Tymek napisał(a):Athei, mam rozumiec ze glod na Ukrainie, łagry i inne akty terroru to moja wina??
Nie, ale wina Tobie podobnie myślących. Dlaczego we wszystkich krajach socjalistycznych żyje się gorzej? Wytłumacz to zamiast tłuc puste frazesy.
Tymek napisał(a):zauwaza, zauwaza - i sie noz w kieszeni otwiera...
tak jest dopoki ludzie nie zrozumieja ze aby cos zyskac nalezy wspolnie o to walczyc.
No właśnie... a ludzie tego nigdy nie zrozumieją. Każdy chce jak najlepiej dla siebie. W przypadku wspólnego tworzenia nie ma czynnika motywującego. Widać to dobrze np. na przykładach miast w których komunikacja miejska jest sprywatyzowana. W takich miastach komunikacja jest dla ludzi. W Częstochowie gdzie MPK jest spółką publiczną zarządzaną przez miasto ludzie są dla komunikacji. Spóźnienia, brudne autobusy, bilety trudno dostępne, chamscy kanarzy i kierowcy... To codzienność. A wiesz czemu? Bo publiczna spółka nie ma motywacji żeby dbać o klienta. I tak na rynku nie ma żadnej konkurencji więc ludzie będą dalej jeździć brudnymi autobusami. Sprywatyzowana komunikacja dba o klienta bo zależy jej na zysku. Bardzo podoba mi się prywatyzacja warszawska. Linie projektuje i zarządza nimi miasto. Ale obsługują je prywatni przewoźnicy. De facto dzierżawią te linie. Miasto ustala kary za nieuzasadnione spóźnienia, ceny biletów itp. Przewoźnikom zaś płaci za obsługę linii. Ten model serio się sprawdza

Bez przesady, bez Tymku. Nikt o zdrowych zmysłach nie chce w Polsce kołchozów, prześladowań w stylu NKWDowskim i sklepów w których oprócz octu nic nie ma.