NonOmnis napisał(a):No i to wszystko jest teraz. Ja tam nie jestem za WSZECHprywatyzacją, część rzeczy musi być publiczna, ale nie WSZYSTKO do cholery. I nie chcę żeby mnie NA SIŁĘ uszczęśliwiano systemem, który równa w dół bo to utopijna idea, nie ma ludzi równych, bo jeden jest bardziej pracowity, a drugi leń, a wasz komunizm z obu zrobi leni, chyba, że zrobicie im pranie mózgu i karzecie wierzyć w troskę państwa o obywatela (sorry, towarzysza) pod groźbą odstrzału.W Szwecji jest 1,5% bezrobocia. Po za tym pracują tam tez ludzie którzy w innych krajach już by byli dawno na emeryturze. A wiec nie ma lenistwa w krajach socjalistycznych.
Socjalizm mądrze zrobiony nie tworzy leni.
A nawet jest wręcz odwrotnie. Bo wielu ludzi nie będzie umiało sobie założyć firmy lub pójść do pracy kiedy ich ktoś za rączkę nie zaprowadzi.
Socjalizm w Szwecji takich ludzi prowadzi za rączkę do pracy. A u nas kapitalizm takich ludzi prowadzi pod mot. A wystarczyłby ludziom powiedzieć co mają robić i będzie mniej "leni". Bo ludzie nie wiedzą co mają robić.
W Polsce właśnie zrobiono ten błąd. Zaczęto za szybko liberalizować z nadzieją ze ludzie pootwierają własne firmy które przetrwają na rynku. A tu rybka bo jedni sie boją, a ci którzy coś otwierają to robią to nieumiejętnie i bankrutują.
Dlatego przez te 18 lat od upadku PRLu nie ruszyliśmy sie z miejsca praktycznie. Już lepiej byłoby obalić dyktaturę ale nie robić tak od razu kapitalizmu. Bo ludzie nie byli na to gotowi.