Athei Overlord napisał(a):Bo ty masz recepte na swiat, ty dostrzegasz to, czego nikt inny nie dostrzegl (np. zwiazek prosperity fryzjera w NY i WIG), bujasz w oblokach,Nie tylko ja. Związek z recesją w usługach w USA i WIGiem dostrzegli także analitycy giełdowi.
http://www.money.pl/gielda/komentarze/ar...18686.html
Athei Overlord napisał(a):Na kosciol narzekasz, ze "miesza ludziom w glowach". Tylko, ze ci "zamieszani" katolicy sa miliard razy bardziej otwarci nas swiat, niz ty. Udowadniasz to na kazdym kroku.Zdaje sie tobie. Nie ma tu osoby bardziej otwartej niż ja.
Ja jestem otwarty nawet na socjalistów i centralne planowanie.
Tak, tak. Otwartość na socjalistów i centralne planowanie to tez otwartość.
Ja widzę zalety centralnego planowanie a ty nie bo jesteś zamknięty.
A jestem otwarty nawet na islam i na fanatyzm islamski. Jestem otwarty na Żydów i na nazistów i na komunistów.
Jestem tez otwarty na katolików i na liberałów. Co może sie tobie wydawać niemożliwe. Ale tak jest. Do liberalizmu gospodarczego mi bliżej niż do socjalizmu na dzisiejszy stan geopolityczny i technologiczny. Ale kiedy widzie jak tutaj jedziecie po tych biednych socjalistach to staje po stronie słabszych. Daje im argumenty.
Bo ja wszystkich rozumie a ty chyba nawet siebie nie rozumiesz. A co dopiero mnie. Tobie sie może tylko zdawać ze mnie przejrzałeś.
Athei Overlord napisał(a):W gospodarce liberalnej nie ma czegos takiego, jak TWOR KONTROLUJACY, o ktorym probujesz tutaj roic. Nic jej nie zagra. Nic na nia nie wplywa jak na jakis legendarny "BYT". Gospodarka liberalna to wolny rynek, a wolny rynek to potrzeby ludzkie i ich realizacja.Wolny rynek to nie potrzeby ludzkie tylko potrzeby ludzi którzy maja pieniądze.
To, czego ludzie chca, to sie produkuje i jest to oplacalne. To, czego ludzie nie chca, nie znajduje zbytu, chociazby bylo ze szczerego zlota. I dotyczy to a) towarow, b) idei c) zachowan ludzkich.
Gdyby liberalizm zaspakajał potrzeby ludzkie a nie potrzeby pieniądza to afryka by nie głodowała! Czyli liberalizm gospodarczy to jest zaspokajanie potrzeb pieniądza.
Dopóki niektórzy ludzie produkują pieniądze. To potrzeby tych ludzi są zaspokajane. Ale wyobraź sobie ze pieniądze zaczną produkować maszyny. Wtedy prawie wszyscy skończymy jak Afrykanie.
Recesja na rynku usług w USA jest tego dowodem. Wy UPRowcy myślicie ze wszyscy ludzie pójdą w usługi w rozwiniętych krajach ze zautomatyzowanym przemysłem a okazuje sie ze nie. Nie można bez końca powiększać usług. Bo coraz mniej jest tych którzy produkują kasę i którzy za usługi płacą.
Jest coraz mniej tych którzy produkują realną kasę czyli jakieś produkty. Bo coraz bardziej jest zautomatyzowany przemysł. A coraz więcej tych którzy chcą dostać te produkty czyli kasę za świadczenie jakiejś usługi. Bo tracą prace w coraz bardziej zautomatyzowanym przemyśle i idą szukać pracy w usługach.
I dlatego ceny usług spadają. Jest recesja w USA w usługach. I spadną ceny usług poniżej granicy wyżycia człowieka za to co można zarobić na usługach. I wtedy będzie afryka w USA. Czyli mało ludzi którzy produkują kasę a dużo którzy chcieliby dostać tą kasę świadcząc usługi.
Liberalna samo zagłada nas czeka. U USA już sie zaczęło. Ale na szczęście my żyjemy w socjalistycznej UE. Nasza kochana socjalistyczna UE jakoś temu zaradzi.
W USA będzie afryka a w UE ludzie będą żyć na zasiłkach a pracować będą maszyny.