Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Przeczytałem sobie podstawy metrologiczne tego EJQI i sorry ale to jest typowe biurokraryczne wyobrażenie o idealnej pracy.
Najlepiej siedzieć za biurkiem 35 godzin w tygodniu w klimatyzowanym pomieszczeniu z dożywotnim kontraktem, zarabiać walizki pieniędzy, nie stresowac się za bardzo.
To baaaardzo unijne podejście.
A bogactwo narodów bierze się, jak wiadomo, z zasiłków i dotacji
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
11.07.2023, 11:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.07.2023, 11:53 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Sofeicz napisał(a): Przeczytałem sobie podstawy metrologiczne tego EJQI i sorry ale to jest typowe biurokraryczne wyobrażenie o idealnej pracy.
Najlepiej siedzieć za biurkiem 35 godzin w tygodniu w klimatyzowanym pomieszczeniu z dożywotnim kontraktem, zarabiać walizki pieniędzy, nie stresowac się za bardzo.
No ok. Ale co w tym złego, aby pracować w dobrych, stablinych warunkach, mieć właściwy balans pomiędzy czasem wolnym i pracą i jeszcze przyzwoicie zarabiać? Zwracam uwagę, że kryteria dla wszystkich są takie same i skoro gdzie indziej jakoś da się tak to zorganizować, że tej przyzwoitej pracy jest więcej niż u nas to może warto się nad tym zastanowić czy nasza kultura pracy jest faktycznie taka fajna i prorozwojowa.
Ciekawe czy byłaby jakaś odwrotna korelacja pomiędzy mierzoną wg powyższego jakością pracy a wzrostem gospodarczym.
Cytat:To baaaardzo unijne podejście.
Wolę unijne podejście niż polski kult bezsensownego zapierdolu w stylu jak będziesz pracował za grosze, brał darmowe nadgodziny i zapierdalał po 12 godzin przez 6 dni w tygodniu, to być może za kilkanaście lat osiągniesz sukces w postaci stanowiska kierowniczego ze średnią krajową. Lub narzekania na słynne "pokolenie Z" które od pracy oczekuje głównie .... dobrych zarobków.
No w dupach im się poprzewracało, że pracę traktują głównie jako źródło dochodów
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
975
DziadBorowy napisał(a): Ciekawe czy byłaby jakaś odwrotna korelacja pomiędzy mierzoną wg powyższego jakością pracy a wzrostem gospodarczym.
Dobrym przykładem może być zbiurokratyzowana Francja, która od wielu lat szoruje po zerze wzrostu przerywanym zamieszkami, a która stosuje te wszystkie zabezpieczenia socjalne i związki zawodowe.
Tylko jakoś wszyscy są ogólnie niezadowoleni.
Reputacja:
1,122
Tylko w tym rankingu jakości pracy Francja jest raczej w dolnej połowie stawki.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
975
Wydaje się, że PRL osiągnął by w tym rankingu wysoką pozycję.
Reputacja:
561
W PRL BHP nie było na szczególnie wysokim poziomie.
Reputacja:
975
Iselin napisał(a): W PRL BHP nie było na szczególnie wysokim poziomie. No co ty! W PRLu na każdej ścianie wisiał zakurzony szyld „Zakładaj rękawice ochronne ku chwale ludu pracującego miast i wsi" etc.
Reputacja:
1,122
Sofeicz napisał(a): Wydaje się, że PRL osiągnął by w tym rankingu wysoką pozycję.
Z pensjami na poziomie 10$ na miesiąc ?
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
W PRLu ze względów bezpieczeństwa, pracę należało zacząć od orzeźwiającego trunku
Reputacja:
975
DziadBorowy napisał(a): Sofeicz napisał(a): Wydaje się, że PRL osiągnął by w tym rankingu wysoką pozycję.
Z pensjami na poziomie 10$ na miesiąc ?
Ale w tej metrologii masz to przedstawione na zasadzie „co się komu wydaje”.
Taki PRLowski ludek zarobił swoje 2 tysie, trochę nakradł, nakombinował i był zadowolony.
Sofeicz napisał(a): Przeczytałem sobie podstawy metrologiczne tego EJQI i sorry ale to jest typowe biurokraryczne wyobrażenie o idealnej pracy.
A bogactwo narodów bierze się, jak wiadomo, z zasiłków i dotacji  No nie. Każdy wie, że bogactwo bierze się z zapierdalania. Jeśli pracownicy zapierdalają, to wtedy są bogaci. Najlepiej, jak pracownik zakurwia z taczką tak szybko, że nie zdąży jej załadować.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
zefciu napisał(a): Sofeicz napisał(a): Przeczytałem sobie podstawy metrologiczne tego EJQI i sorry ale to jest typowe biurokraryczne wyobrażenie o idealnej pracy.
A bogactwo narodów bierze się, jak wiadomo, z zasiłków i dotacji  No nie. Każdy wie, że bogactwo bierze się z zapierdalania. Jeśli pracownicy zapierdalają, to wtedy są bogaci. Najlepiej, jak pracownik zakurwia z taczką tak szybko, że nie zdąży jej załadować.
Miała być ironia, a wyszła ci prawda  Ja zapierdalam i nie narzekam. Bogaczem nie jestem, ale jak cały czas będę miał tyle zapierdolu co teraz to będzie git.
---
Zła wiadomość:
Cytat:Wyniki przedterminowych wyborów parlamentarnych na Słowacji są zapowiedzią jej diametralnego zwrotu w polityce zagranicznej. Pod rządami Roberta Fico nasz kraj nie tylko przestanie być wiarygodnym partnerem dla UE i NATO — ale i może opuścić te wspólnoty, jawnie przechodząc na stronę Rosji — komentuje Zolo Mikes, publicysta słowackiego serwisu "Aktuality".
Słowacja kieruje się na wschód. Zwycięstwo Smeru i rząd, który ta partia utworzy, będzie miało znacząco negatywny wpływ na słowacką politykę zagraniczną. Słowacja w wielu kwestiach skieruje swój ster na Wschód.
Najbardziej będzie to można zauważyć przez wycofanie wsparcia wojskowego dla Kijowa. Smer postrzega bowiem Ukrainę nie jako kraj zaatakowany przez rosyjskiego agresora, ale jako państwo odpowiedzialne za wywołanie wojny.
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/slowacj...od/tnn3zdc
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
lumberjack napisał(a): Miała być ironia, a wyszła ci prawda Ja zapierdalam i nie narzekam. Aha. Czyli jeśli lumberowi zapierdalanie popłaca, to należy kult zapierdolu rozszerzyć na całą ludzkość, nawet jeśli dowody statystyczne pokazują coś innego.
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 6
Reputacja:
189
lumberjack napisał(a): Bogaczem nie jestem, ale jak cały czas będę miał tyle zapierdolu co teraz to będzie git. Gorzej Lumber, jeśli - czego Ci absolutnie, chłopie, nie życzę - całe to wypracowane bogactwo będziesz musiał przeznaczyć na naprawdę zszarganego przez zapierdol zdrowia.
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Reputacja:
151
Spokojnie, niedługo AI będzie na nas robić, a my będziemy żyć z dochodu podstawowego albo... będziemy się kryć po lasach
Reputacja:
561
Albo będzie wybuch magnetyczny na słońcu i siądzie cała elektronika razem z AI.
Reputacja:
151
Iselin napisał(a): Albo będzie wybuch magnetyczny na słońcu i siądzie cała elektronika razem z AI.
Poprosiłem AI o stworzenie obrazu przedstawiającego tę scenę XD
03.10.2023, 05:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.10.2023, 06:06 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
zefciu napisał(a): lumberjack napisał(a): Miała być ironia, a wyszła ci prawda Ja zapierdalam i nie narzekam. Aha. Czyli jeśli lumberowi zapierdalanie popłaca, to należy kult zapierdolu rozszerzyć na całą ludzkość, nawet jeśli dowody statystyczne pokazują coś innego.
Nie. Jeśli ludzkość ma na etacie płaconą stawkę godzinową to w jej interesie jest opierdalanie się a nie zapierdol.
Sebrian napisał(a): lumberjack napisał(a): Bogaczem nie jestem, ale jak cały czas będę miał tyle zapierdolu co teraz to będzie git. Gorzej Lumber, jeśli - czego Ci absolutnie, chłopie, nie życzę - całe to wypracowane bogactwo będziesz musiał przeznaczyć na naprawdę zszarganego przez zapierdol zdrowia.
A nie wiem w sumie czy ten zapierdol niszczy mi zdrowie czy może je poprawia. Ciało już mi się od dawien dawna przyzwyczaiło do takiego życia. I kiedy moi koledzy mają już pokaźne brzuchy takie a la lekko zaawansowana ciąża, to ja trzymam fason mimo, że żrę porcje jak świnia. Hmm... może stawy, kolana i krzyż będą mi kiedyś dokuczały ale za to mięśnie i kondycja są w bardzo dobrym stanie. Od lat praktycznie cały czas ruszam się. Nie wiem, chyba ci co siedzą przed kompami po 8h dziennie bardziej sobie niszczą kręgosłup niż ja.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
lumberjack napisał(a): Nie. Jeśli ludzkość ma na etacie płaconą stawkę godzinową to w jej interesie jest opierdalanie się a nie zapierdol. Najprecyzyjniej? Pracowanie dokładnie tyle, żeby nie wylecieć z roboty.
|