Cytat:Niech każdy ze swojego punktu widzenia i swojej ideologii powie jak chciałby zrobić, żeby wszyscy byli szczęśliwi tak jak oni sobie chcą? Jak zrobić, żeby w jednym społeczeństwie żył sobie ktoś z poglądami socjalistycznymi i kapitalistycznymi albo jeszcze innymi? Jak widzielibyście dogodzenie możliwie wszystkim i możliwie jak najbardziej, tak jak oni sobie tego chcą?
Nie wiem jak mój sojusznik aniolgabriel ale ja to widze tak:
Żeby rozwiązać ten problem i odpowiedziec na pytanie nalezy zdac sobie czego chcą obydwa obozy:
Libertyni- społeczeństwo klasowe,
- społeczeńsatwo nierównych szans
- prawo do posiadania broni palnej, do narkotykow i tak dalej,
- gospodarka kapitalistyczna oparta na wyzysku
ich najważniejszy postulat do ktorego trudno jest sie odniesc poniewaz komunizm narodzil sie po to zeby zamiast wyzysku istnialo spolecznestwo bezklasowe i ogolnie rzecz biorąc - WOLNE od tego wyzysku!
komunizm nie moze sobie powstac tak od psrtryk za sprawa magicznej różdzki w pół roku i mamy.
komunizm moze powstac jedynie jako owoc ewolucji i dojrzewania stopniowego ustroju socjalistycznego ( czyli tego o ktorym wszyscy piszecie)
oczywiście jest to bezrewolucyjna opcja chyba jeszcze bardziej utopijna niz sam komunizm....
komunizm wprowadzony poprzez rewolucje i dyktature proletariatu nie przewiduje istnienia czegos tak irracjonalnego jak libertarianizm. i to do tego funkcjonujacy na innym podlozu niz chore marzenia garstki ludzi.
natomiast gdyby zastanowic sie nad problemem takiego pokojowego wprowadzenia komunizmu ( chociaz osobiscie sobie tego niewyobrazam, to sie nigdy nie udalo) nalezaloby zacząć od stworzenia takiego panstwa jak chociazby Szwecja, czyli mamy tu coś z jednego i drugiego.
Mamy prawa socjalne na bardzo wysokim poziomie + wolny rynek czyli cos czego ja zupelnie nie jestem sobie wstanie wyobrazic w doskonalym spoleczenstwie i panstwie, ale idziemy dalej,
nastepnie w tym panstwie funkcjonuja sobie male firmy i te sednie tez, w tych wielkich korporacjach znaczący głos ma panstwo zeby trzymac w reku gałęzie gospodarki,
dalej -----> panstwo za pomocą rad pracowniczych kontroluje wielkie korporacje i zrzesza te mniejsze w jedną całośc nastepnie kontrolowaną przez rady,
i tak przemysł mamy w rękach robotników,
następnie podobnie w rolnictwie az ludzie zaczną widziec ze budowanie systemu razem ma sens, zaczną się przekonywać ze lepiej byc wolnym od wszelkiego rodzaju wplywow obcych kapitalow, ze to ma sens,
a gdzie w tym wszystkim liberalowie ?? Bankruci polityczni i gospodarczy pragnacy powrotu starego ladu skupieni jako namiestnicy obcego kapitalu w kraju nie mają głosu wobec woli narodu
w początkowej fazie komunizmu tego wymyslonego przeze mnie ''pokojowego'' stopniowego - co raczej nie tak powinno sie odbywac - kapitalisci mają pelnię swobód.
Tak samo jak oni w swoim utopijnym panstwie nie przewiduja istnienia panstwa komunistycznego tak samo spoleczenstwo komunistyczne nie potrzebuje darmozjadow i elementu bumelanckiego i warcholskiego jakim są kapitalisci.
Szwecja nie jest przykladem tej utopii ale wstępu w ktorym wsyscy są zadowoleni.
oni chcą nas otoczyc murem ( moze jeszcze kratami??) i wprowadzic do naszej komuny swoje prawa ktore beda ponad naszymy wiec nie mowcie ze to jest rozwiązanie,
panstwo komunistyczne nie potrzebuje wyzysku - potrzebuje oddanych pracownikow i budowniczych,
P.S. Ciekaw jestem jak się do moich fantazji na temat pokojowego komunizmu (pseudokomunizmu??) ustosunkuje towarzysz anilogabriel
LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ!