gorge napisał(a):kapki z oczu made in USA,
USA jest państwem interwencjonistycznym co najmniej od 1913 (scentralizowanie systemu bankowego, wprowadzenie podatku dochodowego).
gorge napisał(a):skoro mozna było sprywatyzować deszczówkę
Dla gospodarki praktycznie nie ma znaczenia, czy spółka posiadająca monopol nazywa się rząd czy Cośtam S.A. W obydwu przypadkach skutki są podobne, brak konkurencji zachęca do nieefektywności.
Najlepiej uznać wszystkie twory pochodzenia naturalnego spadające z nieba za własność właściciela ziemi, na którą spadną. I po "problemie". Własność prywatna jest, monopolu nie ma.
Co to w ogóle za pomysł, żeby deszczówka stanowiła własność państwową ? Bo musiała stanowić, skoro mógł ją prywatyzować. Według mnie rząd nie ma prawa prywatyzować deszczówki z tego prostego powodu, że ona ma już właścicieli. Tak, jak napisał Słupek:
Słupek napisał(a):jest oczywiste, że deszczówka, która spadnie na moją posesje jest moja i mogę z nią robić co chcę i moim zmartwieniem jest, co z nią zrobię.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.