Athei Overlord napisał(a):...A tak - jestem chwilowo dluznikiem takich, jak ty..I wy tym problem ze nie rozumiesz na czym polega idea płacenia podatków nie jesteś zadnym dłuznikiem twoi rodzice płacili podatki wiec miałes prawo zkorzystać. Ty zakładasz ze kazdy poradzi sobie (wystarczy dac mu wolną renkę) i znajdzie pomysł ibedzie go stać na wszystko wiec państwo nie jest potrzebne bo wszystko załatwi wolny rynek. To jest taka sama bzdura jak to ze kazdy będzie miał równo.
Athei Overlord napisał(a):...podobnie - jak zabieraja twoje pieniadze i "daja" je w jakims procencie mnie, chociaz sa mi do niczego niepotrzebne...naprawdę wiem że nie chcesz wyjechać ale jak podatki cie tak uwieraja w twojej wolności gospod. to Kajmany itp. stoją otworem wyjedż i zobaczymy czy niskie podatki ułatwiaja robienie interesu. Zresztą kazdy kto mówi że system w Polsce utrudnia działanie firmą to nie wie o czym mówi bo dla firm jest podatek liniowy 19% , a problem to interpertacje przepisów podatkowych zwiazanych z vat gł. bo każdy urzedas wydaje inną opinię wiec to nie jest wina systemu tylko tego kto tym zarządza.
Athei Overlord napisał(a):...Ad "przejmowanie interesu", prywatyzacja powietrza i tym podobne - to juz nacechowana emocjonalnie retoryka lewicowa , w ktorej nie zamierzam sie babrac. Zwyczajnie mnie obrzydza (podobnie, jak ciebie moze obrzydzac retoryka liberalna)...To co powiedzialem to nie retoryka lewicowa bo wielu zwolenników kapitalizmu uwaz że nalezy sprywatyzować wszystko łącznie z powietrzem zresztą handel emisją CO2 jest w pwenym sensie prywatyzacja bo niby dlaczego koncerny nie obnirza same z siebie emisji (moze dlatego że liczy się zysk i tylko zysk) Zresztą podałem ci realny przykład z prywatyzacja deszczówki wiec chcę wiedzieć czy jesteś za taka czy inna prywatyzacją
Athei Overlord napisał(a):.PS: umiesz uzasadnic stanowisko w temacie Einstein, Fermi, Heisenberg, czy tylko rzuciles slowem w powietrze?Gdyby musieli sie tak jak to napisałeś dostosowywać do rynku pracy to nigdy by sie nie zajeli tym co robli i tu pytanie jesli nie ma podatków to kto ma finansować tzw badania podstawowe bo chyba nie firmy zadna firma by nie zainwestowała w coś co nie da im jakiej kolwiek nadziei na zysk, a tak juz jest że niektóre badania czy teorie stają się uzyteczne po nawet kilkudziesieciu latach. a nawet to wtedy taka praca jest własnoscią firmy więc jak tu mówić o współpracy i wymienianiu doświadczeń jeśli by trzeba płacić za dostep do teori czy badań
...
Athei Overlord napisał(a):.Taka informatyka na studiach dziennych w mniejszych uczelniach to horror (przyklad - Uniwersytet Slaski) - tutaj wszystko zalezy od studenta i szczescia, czy trafi na wykladowce "kiblujacego", czy na pasjonata (spotkalem takich, ale byli w przerazajacej mniejszosci). Konczysz studia, masz glowe nafaszerowana teoria i wielka romantyczna misje zmieniania swiata na wzor poukladanego swiata uczelni, ktora wzbudza politowanie w kregach pracownikow branzowych.i dlatego zlikwidujmy podatki No nie, nie wytrzymam to że miałeś kurwiszona a nie wykładowce nie jest powodem do tego to trzeba reformowac szkolnictwo wyższe tylko otym nikt nie chce mówić aby pierdzących w swoje stołki prof. i dr hab. nie urazić.
Cytat:Zrobmy rozwiniety system stypendialny, ale jednoczesnie sprywatyzujmy szkolnictwo wyzsze. Niech studiuja ci, ktorym na tym zalezy.Tak jak to jest w USA czy tak jak w GB, bo znając zamiłowanie miłowanie naszych rodaków do wspaniałej ameryki to pwenie jak w USA a ja takie coś mam w dup....
.
A czemu nie płacić z podstawówke, gimnazjum i licum czyżby z tymi miejscami ci którzy są za płaceniem za studia mają dobre wspopmnienia a ze studiami nie. Więc skoro ja nie miałem miło na studiach to niech inni płacą wtedy też im bedzie niemiło