AVX
Niestety Polska, to inna kultura, mentalność, rzeczywistość. U nas prezesem firmy zazwyczaj jest prostak, podobnie jak w rządzie. I dlatego wygląda to tak tragicznie.
Co do konkurencji - masz absolutną rację.
U nas chyba musiałyby wyrosnąć przedsiębiorstwa konkurencyjne dla państwowych, z czasem wyprzeć te państwowe. Nie wiem jakaś forma ewolucji, przygotowania społeczeństwa i tak już zaściankowego.
Cytat:Prywatny właściciel stosunkowo małej firmy transportowej zawsze będzie miał od prezesa wielkiej państwowej spółki większą motywację do zadowalania klientów. I bardziej jasną ocenę sytuacji wewnątrz firmy, bo czym coś większe, tym na ogół trudniej tym czymś efektywnie zarządzać. W Polsce widać to na przykładzie autobusów. Czy to nie logiczne zresztą ?Zgodzę się z Tobą. Bardziej odpowiada mi stosunek do konsumenta, pasażera itd. w USA niż w Polsce, gdzie walczę już 3 raz z nieuczciwością prywatnych przedsiębiorców.
Niestety Polska, to inna kultura, mentalność, rzeczywistość. U nas prezesem firmy zazwyczaj jest prostak, podobnie jak w rządzie. I dlatego wygląda to tak tragicznie.
Co do konkurencji - masz absolutną rację.
U nas chyba musiałyby wyrosnąć przedsiębiorstwa konkurencyjne dla państwowych, z czasem wyprzeć te państwowe. Nie wiem jakaś forma ewolucji, przygotowania społeczeństwa i tak już zaściankowego.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL