KILGORE TROUT
Pozdrawiam
Państwo socjalistyczne nie jest tożsame z państwem niewolniczym, co próbujecie imputować. Lecz z pewnymi zasadami, powszechnie znanymi.
Cytat:Srednio. Ale w czasach plaskiego swiata wszedzie jest tak samo albo gorzej. Wolnosci slowa oczywiscie nie ma. Tak samo jak wolnosci wyznania i innych.Trudno, takie życie. Może w następnym będzie lepiej?
Pozdrawiam
Cytat:Obwieszając samego siebie dowolnymi symbolami z całą pewnością nie narusza się niczyjej wolności.Siebie możesz obwieszać. Lecz mówiłeś o szkole - a to miejsce publiczne.
Cytat:Natomiast przejawem systemu niewolniczego jest zarządzenie (pod groźbą kar), ile rolnicy mogą zrobić masła czy dotowanie ich za samo istnienie, albo płacenie menelom za nic nie robienie, albo wprowadzenie zasady, że kobiety mają stanowić 40 procent zarządu prywatnych (prawa własności na poważnie już nie ma...) spółek (Norwegia bodajże), albo dwukrotne powiększenie ceny benzyny akcyzą, albo... Mógłbym trochę jeszcze wymieniać. Nie widzę sensu...Systemu niewolniczego powiadasz? Aż dziwne, że ten europejski system niewolniczy uznawany jest za oazę wolności ówczesnego świata. Tylu wolnych ludzi marzy o Europie i Skandynawii. Całe państwa marzą o tym aby do UE wstąpić.
Państwo socjalistyczne nie jest tożsame z państwem niewolniczym, co próbujecie imputować. Lecz z pewnymi zasadami, powszechnie znanymi.
Cytat:Normalnie. Nie normalny jest zakaz hodowania czy palenia trawy, ograniczenia wolnego handlu i tym podobne. Trochę podobnie, jak w XIX wiecznym USA, tyle, że jeszcze bardziej wolnościowo.Jeszcze bardziej wolnościowo?
Cytat:Teraz obecnie, gdzie nie patrzę, widzę państwo. Patrzę na łyżkę - widzę VAT. Patrzę na mleko - widzę sztucznie zawyżone limitami ceny. Nie wiem, jeśli to nie jakaś łagodna forma totalitaryzmu, to ja nie wiem co... A wszystko moim kosztem. Z podatków mojej rodziny. Kosztem większych cen. Ku chwale specjalnych grup interesów, świętych krów, jak politycy, rolnicy, górnicy i cholera wie kto !Oczywiście niczego nie otrzymujesz w zamian. Wszyscy tylko z Twoich podatków doją i doją. Poczytaj sobie o Robercie Owenie i jego "New Harmony".
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL