo jak skaut. Jako naród potrafimy się urządzic w każdej dupie i przetrwać każdą zawieruchę, lecz jako państwo nie zasługujemy na istnienie. Dla dobra świata powrót do czasów zaborów byłby najlepszym rozwiązaniem dla Polaków.
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Odpowiedz
Gdzies przeczytalem w polskiej prasie ze cala historia z lex TVN jest przez Kaczora robiona z zemsty i wydaje mi sie ze ma to b.duzo prawdy w sobie. Wszystkie dzialania przeciw TK tez byly robione z zemsty za poprzednia nieudana kadencje PiS, bo wszystkie zmiany i tak mozna bylo przeprowadzic wolniej i zgodnie z prawem, ale prezes chcial jak najszybciej wiec tak zrobiono. Ostatnio wydal z siebie nastepna teorie o "izolacjonizmie Polski", bo Stany was nie obronia jako ze zdradzaja sojusznikow jak Kurdow i rzad Afganski. Ten facet coraz bardziej przypomina mi Stalina z ostatniego okresu rzadow, przedwojenna polityke 2ch wrogow chce zmienic i ulepszyc wprowadzajac polityke samych wrogow. Msciwy, maly i zly czlowieczek.
Odpowiedz
Adam M. napisał(a): Gdzies przeczytalem w polskiej prasie ze cala historia z lex TVN jest przez Kaczora robiona z zemsty i wydaje mi sie ze ma to b.duzo prawdy w sobie. Wszystkie dzialania przeciw TK tez byly robione z zemsty za poprzednia nieudana kadencje PiS, bo wszystkie zmiany i tak mozna bylo przeprowadzic wolniej i zgodnie z prawem, ale prezes chcial jak najszybciej wiec tak zrobiono. Ostatnio wydal z siebie nastepna teorie o "izolacjonizmie Polski", bo Stany was nie obronia jako ze zdradzaja sojusznikow jak Kurdow i rzad Afganski. Ten facet coraz bardziej przypomina mi Stalina z ostatniego okresu rzadow, przedwojenna polityke 2ch wrogow chce zmienic i ulepszyc wprowadzajac polityke samych wrogow. Msciwy, maly i zly czlowieczek.
Adamie, wiesz ja już zwolniłem i przestałem brać na serio propagandę jaka by nie była. Szczególnie moja rewolucyjna czujność wzrasta o min 300% Uśmiech kiedy usiłuje się mnie medialnie podpuszczać celem wzbudzenia nienawiści do kogokolwiek. Zbyt dużo już widziałem i nie kupuje tego.

Nie istnieją media niezależne, wszystkie liczące są silnie zideologizowane i wykonują określone założenia programowe. Wielkie grupy medialne mają nie tylko swoje interesy, lecz także swoje priorytety programowe. Administracja amerykańska zaś, jest jak niewymowna od sr***a, aby wspierać amerykańskie. Stąd mamy w imię "demokracji" oraz "wolności" bezprecedensową ingerencje w decyzyjność innego państwa. Oczywiście w imię fridomu medialnego, bla, bla, bla...

Przypomnę mój post z wypowiedzią Brzezinskiego, człowieka, który akurat był dobrze zorientowany w meandrach światowej polityki i wpływów.

"Wielka światowa szachownica"

HEGEMONY OF A NEW TYPE 25

Niedocenianym aspektem światowej hegemonii Ameryki jest dominacja kulturowa. Cokolwiek można sądzić o wartościach estetycznych amerykańskiej kultury masowej, ma ona wręcz hipnotyczny wpływ, zwłaszcza na młodzież świata. Jej atrakcyjność może mieć związek z propagowanym przez nią hedonistycznym stylem życia, ale jej światowa supremacja nie ulega kwestii. Amerykańskie programy telewizyjne i filmy to mniej więcej trzy czwarte światowego rynku. Amerykańska muzyka popularna zdobyła równie dominującą pozycję, a amerykańskie nowinki kulturowe, amerykańska kuchnia, a nawet sposób ubierania się są coraz powszechniej naśladowane na całym świecie. Językiem Internetu jest angielski, a przytłaczająca większość międzynarodowego slangu komputerowego powstała w Ameryce, wpływając na ogólnoświatowy system porozumiewania się. Na koniec, Stany Zjednoczone stały się mekką młodzieży poszukującej wykształcenia(...)
str 27
Świat coraz chętniej naśladuje wzorce pochodzące z Ameryki, co tworzy sprzyjające warunki dla amerykańskiej hegemonii, sprawowanej pośrednio i opartej pozornie na demokracji i konsensusie. I podobnie jak w przypadku amerykańskiego życia politycznego, supremacja ta istnieje dzięki skomplikowanej strukturze wzajemnie powiązanych instytucji i procedur, stworzonych po to, aby zacierać różnice zdań i maskować asymetrię we władzy i wpływach. Amerykańska supremacja opiera się na skomplikowanym układzie sojuszy i koalicji, które w dosłownym tego słowa znaczeniu pokrywają cały świat."

https://ateista.pl/showthread.php?tid=12...#pid650769

TVN nie jest żadną niezależną stacją, lecz typową propagandówką ubraną bardziej współcześnie, rzekłbym światowo. Elementem pozornej demokracji Brzezinskiego, takie "Radio Maryja dla inteligentnych", czy za takich się uważających. USA potrzebny jest jakiś tam sojusznik tutaj, lecz w nie mogą pozwolić sobie na zamknięcie swojej tuby propagandowej w tym miejscu. To kwestia miękkiej dominacji wykraczająca po za administracje. Polaczków trzeba "cywilizować", podobnie jak wcześniej chciano ich germanizować i rusyfikować, oczywiście dla ich dobra, którego biedacy nie rozumieli(ją). To standardowa procedura przy każdej dominacji.
Przy tej okazji stosuje się z reguły socjosztuczkę w stylu - jak nie chcesz takiej "demokracji" to mieszkaj u ruskich. Np Wron ściemnia tu cały czas w ten sposób, chodzi tylko o zawężenie pola myślenia do wyboru dwóch opcji, a nie szukania innej własnej. TVN jest właśnie nośnikiem "postępu", by zmienić sposób myślenia, podbić terytorium kulturowo. Dlatego zawsze będzie przeciwny wszystkiemu co wynika z polskiej natury, kultury i zaciekle będzie to niszczył. Taki jest jego naturalny cel, nic w tym specjalnego.

Teraz najciekawszym jest, czy prezydent podpisze, czy nie? Tego nie wiem, możemy sobie najwyżej pospekulować. Stawiałbym na to że nie.

Po pierwsze nie można kopać się z koniem, a światowe grupy medialne są silniejsze niż takie państewko jak Polska. Po za tym wiadomo, że i tak znaleźliby by sposób na nadawanie.
Po drugie prezydent kończy kadencje i jeśli nie chce spędzić reszty życia na rybach i nartach, to musi przypodobać się czymś światowemu establishmentowi, wówczas będzie miał szanse na coś tam. Nic wielkiego ale zawsze.
Po trzecie, podpisanie byłoby bardzo złym ruchem dla Polski, zwłaszcza w obecnej sytuacji. Według zasady von Clausewitza ilość frontów należy zmniejszać, nie zwiększać. Tu jest okazja do zamknięcia niepotrzebnego frontu, bez względu co się o TVNie myśli.
Odpowiedz
Jest mi trochę żal Gladiatora, że przy swojej inteligencji zmuszany jest udawać skończonego idiotę, który zupełnie nie rozumie, o co chodzi. W sporze o wolność mediów nie chodzi przecież o to, że bierzemy TVN, przyrównujemy tę telewizję do jakiegoś wzorca „niezależności” i na tej podstawie bronimy tej telewizji „bo jest niezależna”. Bronimy TVN, bo państwo chce się jej dobrać do dupy. To nie TVN jest na ławie oskarżonych, tylko ustawa wymierzona w TVN.

Gladiator oczywiście doskonale rozumie, ale broniąc działań swoich mocodawców musi udawać upośledzonego. Strasznie smutno się na to patrzy.
Odpowiedz
Gladiator napisał(a): Nie istnieją media niezależne, wszystkie liczące są silnie zideologizowane i wykonują określone założenia programowe.

Ale TVN przy całej swej zależności i stronniczości patrzy na ręce cwelów z rządu, a teraz kto będzie nagłaśniał ich debilne i szkodliwe dla Polski decyzje? Kto pokaże ich korupcję? TVP?

Jak już coś ma iść do likwidacji to TVP właśnie. Zwolnić tępych propagandystów, a stację sprywatyzować.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
https://www.newsweek.pl/polska/anne-appl...ii/tbrhvfs

Cytat:Ludzie z głównego nurtu zaczynają uważać, że rozszerzenie Unii było błędem, niech Polska i Węgry idą na Wschód, w sojuszu z Putinem będzie im wygodnie – mówi w „Newsweeku” Anne Applebaum, pisarka i publicystka.

Od dawna i bez satysfakcji o tym mówię. Najsmutniejsze jest, że samemu nic nie można z tym zrobić prócz bycia przyzwoitym.
Odpowiedz
Gladiatorze, mozliwe ze Brzezinski tak myslal jak myslal, ale w tej chwili TVN jest calkowita pomylka w tym ksztalcie w jakim istnieje, wkurwia mnie po 10 min ogladania ich sposobem miedlenia kazdej informacji w kolko przez czas o wiele dluzszy niz na to zasluguje. Wole Polsat, nawet przychylny PiSowi. Nigdy poza tym nie uwazalem tej stacji za niezalezna, tylko jako przeciwwage do TVPis, to na co zwrocil uwage Lumber.
Chodzi mi w tej sprawie raczej o kwestie prawne, jak nie dzialanie prawa wstecz i uklad o popieraniu wzajemnych inwestycji miedzy Polska a Stanami gdzie dzialanie wierchuszki PiS jest jawnym pogwalceniem obu tych rzeczy. Niezaleznie od pytania o podpis Dupy ( co tu duzo gadac ten osobnik wkurza mnie jeszcze bardziej niz TVN ) to techniczne rozwiazanie problemu dalszego dzialania stacji w ramach grupy Discovery jest do zrobienia w kilka godzin na kilka mozliwych sposobow. To myslenie mistyczne ze ta ustawa jest w stanie zmusic Amerykanow do sprzedania udzialow w stacji i tego dotyczyl moj poprzedni post. Prezes ze swoimi totumfackimi z jednej strony chce ubic jak zwykle 2 pieczenie przy jednym ogniu przykrywajac liczbe zmarlych dziennie i inflacyjne tematy dyskusja o tej ustawie a naprawde wystawia Polske na kosztowny proces w miedzynarodowych sadach jesli Amerykanie stwierdza ze to sie im bardziej oplaca niz trzymanie udzialow w tej stacji. Jednym slowem przez swoje prywatne animozje ryzykuje wasze wspolne pieniadze, nie mowiac o tym ze jak slusznie napisales stwarza nastepny "front walki" z najpowazniejszym sojusznikiem w dosc nieciekawej sytuacji miedzynarodowej.
Odpowiedz
Gladiator napisał(a): Adamie, wiesz ja już zwolniłem i przestałem brać na serio propagandę jaka by nie była. Szczególnie moja rewolucyjna czujność wzrasta o min 300% Uśmiech kiedy usiłuje się mnie medialnie podpuszczać celem wzbudzenia nienawiści do kogokolwiek. Zbyt dużo już widziałem i nie kupuje tego.

Nie istnieją media niezależne, (...)

Roburze, to jest forum dla ludzi inteligentnych, więc nie musisz tutaj kalkować jakichś argumentacji zrobionych pod zebrania partyjne. To, co piszesz, jest oczywistą oczywistością. "Niezależność" nie jest wynikiem jakiegoś wzorca w Sevres, do którego przymierzamy media. "Niezależność" jest wynikiem starej demokratycznej zasady pluralizmu. Tak samo w parlamencie demokracja nie jest realizowana przez to, że mamy jedną rządzącą partię, najbardziej demokratyczną ze wszystkich możliwych demokratycznych partii. Ale że mamy oprócz partii rządzącej także opozycję. W Anglii lider opozycji to oficjalna funkcja parlamentarna a jej posiadacz dostaje połowę uposażenia premiera.

TVN nie jest niezależne w sensie absolutnym. Bo nie musi. Ważne, że jest "niezależne od". A konkretnie, niezależne od rządu. I od innych mediów. Istnienie mediów niezależnych od partii rządzącej a jednocześnie brak jakiegoś monopolu informacyjnego to podstawy pluralizmu medialnego, demokracji medialnej, niezależności medialnej.

Tak, wiem, nie zrozumiesz albo przynajmniej będziesz udawał, że nie rozumiesz. Piszę to do czytelników tego skromnego forum.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Gladiator
Cytat:TVN jest właśnie nośnikiem "postępu", by zmienić sposób myślenia, podbić terytorium kulturowo. Dlatego zawsze będzie przeciwny wszystkiemu co wynika z polskiej natury, kultury i zaciekle będzie to niszczył. Taki jest jego naturalny cel, nic w tym specjalnego.
A czym konkretnie są owe elementy „polskiej natury, kultury”, którym TVN „jest przeciwny i które zaciekle niszczy”?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
(westchnienie) Pewno pasjonarność; wg rosyjskich myślicieli, słowiańska pasjonarność Polaka nie może się wyzwolić i w pełni zrealizować w gorsecie cywilizacji Zachodu. Możliwe, że Gladiator chce Was poprowadzić do Ziemi Obiecanej, pasjonarnością płynącej, a Wy, plemię wężowe, dalej chcecie i pozwalacie się sznurować jak głupi.

Co do wolności mediów, również tych zaciekle niszczących: kiedyś czytywałem regularnie witrynę Taraka pod redakcją Wojciecha Jóźwiaka. Stamtąd wyniosłem mój przekąs do Hameryki - ale rzeczony redaktor-właściciel serwisu zrobił odkrycie na łamach: kulturowo Polska należy do Wschodu! Dla ustalenia uwagi: Wojciech Jóźwiak, z wykształcenia bodajże fizyk, zarabia na chleb praktykując astrologię.
Odpowiedz
Adam napisał
Cytat:Wole Polsat, nawet przychylny PiSowi. Nigdy poza tym nie uwazalem tej stacji za niezalezna, tylko jako przeciwwage do TVPis, to na co zwrocil uwage Lumber.

Rozumując w sposób jaki przestawiłeś, publiczna TV jest niezależna jako przeciwwaga do TVNu. Z opinii powyższych także Lumbera i berta jasno wynika, że niezależność rozumie się jako odmienność narracji, jako prawo w demokracji.
Niestety w takich przypadkach aspekt zależności danego medium i skutki z tego wynikające umykają uwadze. Każde obce medium w danym kraju reprezentuje interes właścicielski, a nie racje stanu danego państwa. To zupełnie naturalne i oczywiste. Media rządowe wraz rządem reprezentują ten interes. Rzecz jasna można nie zgadzać się z polityką rządu, można wskazywać np na uległość wobec innych etcet. Niemniej koniec końców politycy są rozliczani wewnętrznie przez wyborców, kolejne rządy i łatwo sobie wyobrazić co się będzie działo u nas po zmianie władzy.
Natomiast właściciele obcych mediów wpływający na polską politykę nie są i nigdy nie będą z tego rozliczani. Podobnie taki Newsweek jest niezależny od władz co pięknie brzmi. Nie zmienia to faktu, że jego naczelny uczestniczył czynnie w manifestacjach KODu za przyzwoleniem góry. Nie wyobrażam sobie (mylę się?) naczelnego Newsweeka np w Niemczech w takiej roli. To świadczy jak jesteśmy traktowani. Tak samo Der Onet zawsze jest i będzie przeciwko obecnym władzom polskim, ponieważ nie pasują one, ani władzom niemieckim, ani unijnym gdzie pierwsze skrzypce grają Niemcy. Rzecz jasna nie wścieka mnie to, ponieważ traktuje to jak zwykłą grę dominacyjnych interesów z dłuuugą historią, nihil novi. Do takiej gry wykorzystuje się niezadowoloną część społeczeństwa, które jest szczęśliwe, że ma wsparcie. O więcej nie pyta.

RT w USA wpisana został na lista FARA (zagranicznych agentów), ponieważ przedstawiała wizje medialną niezgodną z racją stanu USA. Po prostu nie pozwalają sobie w kasze dmuchać. Silni jak USA, czy Niemcy pilnują mocno własnego rynku medialnego, aby kto im społeczeństwa nie urabiał dla własnych interesów. Nas na to nie stać, więc ten front z TVNem trzeba zamknąć. Nie znaczy to jednak, że należy nie dostrzegać skutków ubocznych.

Co do Polsatu to jest nie tyle przychylny PiSom, co pro słupkowy. Im większe poparcie dla PiSu tym milsi. Kiedy słabną słupki redaktorzy stają się bardziej surowi. Polsat stara się poruszać w jak najszerszym targecie widzów, co wymusza pewną obiektywność poprzez prezentowanie obu opcji i zachowanie gospodarzy. Prowadzący potrafią mieć dystans, czasem ironiczny co do występów gościnnych nawiedzonych polityków. W sumie są chyba najlepsi.
Odpowiedz
Gladiator
Cytat:Natomiast właściciele obcych mediów wpływający na polską politykę nie są i nigdy nie będą z tego rozliczani.
Ależ są, byli i będą. Właścicieli mediów, kimkolwiek by oni nie byli, każdego dnia rozliczają konsumenci i klienci owych mediów, głosując swoimi portfelami. Jeżeli ci się nie podoba linia redakcyjna, struktura właścicielska, czy wreszcie treści prezentowane przez takiego, czy innego prywatnego nadawcę, to po prostu nie wspierasz go finansowo – i nie ma znaczenia czy jest to wsparcie bezpośrednie w postaci żywej gotówki za którą nabywasz nowy numer gazety albo miesięczny abonament na platformie streamingowej, czy też wsparcie o charakterze pośrednim jakim jest już samo zwiększanie zasięgu produktu medialnego (oglądalność, klikalność), które czyni go bardziej atrakcyjnym dla reklamodawców. Jeżeli więc Onet ma się w Polsce dobrze, to nie dlatego, że stoi za nim obcy kapitał, ale dlatego, że prezentowane tam treści są dla Polaków akceptowalne i atrakcyjne na tyle, że Polacy chcą je oglądać i za nie płacić. Natomiast media „rządowe”, takie jak TVP, nie dość, że nie reprezentują wcale interesu państwa, a interes Partii, to jeszcze z takiej rozliczalności są całkowicie wyłączone – choćby nie wiem jak źle zarządzane, zawsze mogą liczyć, że wdzięczna Partia za pomocą państwowych zasobów (preferencyjny kredyt w państwowym banku lub bezpośrednia dotacja z budżetu) sfinansuje ich bieżące i przyszłe potrzeby. A za to płacą już nie konsumenci, czy nawet klienci takich „rządowych” mediów, ale podatnicy.
Cytat:Podobnie taki Newsweek jest niezależny od władz co pięknie brzmi. Nie zmienia to faktu, że jego naczelny uczestniczył czynnie w manifestacjach KODu za przyzwoleniem góry. Nie wyobrażam sobie (mylę się?) naczelnego Newsweeka np w Niemczech w takiej roli.
Nawet, gdyby w Niemczech władzę przejęła AfD?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości