Gocek napisał(a):Bo naruszasz wolności innych - typowe liberalne podejście. Może komuś będziesz wieszał krzyżyk na szyi, bo masz taką ochotę?
Obwieszając samego siebie dowolnymi symbolami z całą pewnością nie narusza się niczyjej wolności.
Gocek napisał(a):W Somalii nie masz podatków - czy jest tam wolność?
Ja jestem zdania, że państwo powinno zapewniać pewne bezpieczeństwo. Na przykład ukarać kogoś, jeśli spróbuje mnie zamordować.
Natomiast przejawem systemu niewolniczego jest zarządzenie (pod groźbą kar), ile rolnicy mogą zrobić masła czy dotowanie ich za samo istnienie, albo płacenie menelom za nic nie robienie, albo wprowadzenie zasady, że kobiety mają stanowić 40 procent zarządu prywatnych (prawa własności na poważnie już nie ma...) spółek (Norwegia bodajże), albo dwukrotne powiększenie ceny benzyny akcyzą, albo... Mógłbym trochę jeszcze wymieniać. Nie widzę sensu...
Gocek napisał(a):Żeby być wolny musiałbyś istnieć sam w próżni. A nas jest 6,4 mld. Jak sobie to wszystko wyobrażasz?
Normalnie. Nie normalny jest zakaz hodowania czy palenia trawy, ograniczenia wolnego handlu i tym podobne. Trochę podobnie chcę, jak w XIX wiecznym USA, tyle, że jeszcze bardziej wolnościowo.
Teraz obecnie, gdzie nie patrzę, widzę państwo. Patrzę na łyżkę - widzę VAT. Patrzę na mleko - widzę sztucznie zawyżone limitami ceny. Nie wiem, jeśli to nie jakaś łagodna forma totalitaryzmu, to ja nie wiem co... A wszystko moim kosztem. Z podatków mojej rodziny. Kosztem większych cen. Ku chwale specjalnych grup interesów, świętych krów, jak politycy, rolnicy, górnicy i cholera wie kto !
Do tego mogą mnie kiedyś wsadzić do więzienia, jeśli zdarzy mi się naruszyć któryś z wielu totalnie absurdalnych przepisów. Podobnie, jeśli sprzeciwię się ciągłemu okradaniu mnie i wypłacaniu moich pieniędzy w formie zapomogi panu Mietkowi spod sklepu; czyli absurdalnie wysokiemu opodatkowaniu (opodatkowane wszystko, od samochodów, na łyżeczkach kończąc).
Gocek napisał(a):Pewnie jesteś przedstawicielem reżimu, tzw. prowokatorem nie? Bo normalny człowiek przecież nie ma żadnych wolności w tym totalitarnym kraju.
Akurat trochę wolności słowa jest, przynajmniej tyle. To doceniam, zawsze lepiej, niż pod rządami towarzysza Kim Dżong Ila, czy innego totalitarysty na całego. Co nie zmienia faktu, że wolność jest bardzo ograniczona i mamy demokratyczno-niewolniczy reżim. Państwo interesuje się tym, ile zarabiasz, co sprzedajesz, co produkujesz, co palisz, czy aby nie kupujesz nieopodatkowanego produktu i tak dalej. Kontrola życia obywateli, co najgorsze występująca za zgodą większości z nich, występuje w absurdalnych rozmiarach.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.