No jestem w stanie jakoś zrozumiec Twój tok myślenia chociaz ja to widzę tak:
Zależy Ci na środku płatniczym - zrozumiałe - aczkolwiek mi wydają się ważniejsze dobra materialne, ktore dzieki mojej pracy zapewni mi komunistyczne panstwo - mieszkanie, samochod, wyposazenie mieszkania ( chociaz bez przesady nie mowie o wannie z hydromasazem ale o podstawie) i kilka innych w zaleznosci od stopnia zaawansowania socjału,
to tak moze troche abstrakcja jest ale co do mieszkania do mysle ze jest ono prawem kazdego obywatela, a jak chce to niech sobie buduje domki jednorodzine czy dwu jak sobie chce, to by bylo tak na dobry start,
oczywiscie mógłbym sobie to zapewnic dzieki kapitalistycznej pracy - tak ale po 40 latach....
czy bez pieniedzy nie bedzie zdrowia??
w kapitalizmie bez kasy nie bedziesz mial opieki medycznej a zdrowie to zle okreslenie - to mozna miec nie wydajac zlotowki na lekarstwa,
bez kasy trudno wychowac dzieci
zalezy co kto rozumie poprzez ''wychowanie''
- zapewnienie dostepu do edukacji??
tego w kapitalizmie bez kasy nie ma, tu sie zgodze ale chociazby na przykladzie Polski Ludowej ( panstwa co prawda pseudo-socjalistycznego a juz nie mowie ze komunistycznego bo takie nigdy nie istnialo w pelni) widzimy ze mozliwy jest dostep do wiedzy bez wydawania zlotowki - placa podatnicy ale pozniej wymagaja.
- zapewnienie bezpieczenstwa?? wyposazenie dziecka w karabin maszynowy w drodze do szkoly to nie jest dobry sposob na zapewnienie bezpieczenstwa
lepiej popracowac nad ogolnie bezpieczenstwem w panstwie albo moze nad tym jakie prawa przysluguja policji, a w Polsce sluzby porzadkowe są ścigane za obrone obywateli, nie wolno im interweniowac itd.
- czy bez kasy rozpadnie sie wiekszosc zwiazkow??
pewnie tak samo wiele ile sie rozpada teraz bo on w Anglii ona w Irlandii, kochanka w Szwecji i nijak to sie nie ukladal......
zasluga kapitalizmu apropos.....
to Ci powinno gwarantowac panstwo i fakt ze na to panstwo lozysz podatki...
i znowu Athei ogólnikami lecisz,
zapewnij jej ''mile'' zycie bez mieszkania - niemozliwe / chociaz..
zalezy co znaczy ze mile, bo jak w zwiazku ma sie liczyc TYLKO kasa to ja chyba zabardzo romantyk jestem...
no nie wiem a jak Ci się uwidzi zeby nie placic za prąd??
co wtedy??
tutaj czlowiek ma raczej malo do powiedzenia,
jesteś zwolennikiem prawa do eutanazji??
a jednak mozliwa jest alternatywa do kapitalizmu,
taka szwecja na przyklad,
no niby kapitalizm ale polityka prosocjalna temu nie zawadza...
wogóle za Polski Ludowej było dużo takich domow kultury, na wsiach i na osiedlach, mlodziez spedzala czas pozytecznie a nie wloczyla sie i demolowala kapitalistyczne sklepy jak teraz
chyba wiesz o czym mowie ?
ja na pewnym osiedlu wybudowanym za Gierka widzialem 2 domy kultury plus jakas biblioteka do tego; pelno kolek zainteresowan itp.
teraz to jest w ruinie niestety
w dzisiejszych czasach to sie najlepiej mają kolka rózancowe i Katolickie Stowarzyszenia Młodziezy chyba tylko......
Zależy Ci na środku płatniczym - zrozumiałe - aczkolwiek mi wydają się ważniejsze dobra materialne, ktore dzieki mojej pracy zapewni mi komunistyczne panstwo - mieszkanie, samochod, wyposazenie mieszkania ( chociaz bez przesady nie mowie o wannie z hydromasazem ale o podstawie) i kilka innych w zaleznosci od stopnia zaawansowania socjału,
to tak moze troche abstrakcja jest ale co do mieszkania do mysle ze jest ono prawem kazdego obywatela, a jak chce to niech sobie buduje domki jednorodzine czy dwu jak sobie chce, to by bylo tak na dobry start,
oczywiscie mógłbym sobie to zapewnic dzieki kapitalistycznej pracy - tak ale po 40 latach....
czy bez pieniedzy nie bedzie zdrowia??
w kapitalizmie bez kasy nie bedziesz mial opieki medycznej a zdrowie to zle okreslenie - to mozna miec nie wydajac zlotowki na lekarstwa,
bez kasy trudno wychowac dzieci
zalezy co kto rozumie poprzez ''wychowanie''
- zapewnienie dostepu do edukacji??
tego w kapitalizmie bez kasy nie ma, tu sie zgodze ale chociazby na przykladzie Polski Ludowej ( panstwa co prawda pseudo-socjalistycznego a juz nie mowie ze komunistycznego bo takie nigdy nie istnialo w pelni) widzimy ze mozliwy jest dostep do wiedzy bez wydawania zlotowki - placa podatnicy ale pozniej wymagaja.
- zapewnienie bezpieczenstwa?? wyposazenie dziecka w karabin maszynowy w drodze do szkoly to nie jest dobry sposob na zapewnienie bezpieczenstwa
lepiej popracowac nad ogolnie bezpieczenstwem w panstwie albo moze nad tym jakie prawa przysluguja policji, a w Polsce sluzby porzadkowe są ścigane za obrone obywateli, nie wolno im interweniowac itd. - czy bez kasy rozpadnie sie wiekszosc zwiazkow??
pewnie tak samo wiele ile sie rozpada teraz bo on w Anglii ona w Irlandii, kochanka w Szwecji i nijak to sie nie ukladal......
zasluga kapitalizmu apropos.....
Cytat:A ja wole zyc z pewnoscia, ze:
- stac mnie na wykupienie opieki medycznej,
to Ci powinno gwarantowac panstwo i fakt ze na to panstwo lozysz podatki...
Cytat:stac mnie na zapewnienie milego zycia mojej dziewczynie
i znowu Athei ogólnikami lecisz,
zapewnij jej ''mile'' zycie bez mieszkania - niemozliwe / chociaz..
zalezy co znaczy ze mile, bo jak w zwiazku ma sie liczyc TYLKO kasa to ja chyba zabardzo romantyk jestem...
Cytat:Ja tylko chce, abym mogl na siebie SAM zarabiac, SAM decydowac o tym, za co chce zaplacic, KIEDY chce umrzec i aby nie zabierano mi moich pieniedzy NA COKOLWIEK bez mojej zgody.
no nie wiem a jak Ci się uwidzi zeby nie placic za prąd??
co wtedy??
Cytat:KIEDY chce umrzec
tutaj czlowiek ma raczej malo do powiedzenia,
jesteś zwolennikiem prawa do eutanazji??
Cytat:I nigdy nie bedzie inaczej
a jednak mozliwa jest alternatywa do kapitalizmu,
taka szwecja na przyklad,
no niby kapitalizm ale polityka prosocjalna temu nie zawadza...
aniolgabriel napisał(a):Szanowny Athei Overlord
Dziwię się temu wręcz fanatyczne powtarzanemu ciągle zdaniu że: "socjaliści to złodzieje".
Rozmawiałem wczoraj z znajomym który ma swój sklep, o tym forum i o libertarializmie.
I on jako kapitalista a powiedział mi że: "libertarializm to utopia i anarchia gorsza niż socjalizm, ja jako handlowiec i inni kapitaliści mamy całkowity zwrot podatku."
Dodam od siebie że osoba ta jako jedyna, w okolicy funduje turniej szachowy.
Co do klubów szachowych i sportowych, to za socjalizmu było sporo,
a teraz trzepa płacić 50zł na miesiąc i wiele dzieci nie stać na to teraz.
wogóle za Polski Ludowej było dużo takich domow kultury, na wsiach i na osiedlach, mlodziez spedzala czas pozytecznie a nie wloczyla sie i demolowala kapitalistyczne sklepy jak teraz

chyba wiesz o czym mowie ?
ja na pewnym osiedlu wybudowanym za Gierka widzialem 2 domy kultury plus jakas biblioteka do tego; pelno kolek zainteresowan itp.
teraz to jest w ruinie niestety

w dzisiejszych czasach to sie najlepiej mają kolka rózancowe i Katolickie Stowarzyszenia Młodziezy chyba tylko......
LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ!