aniolgabriel napisał(a):kapitalistyczne panstwo libertanskie z w wolnym rynkiem i super gospodarka zbankrutowalo
Chwila, chwila, chwila !
Państwo libertariańskie nie może zaciągać długów.
Puerto Rico - ze swoją skrajnie debilną prohibicją narkotykową, możliwością uchwalania budżetu przewidującego deficyt, cłami granicznymi i tak dalej; nigdy nie było państwem libertariańskim. Co najwyżej liberalnym, a to różnica spora.
Ja na świecie nie widzę żadnego państwa libertariańskiego - co najwyżej takie, które mają niektóre elementy libertarianizmu (jak Estonia, z konstytucyjnym zakazem zadłużania kraju).
Vacarius napisał(a):Milionerzy podbijają średnią w USA.
A na Kubie pałacyki Fidela.

Bez przesady, nie ma to decydującego wpływu. Milionerzy podbijają, a żebracy zaniżają. Więc średnia mniej-więcej odpowiada bogactwu większości obywateli - po prostu mniejszość częściej się ze średniej wyłamuje w którąś ze stron.
Vacarius napisał(a):To nie od dziś wiadomo ze połowy mieszkańców USA nie stać na opiekę medyczną.78 lat przeciętnej długości życia to nie jest źle, więc opieka nie jest najwyraźniej tak tragiczna i droga, jak stwierdzasz
Dla porównania w Polsce naszej to jest 75 lat.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.