Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561 Płeć: nie wybrano
lumberjack napisał(a): Jak dobrze przyrządzisz mięcho, to posiadanie kota jest bardziej ryzykowne.
Nie opowiadajcie legend o tych niebezpiecznych kotach, bo potem ludzie wierzą i je wyrzucają z domu.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
"Polski Związek Łowiecki ogłosił konkurs literacki dla dzieci "Moje pierwsze polowanie". Jak podają na stronie internetowej organizatorzy - "celem konkursu jest nie tylko efekt literacki, ale także pokazanie autentycznych emocji związanych z pierwszym kontaktem z polowaniem".
Cytat:Poszłam z tatą do lasu. Wzięliśmy strzelbę, i tam było więcej takich osób ze strzelbą. Gdy z krzaków wyskoczyła sarenka tata wziął strzelbę i ją zastrzelił. Inni panowie tacy jak tata też zastrzelili różne zwierzęta. Widziałam martwe lisy, sarny a nawet dzika. Było trochę krwi ale nie tak dużo jak na filmach. Bardzo mi się to wszystko podobało - zwłaszcza te martwe zwierzęta. Nie mogę się doczekać jak następnym razem tata weźmie mnie na polowanie i zobaczę jeszcze więcej martwych zwierząt. Ale w szkole ciągle opowiadam kolegom o tych martwych zwierzętach, narysowałam też je na lekcji plastyki. Ale pani od plastyki się to nie podobało i wysłała mnie do pani pedagog a ta zadawała pytania o martwe zwierzęta. Powiedziałam, że bardzo lubię martwe zwierzęta. I pani kazała mi przyjść z rodzicami. Boję się, że będą źli i tata mnie nie weźmie na polowanie aby mogła bawić się z martwymi zwierzętami. Polowania są super.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Gość wrzucił zdjęcie z zastrzelonymi przez siebie ptakami, których część należy do gatunku chronionego. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że takie sytuacje to nie rzadkość. A najlepsza jest w tym narracja myśliwych, że większość z nich potrafi rozpoznać gatunek chroniony w locie, przed oddaniem strzału. Coś z czym mają problemy specjaliści ornitolodzy nie jest żadnym problemem dla chłopków-roztropków ze strzelbą.
Brzmi wiarygodnie
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Okazało się, że PZŁ organizuje polowania dewizowe na ptaki dla myśliwych z Włoch. Odbywały się one między innymi w obszarach, które wg prawa powinny być wyłączone z polowań a na zdjęciach przedstawiających setki upolowanych zwierząt ornitolodzy bez problemu wskazują gatunki prawnie chronione. Artykuł za paywallem ale na twitterze bez problemu można znaleźć zdjęcia z tej zabawy. Na przykład tutaj: https://x.com/MZmihorski/status/1833990838440857898
Coraz bardziej jestem za tym aby jednak pozwolić na udział w polowaniach dzieci. Jak któryś pomyli swojego bombelka z dzikiem, a pewnie długo na to nie będzie trzeba czekać, to może ktoś zrobi porządek z tą nietykalną kastą i ucywilizuje to środowisko.
Zresztą już obecnie ministerstwo ma w planach zakaz urządzania polowań w niedzielę oraz w nowo powołanych lasach społecznych. Tylko próbuje dogadać się z przedstawicielami PZŁ, który oczywiście kategorycznie nie zgadza się na żadne zmiany. I na przykład argumentuje w ten sposób, że środowiska łowieckie nie mogą powiadamiać właścicieli gruntów, że na ich własnej ziemi będzie odbywać się polowanie ponieważ .... stwarzałoby to zagrożenie dla biednych myśliwych. Im się na prawdę w głowach poprzewracało.
Mam nadzieję, że wreszcie będą mieć tyle jaj aby przeprowadzić reformy prawa łowieckiego - tylko czy Kosiniak z PSL im tego nie pokrzyżuje?
DziadBorowy napisał(a): Coraz bardziej jestem za tym aby jednak pozwolić na udział w polowaniach dzieci. Jak któryś pomyli swojego bombelka z dzikiem, a pewnie długo na to nie będzie trzeba czekać, to może ktoś zrobi porządek z tą nietykalną kastą i ucywilizuje to środowisko.
Temu myśliwemu, który postrzelił żołnierza bo pomylił go z dzikiem a potem uciekł nie udzielając pomocy w efekcie czego żołnierz zmarł, grozi kara do 5 lat więzienia. Przecież to jest jakiś ponury żart. Podobnie jak z tym 17 -latkiem.
Kurwa jak chcesz kogoś zamordować - weź go na polowanie i "pomyl" z dzikiem.
Uśmiejecie się. Jakieś zawody myśliwych i jeden postrzelił drugiego. Piękny filmik.
Nawet nie zawodnik ale sędzia. Facet teoretycznie odpowiedzialny za przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Tyle w temacie.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333 Płeć: mężczyzna
Oglądałem to nagranie - piękne to było. Takie nagromadzenie rażących błędów w wykonaniu ludzi, którzy teoretycznie powinni doskonale wiedzieć jak obchodzić się z bronią.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 10
Reputacja:
174
Widze Dziad Borowy ze chyba nie lubisz mysliwych a polowac tez raczej nie.
I tu mozemy sobie podac reke, uwazam polowania za barbarzynska zabawe ktora juz dawno powinna byc zabroniona.
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122 Płeć: nie wybrano
Też uważam to za barbarzyńską zabawę, ale nie jestem za całkowitym zakazem polowań (to wciąż bardziej humanitarne niż np przemysłowy chów zwierząt) lecz znaczącym ich ograniczeniem, oraz ucywilizowaniem. Nie może być tak, że myśliwi to święte krowy, które mają absolutny priorytet w dostępie do lasu. Znacząco podniósłbym też minimalne kary za tzw. pomylenie z dzikiem. Myśliwi to chyba jedyna grupa w Polsce, która może zastrzelić człowieka i wykręcić się 3 letnim wyrokiem więzienia.
Ale było na BIP ogłoszenie, więc morda w kubeł problemu nie ma.
Zazwyczaj w takich sytuacjach stawia się retoryczne pytanie, czy musi dojść do tragedii aby ktoś coś zrobił, ale tu to bez sensu bo do tragedii dochodzi co dwa miesiące i nikt nic nie robi.
Dawno tego nie grali. Kolejny pomylony z dzikiem. Niestety śmiertelnie. Na szczęście tym razem, jak wynika z innych źródeł, nie była to żadna postronna osoba ale drugi uczestnik polowania.