Cytat:Wiem już do cholery jasnej zasadniczo kto jest tutaj liberałem, a kto socjalistą,
Z ciekawości: czy ktoś wie kim ja jestem? ;-) Bo nawet ja sam nie wiem do końca :-P Sam nie wiem, raz jestem łącznikiem pomiędzy obydwoma poglądami tutaj a raz mam gospodarkę totalnie gdzieś - mi zależy głównie na wolności obyczajowo-światopoglądowej i sprzeciwianiu się konserwatyzmowi ;-) Byłem już socjalistą, byłem już anarchistą, byłem liberałem, byłem socjaldemokratą, w testach wychodzi/wychodziło mi wszystko od socjalisty(kiedyś), socjaldemokraty, socjalliberała, demoliberała, liberała, libertarianina(kiedyś) po nie wiadomo co (także takie niezależne od tam tych jak: technokracja, libertynizm, utopijny anarchizm(yep, jak byłem mały tak sobie ubzdurałem :-P ) etc ) etc Zawodziłem się na różnych utopiach i różnych wizjach... doszedłem do wniosku, że nie ma jednego najlepszego systemu dla wszystkich. Obecnie najbardziej podoba mi się idea państw-miast (która najbardziej możliwa byłaby w idei libertariańskiej choć sam raczej nie byłbym wtedy mimo wszystko libertarianinem) gdzie każde państwo-miasto kieruje się inną ideologią - w ten sposób można by teoretycznie wszystkim dogodzić ;-) Pod względem gospodarczym raczej powiedziałbym, że wole nie bawić się w skrajności i państwo-miasto w jakim chciałbym żyć musiało by być coś pomiędzy - jakieś racjonalne, przemyślane wyjścia i opcje czepiące z obydwu głównych nurtów ... m.in. rozmowy typu socjalizm vs kapitalizm / socjalizm vs libertarianizm / lewak vs liberał etc mnie do tego wniosku doprowadziły i wolę być neutralnym elementem który prędzej godzi obie strony i stara się znaleźć najrozsądniejszy kompromis bez względu na ideologię bo chyba będę tu pomału najlepszym obiektywnym sędzią... no ale nadal jestem otwarty na argumenty ;-) Od przyjścia na to forum paradoksalnie lekko skręciłem znowu na socjalizm przy jednoczesnym zachwyceniem się libertariańską ideą wyboru i państw-miast w tym Republiką Lakoty (tzn. "ustrój plemienny" a nawet takimi bzdurkami jak staroż. Grecja czy coś :-P )
;-)