Gocek napisał(a):Dlaczego miałbyś pójść do więzienia, skoro nic nie zrobiłeś?
Cóż, w Polsce można pójść do więzienia za takie potworne zbrodnie jak posiadanie marihuany albo pocałowanie (sic ! Paragraf o "innych czynnościach seksualnych") 14 letniej dziewczyny. Nie są to rzeczy, które komukolwiek szkodzą.
Gocek napisał(a):To właśnie państwo socjalne ingeruje w to, aby monopolizacji nie było.
A skąd. Już tyle razy tłumaczyłem, jak to monopol może występować jedynie w systemie regulowanym. Im przedsiębiorstwo większe, tym mniej efektywne (największe korporacje zaczynają dotykać podobne symptomy, jak państwa socjalistyczne, trudno zarządowi planować w takiej skali).
No, ale rząd nam zapewnia monopol niektórych firm chociażby posuniętym do absurdu prawem patentowym (w XIX wiecznym USA wynosiło 7 lat i potem każdy mógł kopiować rozwiązania czyli konkurować, teraz kilkadziesiąt wynosi). Podatkami, oczywiście najtrudniejsze nie są dla Korporacji, która sobie poradzi, tylko dla małych i średnich. Utrudnieniami wejścia na rynek, biurokracją. Ogólnie regulacjami prawnymi biznesu - znowu, wielką firmę stać na to, żeby spełnić rządowe żądania co do linijki, małą nie zawsze.
Gocek napisał(a):Myślisz, że w raju kapitalistycznym jaki sobie wymarzyłeś wszystko by było cacy?
Program nauczania byłby całkowicie wolnorynkowy i nieregulowany. Podobnie procedura przyjmowania na uniwersytety, jak i sam sposób działania tych uniwersytetów. Rynek byłby tym samym niesamowicie zróżnicowany i oferowałby dziesiątki alternatyw, od klasycznej szkoły, poprzez szkołę bez niektórych obecnie obowiązkowych przedmiotów, na zupełnym braku szkoły w klasycznym rozumieniu i uczeniu się w domu, bądź u "mistrza" zawodu (na zasadzie: chcę się nauczyć naprawiania samochodów, ale nie mam kasy na zawodówkę. No to idę do warsztatu i oferuję, że im za darmo będę pomagać przez rok, tylko muszą mi pokazać, jak - tym sposobem można się na wolnym rynku wielu zawodów nie wydając grosza nauczyć).
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.