Gocek napisał(a):Pewnie sam byś chciał rządzić co? Jak Ty to sobie wyobrażasz?
Rewolucję liberalną ? Jest dość dużo możliwości zmiany władzy. Konkretna strategia jest zależna od konkretnej sytuacji. Wszystkie wymagają dużych środków finansowych.
Ustrój ? Tutaj mam wątpliwości. Zasadniczo jednak nie pogardziłbym czymś w stylu opartej na libertarianizmie monarchii konstytucyjnej. Czy może raczej: konstytucyjnej dyktaturze, jakkolwiek by to dziwnie nie brzmiało; "monarchia" kojarzy się z rozbudowaną arystokracją, kłanianiem się królowi w pas i tym podobnymi bzdetami, którym jestem przeciwny.
Czy bym chciał kierować takimi przemianami ? Dużo rzeczy się w życiu "chce" :-D "Realistycznie" rzecz biorąc wystarczy mi dowolny rząd zapewniający mi realizację większości programu, który uważam za słuszny; no i jego trwałość.
Gocek napisał(a):Może jak będziesz sprawnym politykiem uda Ci się wpłynąć na legislatywę i wprowadzisz swoje utopijne wizje.
Niezbędny byłby zamach stanu. Demokracja się zupełnie nie nadaje.
Gocek napisał(a):A czego wynikiem był interwencjonizm państwowy? Keynesizm.
Wynikiem błędnych, lecz miło dla rządu brzmiących teorii pana Keynesa i irracjonalnego zignorowania wyjaśnienia Wielkiego Kryzysu (oraz cykli gospodarczych ogólnie) zaproponowanego przez Szkołę Austriacką w ogólności, a Ludwiga von Misesa w szczególności.
Gocek napisał(a):Bo może uczyliby kreacjonizmu, że Ziemia ma 4 tysiące lat.
Być może. Aczkolwiek rodzinka musiałaby chcieć potomka do takiej instytucji wysłać. Jeśli rodzice coś takiego wpajają dziecku w domu, to dziś szkoła też jakoś wiele raczej nie pomoże.
Gocek napisał(a):Jak widzisz czystego kapitalizmu nie ma - stąd procesy wyzysku zostały zahamowane.
Poleciłem porównać rok 1800 z 1900, nie 1900 z 2000. Argument nie ma nic do rzeczy.
Gocek napisał(a):W przeciwieństwie do Twoich wizji, Marks nie stworzył bełkotu, nie dorównujesz mu do pięt, więc tak go nie oceniaj, bo się kompromitujesz.
Mam wrażenie, że nie znasz dobrze marksizmu. W przeciwnym razie, jako socjaldemokrata, nie chwaliłbyś go w taki sposób. Na pewno nie po tym, jak nazwał socjaldemokratyczne metody działania "konserwatywnymi".
Gocek napisał(a):Mówię tylko jak jest faktycznie, anarchisto.
Bzdury wygadujesz.
Obyś nie znalazł się na miejscu tzw. "menelów", pseudo kapitalisto.
Nie jestem anarchistą. Stwierdzenie, że wygaduję bzdury, wymaga argumentacji następującej po takich słowach. Argumenty ad personam nie są dopuszczalne.
Podsumowując: powtórzenie czegoś w podobnym stylu (a już na pewno trzy razy pod rząd, jeszcze rozumiem, że ktoś może się zirytować i raz coś takiego palnąć) będzie się równało wyraźnej chęci otrzymania oficjalnego ostrzeżenia.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.