No to masz problemy z pamięcią.
To był Ten temat. Dyskusja wcale nie była taka długa, to raz. Słowem w niej nie wspomniałem o Fedzie, to dwa, dyskutowaliśmy o bankach centralnych w ogóle.
Dopiero pod koniec dyskusji wspomniałeś coś o różnicach między bankami centralnymi. Za pierwszym razem zgodziłem się, że owszem pewne różnice istnieją, ale nie są to zasadnicze różnice w działaniu.
Za drugim razem otrzymałeś następującą odpowiedź:
W całym temacie nie wymieniłeś ani jednej konkretnej różnicy między bankami centralnymi.
Jak już mówiłem, jeśli nie chcesz, tematu dłużej drążyć nie będę, chciałem tylko sprostować twierdzenie, że wymieniłeś różnice między bankami centralnymi, i że ja uczepiłem się Fed'u.
To był Ten temat. Dyskusja wcale nie była taka długa, to raz. Słowem w niej nie wspomniałem o Fedzie, to dwa, dyskutowaliśmy o bankach centralnych w ogóle.
Dopiero pod koniec dyskusji wspomniałeś coś o różnicach między bankami centralnymi. Za pierwszym razem zgodziłem się, że owszem pewne różnice istnieją, ale nie są to zasadnicze różnice w działaniu.
Za drugim razem otrzymałeś następującą odpowiedź:
Ivan_Ivanov napisał(a):Po jej otrzymaniu nie kontynuowałeś dyskusji.Al-Rahim napisał(a):Mów co chcesz, ale ja ci radze żebyś sie dokształcić nt. banków centralnych w ogóle (a nie tylko poglady amerykańskich libertarian o ich banku rezerw).Tak swoją drogą, jesteś w stanie wskazać te różnice, czy uczepiłeś się tego tylko po to, żeby nie odpowiadać na argumenty?
Dla mnie i tak najważniejsze są 2 rzeczy:
a) operacje na otwartym rynku
b) ustalanie wymaganych rezerw
Tymi dwoma instrumentami operuje zdecydowana większość banków centralnych, jeśli któryś dysponuje jeszcze jakimś mechanizmem inflacyjnym można go omówić oddzielnie, ale i tak najważniejsze jest to, że bank centralny ma możliwość zwiększania podaży pieniędzy.
W całym temacie nie wymieniłeś ani jednej konkretnej różnicy między bankami centralnymi.
Jak już mówiłem, jeśli nie chcesz, tematu dłużej drążyć nie będę, chciałem tylko sprostować twierdzenie, że wymieniłeś różnice między bankami centralnymi, i że ja uczepiłem się Fed'u.
If you drive a car, I'll tax the street
If you try to sit, I'll tax your seat
If you get too cold I'll tax the heat
If you take a walk, I'll tax your feet
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman
If you try to sit, I'll tax your seat
If you get too cold I'll tax the heat
If you take a walk, I'll tax your feet
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman