AVX
Pozdrawiam
KILGORE TROUT
SIR SKINNER
I po co podajesz takie skrajne przypadki, o których w ogóle nic nie mówię. Jakie 60% pensji? Napisałem, że wypadałoby szukać rozwiązań w oparciu o myśl socjalistyczną i liberalną, tzw. socjal-liberalizm i tyle. A krytykę kapitalizmu, mogę opierać o Marksa, podobnie jak teorię biurokracji, w oparciu o Maxa Webera itd. Co nie znaczy, że jestem zwolennikiem Komunizmu-biurokratycznego. Ciągle te projekcje...
Obecnie jestem w stanie sporu z firmą reprezentującą "PLAY". Telefon mi padł (sam od siebie, aż trudno było mi uwierzyć), nie miał żadnych uszkodzeń fizycznych. Dostaję ekspertyzę, że brak działania telefonu, spowodowany jest uszkodzeniem mechanicznym, za którego naprawę będę musiał zapłacić 200 zł. Ekspertyza zawarta w jednym zdaniu! Absolutnie się z nimi nie zgodziłem. Serwis dostał "ochrzan" za stosunek do konsumenta, Play ma szansę się zrekompensować i może wysłać telefon do innego serwisu (najpierw podpisali zaświadczenie, że na telefonie nie ma widocznych gołym okiem uszkodzeń). Mają pecha bo trafili na politologa i aplikanta sądowego.
Zrozumcie, że u nas z kapitalizmem i wolnościami gospodarczymi jest tak jak w Afryce i w państwach bliskiego wschodu z demokracją. To tylko zabawy, których skutki możemy obserwować codziennie oglądając BBC, czy CNN.
Potrzeba czasu, edukacji, pokoleń aby wykształcić w ludziach umiejętności korzystania z wolności, samodzielnego myślenia, demokracji i pluralizmu...
Ilu jest takich światłych ludzi jak większość tutaj na forum? Nie można zapominać o uwarunkowaniach kulturowych, prawnych, mentalnych, społecznych. Jak sobie wyobrażacie rewolucję kapitalistyczną, podobnie jak rewolucję proletariatu? Co to w ogóle ma być? Monarchia kapitalistyczna?
Trzeba mieć marzenia - owszem, ale trzeba też spojrzeć na to trochę szerzej, a nie jedynie przez pryzmat ekonomii, gdzie możecie sobie wszystko wyliczyć. Społeczeństwo to nie tylko liczby i rachunek ekonomiczny. To żywe biologiczno-psychologiczne organizmy. Powołując się na Profesora Antoniego Kępińskiego, posiadające różny metabolizm energetyczno-informacyjny i to wszystko należy wziąć pod uwagę.
Cytat:Rewolucję liberalną ? Jest dość dużo możliwości zmiany władzy. Konkretna strategia jest zależna od konkretnej sytuacji. Wszystkie wymagają dużych środków finansowych.Powiem jedno w takim razie, skoro to jedynie Twoje dywagacje i marzenia: Utopia Marksa przy Twojej się chowa :]
Ustrój ? Tutaj mam wątpliwości. Zasadniczo jednak nie pogardziłbym czymś w stylu opartej na libertarianizmie monarchii konstytucyjnej. Czy może raczej: konstytucyjnej dyktaturze, jakkolwiek by to dziwnie nie brzmiało; "monarchia" kojarzy się z rozbudowaną arystokracją, kłanianiem się królowi w pas i tym podobnymi bzdetami, którym jestem przeciwny.
Czy bym chciał kierować takimi przemianami ? Dużo rzeczy się w życiu "chce" "Realistycznie" rzecz biorąc wystarczy mi dowolny rząd zapewniający mi realizację większości programu, który uważam za słuszny; no i jego trwałość.
Cytat:Niezbędny byłby zamach stanu. Demokracja się zupełnie nie nadaje.No i tutaj widzisz w jaki absurd chciałbyś wszystkich wprowadzić. Już widzę jak ten co przejmuje władzę - dobrowolnie jej się zrzeka. Kolejne marzenia.
Cytat:Wynikiem błędnych, lecz miło dla rządu brzmiących teorii pana Keynesa i irracjonalnego zignorowania wyjaśnienia Wielkiego Kryzysu (oraz cykli gospodarczych ogólnie) zaproponowanego przez Szkołę Austriacką w ogólności, a Ludwiga von Misesa w szczególności.Wielkie teorie spiskowe - dobrze brzmiące dla rządu oczywiście, a jak to się ma do rzeczywistości? Interwencja państwa między innymi pozwoliła wyjść z kryzysu. I to nie interwencjonizm spowodował Wielki Kryzys, lecz jego brak.
Cytat:Być może. Aczkolwiek rodzinka musiałaby chcieć potomka do takiej instytucji wysłać. Jeśli rodzice coś takiego wpajają dziecku w domu, to dziś szkoła też jakoś wiele raczej nie pomoże.Nie być może - ale na pewno. Skoro nawet w dobie "totalitaryzmu" zakłada się szkoły, gdzie się takich bzdur uczy i to w tzw. wolnej Ameryce.
Cytat:Poleciłem porównać rok 1800 z 1900, nie 1900 z 2000. Argument nie ma nic do rzeczy.Argument jak najbardziej uzasadniony. Nie ma nigdzie czystego kapitalizmu, jest taką podobną utopią do ideologicznego komunizmu.
Cytat:Mam wrażenie, że nie znasz dobrze marksizmu. W przeciwnym razie, jako socjaldemokrata, nie chwaliłbyś go w taki sposób. Na pewno nie po tym, jak nazwał socjaldemokratyczne metody działania "konserwatywnymi".Mam wrażenie, że nie jesteś w stanie oddzielić od myśli Marksa krytyki Kapitalizmu, od jego Konstruktywnej alternatywy.
Cytat:Nie jestem anarchistą. Stwierdzenie, że wygaduję bzdury, wymaga argumentacji następującej po takich słowach. Argumenty ad personam nie są dopuszczalne.Bzdury wygadujesz jeżeli chodzi o analogię w kwestii z Bogiem. To nie te same płaszczyzny.
Cytat:Podsumowując: powtórzenie czegoś w podobnym stylu (a już na pewno trzy razy pod rząd, jeszcze rozumiem, że ktoś może się zirytować i raz coś takiego palnąć) będzie się równało wyraźnej chęci otrzymania oficjalnego ostrzeżenia.Jestem na tym forum dłużej od Ciebie nawet będąc zarejestrowany, nie mówię o okresie obserwacji. Więc swoje straszaki zachowaj na młodszych, niedoświadczonych interlokutorów. Przy okazji oddzielaj problem od człowieka i nie imputuj mi irytacji, skoro sam się denerwujesz.
Pozdrawiam
KILGORE TROUT
Cytat:Ja sie ucze zeby cos wiedziec. Wymierajaca sztuka dla sztuki.W takim razie życzę miłego korzystania z socjału. Możesz mi podziękować za podatki, które regularnie będę płacił na Ciebie.
SIR SKINNER
Cytat:gocek mnie rozbraja... zeby jeszcze wiedzial na czym rzeczywiscie polega wyzysk... ale gdzie tam, dla gocka wyzysk to dobrowolna umowa o prace. wyzysku za to gocek nie widzi gdy miedzy dwoch kontrachentow wejdzie panstwo i jednemu zabierze 60% pensji, a drugiemu 40 i wiecej procent zysku... bo dziadzia Marks napisal...Dokładnie wiem na czym polega wyzysk. Można być wykorzystywanym niewolnikiem podpisując "dobrowolną" umowę o pracę.
I po co podajesz takie skrajne przypadki, o których w ogóle nic nie mówię. Jakie 60% pensji? Napisałem, że wypadałoby szukać rozwiązań w oparciu o myśl socjalistyczną i liberalną, tzw. socjal-liberalizm i tyle. A krytykę kapitalizmu, mogę opierać o Marksa, podobnie jak teorię biurokracji, w oparciu o Maxa Webera itd. Co nie znaczy, że jestem zwolennikiem Komunizmu-biurokratycznego. Ciągle te projekcje...
Cytat:nie dziwi nic, jak mowia slowa piosenki.Może dlatego, że dużo pracuję z ludźmi? Że kilka razy musiałem korzystać z pomocy prawnej przy rozwiązywaniu problemów z uczciwością firm?
w koncu w socjalizmie latwiej sie wzbogacic na nieuczciwosci, wiec czemu gocek mialby wierzyc, ze mozna inaczej, normalniej.....
Obecnie jestem w stanie sporu z firmą reprezentującą "PLAY". Telefon mi padł (sam od siebie, aż trudno było mi uwierzyć), nie miał żadnych uszkodzeń fizycznych. Dostaję ekspertyzę, że brak działania telefonu, spowodowany jest uszkodzeniem mechanicznym, za którego naprawę będę musiał zapłacić 200 zł. Ekspertyza zawarta w jednym zdaniu! Absolutnie się z nimi nie zgodziłem. Serwis dostał "ochrzan" za stosunek do konsumenta, Play ma szansę się zrekompensować i może wysłać telefon do innego serwisu (najpierw podpisali zaświadczenie, że na telefonie nie ma widocznych gołym okiem uszkodzeń). Mają pecha bo trafili na politologa i aplikanta sądowego.
Zrozumcie, że u nas z kapitalizmem i wolnościami gospodarczymi jest tak jak w Afryce i w państwach bliskiego wschodu z demokracją. To tylko zabawy, których skutki możemy obserwować codziennie oglądając BBC, czy CNN.
Potrzeba czasu, edukacji, pokoleń aby wykształcić w ludziach umiejętności korzystania z wolności, samodzielnego myślenia, demokracji i pluralizmu...
Ilu jest takich światłych ludzi jak większość tutaj na forum? Nie można zapominać o uwarunkowaniach kulturowych, prawnych, mentalnych, społecznych. Jak sobie wyobrażacie rewolucję kapitalistyczną, podobnie jak rewolucję proletariatu? Co to w ogóle ma być? Monarchia kapitalistyczna?
Trzeba mieć marzenia - owszem, ale trzeba też spojrzeć na to trochę szerzej, a nie jedynie przez pryzmat ekonomii, gdzie możecie sobie wszystko wyliczyć. Społeczeństwo to nie tylko liczby i rachunek ekonomiczny. To żywe biologiczno-psychologiczne organizmy. Powołując się na Profesora Antoniego Kępińskiego, posiadające różny metabolizm energetyczno-informacyjny i to wszystko należy wziąć pod uwagę.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL