aniolgabriel napisał(a):Kolei by nie było, bo jakiś sprytny kapitalista w nocy by szyny zabrał.
To się nazywa "złodziej", nie kapitalista; więc w normalnie funkcjonującym kraju wolnorynkowym powinien zostać albo zastrzelony (przez właściciela szyn lub jego przedstawicieli) na miejscu zbrodni, albo przynajmniej ukarany astronomiczną grzywną przed sądem.
Zapraszam do analizy w wolnej chwili historii kolei w XIX wiecznym USA (chociaż teraz trudno mi rzucić linkami). Znakomity przykład dynamicznego rozwoju sieci, a także kilka innych ciekawostek (jak np. samodzielne uzgodnienie pomiędzy firmami stref czasowych dla wygody pasażerów, zanim rząd w ogóle zaczął się tym interesować).
DarkWater napisał(a):to polepszy byt niezliczonej liczby biedaków,
Niekoniecznie. Powiedziałbym wręcz, że w sensie długofalowym, jest to skrajnie nieprawdopodobne. Przesunięcie funduszy z sektora produktywnego do natychmiastowego spożytkowania przez jednostki nieproduktywne, będzie miało m.in. skutki wzrostu liczebności jednostek nieproduktywnych (mniejszy bodziec do dochodowej pracy; co tworzy ostatecznie błędne koło - coraz większa liczba biedaków domaga się coraz wyższych zasiłków); ograniczenia liczby inwestycji i tym podobnych. Tymczasem w systemie wolnorynkowym inwestycje (długofalowo) przyniosą o wiele większy zysk, niż zeżarcie wszystkiego od razu, biedakom o wiele bardziej opłaca się podejmować pracę produktywną i tak dalej.
Przy okazji chcę przypomnieć, że komuniści nie odnieśli się do większości argumentów; chociażby tych promujących analizę porównawczą krajów komunistycznych z kapitalistycznymi podobnego regionu (Kuby z Puerto Rico, chociażby).
Zapraszam ich na poprzednie strony i oczekuję ustosunkowania się do nich nareszcie.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.