NATHAN
FLAUFLY
A partnerstwo jest jak sojusz - specjalnym paktem w celu czerpania wzajemnych korzyści i realizacji tych samych, czy zbieżnych interesów. Kiedy wśród partnerów rozgorzeje się walka o władzę, partnerstwo szybko ustępuje miejsce rywalizacji i walce o władzę.
Dość ciekawy przykład możemy znaleźć u Freuda w jego "Totem i Tabu", bądź chyba również w "Kultura jako źródło cierpień".
Cytat:Czy chciał źle dla ludzi !? Większość tyranów uważa że ma rację i że czyni słusznie.Platon nie był żadnym tyranem.
FLAUFLY
Cytat:Nie zgadzam się z tym. Słyszałeś o czymś takim jak partnerstwo? Czy ktoś rządzi w moich stosunkach z moimi przyjaciółmi lub znajomymi? Uważam tą tezę za nieprawdziwą.Oczywiście, sam przecież mam partnerkę (na razie na szczęście nie życiową). Lecz polityka nie opiera się na partnerstwie, lecz na władzy.
A partnerstwo jest jak sojusz - specjalnym paktem w celu czerpania wzajemnych korzyści i realizacji tych samych, czy zbieżnych interesów. Kiedy wśród partnerów rozgorzeje się walka o władzę, partnerstwo szybko ustępuje miejsce rywalizacji i walce o władzę.
Dość ciekawy przykład możemy znaleźć u Freuda w jego "Totem i Tabu", bądź chyba również w "Kultura jako źródło cierpień".
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL