To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Apocalypto wczoraj se obejrzałem - bardzo fajny film. Nie mam pojęcia czemu w gazetach było tyle krytyki względem tego filmu, wcale nie jest tak brutalny jak go opisywały.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Cytat:wcale nie jest tak brutalny

no przeciez masz przemoc od poczatku do konca niemal non stop Uśmiech
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Jeżeli chodzi o brutalność to tylko "Irreversible". Film zawiera najbardziej odrażające sceny jakie dane mi było zobaczyć i żadne zombiaki, wampiry czy wojny nie przebijają tego obrazu. Scena gwałtu i pobicia jest obrzydliwa i naprawdę brutalna, i szczerze mówiąc żadne horrory, thrillery czy filmy wojenne nie zapadły mi w pamięć tak jak ten film.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
Wszystkie poranki świata (Tous les matins du monde) w reżyserii Alain Corneau i wykonaniu Gerarda Depardieu i jego syna Guillaume.

Jeden z piękniejszych filmów jakie widziałem.
Narodziny człowieka są narodzinami jego smutku. Im dłużej żyje, tym robi się głupszy, gdyż pragnienie uniknięcia nieuchronnej śmierci dokucza mu coraz bardziej. Jakież to gorzkie! Żyje nieosiągalnym! Pragnienie przetrwania w przyszłości czyni go niezdolnym do życia w teraźniejszości.
Czuang Tzu
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):no przeciez masz przemoc od poczatku do konca niemal non stop Uśmiech
No, ale nie tak strasznie masakryczną jak to w gazetach pisali(chyba, ze pod wpływem mortal kombat, gdzie sam wyrywałem serca, osiągnąłem pewien stopień niewrażliwości na krzywdy ludzkie Oczko ). W każdym razie nieźle przedstawiona egzystencja tych plemion.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
No nieźle. Szkoda, że bez happy endu.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
Hehe, no właśnie Oczko Mój znajomy katolik uważa jednak że skończyło się pozytywnie Oczko
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
W pewnym sensie słusznie uważa, główny bohater, jego żona i dzieci w końcu przeżyły.
Nie dowiemy się, na jak długo...
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
"Krótki film o zabijaniu" - piąta część Dekalogu Kieślowskiego.
Pal sześć, ze młody Baka jest w roli zabójcy arcygenialny, sam film mną WSTRZĄSNĄŁ, wgniótł w fotel. Kino psychologiczne najwyższych lotów. Film, o którym myśli się długo po obejrzeniu, więcej niż w trakcie. Ja nie mogłam zasnąć.
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
dGrey napisał(a):Jeżeli chodzi o brutalność to tylko "Irreversible". Film zawiera najbardziej odrażające sceny jakie dane mi było zobaczyć i żadne zombiaki, wampiry czy wojny nie przebijają tego obrazu. Scena gwałtu i pobicia jest obrzydliwa i naprawdę brutalna, i szczerze mówiąc żadne horrory, thrillery czy filmy wojenne nie zapadły mi w pamięć tak jak ten film.
bylam na tym filmie z kolesiem, ktory uznal to za genialny film na pierwsza randke..

abstrahujac od kolesia, a skupiajac sie na samym filmie, to scena z gasnica byla zabojcza
I am virgin
I'm a whore
Giving nothing
The taker
The maker of war
Odpowiedz
Cytat:"Krótki film o zabijaniu" - piąta część Dekalogu Kieślowskiego.
Pal sześć, ze młody Baka jest w roli zabójcy arcygenialny, sam film mną WSTRZĄSNĄŁ, wgniótł w fotel. Kino psychologiczne najwyższych lotów. Film, o którym myśli się długo po obejrzeniu, więcej niż w trakcie. Ja nie mogłam zasnąć.

nie mam nic do dodania.

oprocz tego ze pozostale czesci Dekalogu tez sa fenomenalne.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):pozostale czesci Dekalogu tez sa fenomenalne.
To się za nie zabieram od początku.
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):No, ale nie tak strasznie masakryczną jak to w gazetach pisali(chyba, ze pod wpływem mortal kombat, gdzie sam wyrywałem serca, osiągnąłem pewien stopień niewrażliwości na krzywdy ludzkie Oczko ). W każdym razie nieźle przedstawiona egzystencja tych plemion.
bardziej czy mniej masakryczna niż passion? bo tej ostatniej tylko widziałem fragmenty w świątecznej tv. może w końcu sobie obejrzę. pamiętam jak ostatnio czytałem jakiś fragment ST, zupełnie inaczej to rozumiałem niż jako wierzący.

krytyka chyba dotyczyła głównie tego, że film mieszał ze sobą różne cywilizacje prekolumbijskie i epoki odległe od siebie o kilkaset lat. jak dla mnie dobry film akcji 4/6
Odpowiedz
Do Pasji jest mniej więcej brutalnością zbliżony.

A z ambitnych filmów to "Brand New World" Andrzeja Wójcika. O konsumpcjonizmie i metodach prania mózgu jakich używają koncerny, by nakłonić do kupna różnych produktów.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
DarkWater napisał(a):bardziej czy mniej masakryczna niż passion? bo tej ostatniej tylko widziałem fragmenty w świątecznej tv. może w końcu sobie obejrzę.
Pomimo że oba filmy mają takie samo przesłanie, to znaczy; Dlaczego świat jest taki zły i straszny, a chrześcijaństwo dobre i wspaniałe- to są z zupełnie innej ligi.
Pasję radzę oglądać tylko w wypadku, gdy nie chce się nie chcieć, a LB jest zbyt skomplikowane.Uśmiech
[SIZE="2"]0 wyruchanych kóz + 153 wyruchane kozy = 134 obsrane jelenie i kupa spamujących kamieni. No i Goebbels oczywiście.[/SIZE]
Odpowiedz
Skazani na Shawshank
Łowca jeleni
Lot nad kukułczym gniazdem
Byliśmy żołnierzami
Siekierezada
Efekt motyla (jedynka, dwójka w ogóle mi się nie podobała)
i W krainie wszystkich bogów (spirited away) - nie wiem czemu, ale ma w sobie coś, choć to film animowany... niektórzy powiedzą że mało ambitne ale musiałem o tym wspomnieć
"Non sunt multiplicanda entia sine necessitate"
http://www.racjonalista.pl
Odpowiedz
Co do tej brutalności,
to moim zdaniem wszystkie horrory są niczym w porównaniu z
filmami ze Stevenem seagalem,
Nic tak nie przyprawia o dreszczyk emocji,
jak wyłamywanie stawów w kierunkach przeciwnych do ich naturalnego funkcjonowania.... :-)
Odpowiedz
Enkidu napisał(a):Pomimo że oba filmy mają takie samo przesłanie, to znaczy; Dlaczego świat jest taki zły i straszny, a chrześcijaństwo dobre i wspaniałe- to są z zupełnie innej ligi.
Pasję radzę oglądać tylko w wypadku, gdy nie chce się nie chcieć, a LB jest zbyt skomplikowane.Uśmiech
tyle, że w pasji nie ma żadnego pozytywnego bohatera Oczko
no i filmiki gibsona nie należą do ambitnych. typowe hollywoodzkie produkcje dla ludu.

zarzuciłem sobie tą pasję. w ogóle jakoś inaczej rozumiem tą historię. jezus nie odkupuje grzechów ludzi. to raczej jahwe odkupuje swoje grzechy wobec ludzi składając swojego syna w ofierze :mrgreen: wtedy to opowiadanie ma większy sens.
Odpowiedz
Cytat:Stevenem seagalem
Jakoś go nie trawię, taki bubek nadęty z nieunerwioną twarzą.
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
sam jestes bubek nadety :-P Seagal jest w porzadku, to sympatyczny wyluzowany facet (vide jego rola w "The Onion Movie") ma czarny pas w aikido i do tego jest buddysta Uśmiech

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości