Noka napisał(a):Film o dzieciach w Afryce...
Fakt, wiekszosc rzeczy pokazanych w tym filmiku jest bezpodstawnych, mozna by powiedziec glupich. Lecz jaki sens jest pokazywanie szalenstwa Stalina, kultu jednostki itp i mowic o komunizmie?
A tak abstrahujac i mowiac o Afryce. Za deficyt zywnosci na tamtych terenach odpowiada miedzy innymi kraje kapitalistyczne. Afrykanscy rolnicy byli zmuszani do porzucenia upraw dajacych pozywienie na rzecz np. takich towarow jak np. kawa, kakao. Afryka zawsze byla pladrowana przez bialego czlowieka a jej mieszkancy wykorzystywani w roli niewolnikow.
Dobra centralnie planowana na poziomie swiatowym gospodarka zywnoscia napewno nie doprowadzila by do takiej sytuacji w jakiej jest afryka. Zarowno Europa jak i USA produkuja wiecej jedzenia niz sa w stanie zjesc, a jedzenie to poprostu trafia do kosza. Przedsiebiorcy nie oplaca sie dac to potrzebujacym, bardziej ekonomicznie dla niego jest to wyrzucic.
Noka napisał(a):Nie masz pojęcia o czym piszesz. Komunizm to ideologia, oparta na całkowitej interwencji rządu (bo kto inny to ma zrobić? Jacyś bogowie?), stąd szerokie pole do popisu dla władzy.
To ty nie masz pojecia o czym mowisz. Podstawa zainstnienia komunizmu jest brak panstwa. Wladze beda sprawowac ludzie bezposrednio.
Noka napisał(a):Kapitalizm oznacza wolny rynek - czyli brak interwencji w gospodarkę. Brak interwencji oznacza, że absolutnie każdy ma władzę nad swoim życiem i swoją własnością.
Wladze ma ten kto ma pieniadze. To juz sie dzieje. Gdyby zlikwidowac rzad lub zupelnie ograniczych jego dzialanie wladze przejely by wielkie korporacje w stylu Coca Cola albo Microsoft. W rekach tych organizacji bylo by szkolnictwo, sluzba zdrowia, telewizja, policje itp. Do jakich wielkich nadurzyc moglo by dojsc w takiej sytuacji kazdy moze sie domyslec.
Noka napisał(a):Skoro jesteś takim racjonalistą to zacznij logicznie myśleć. Dlaczgóżto tylko na razie komunizm czy anarchizm nie jest możliwy? Czyżby człowiek miał się przekształcić w nowy gatunek, będący altruistycznym ideałem, wrogim wszelkiej agresji?
Owszem, dzieki powszechnej edukacji i dostepu do nowych wynalazkow techniki czlowiek ulega zmianie. W sredniowieczu nikt nie myslal o demokracji. Tak samo poziom rozwoju spoleczenstwa obecnie jest zbyt niski by zrealizowac pewne pomysly.
Ogolnie rzec biorac zarowno czlowiek jak i rzady wokol niego ewoluuja:
Niewolnictwo - > Feudalizm -> Kapitalizm -> Socjalizm -> ...
Niemozna twierdzic ze kapitalizm to szczyt rozwoju czlowieka i na nim pozostac.
Noka napisał(a):Nie uważam by opowiadanie się za tym aby każdy sam decydował o tym jak rozporządzać samym sobą, swoim ciałem i swoimi owocami pracy miało coś wspólnego z radykalizmem.
Propagadna ktora sie poslugujesz, a rzeczywistosc jest inna.
Noka napisał(a):Możesz popatrzeć na moją historię wiadomości. Z połowa jest w innych topicach.
Jezeli na forum dotyczacym ateizmu gdzie wiekszosc topicow jest wokol szerokorozumianej religii/duchowosci czlowieka polowa Twoich postow jest w dziale polityka to chyba jest cos nie tak ;-).
Noka napisał(a):Ale to i tak jest nieistotne. Ja tutaj nie uprawiam żadnej propagandy (chyba, że denerwuje Cię moja flaga w podpisie), tlyko próbuję zmusić Was do myślenia.
Probojesz zmusic nas do myslenia przypisujac dosyc ciekawemu dokumentowi jakim jest Defiliada zupelnie inne znaczenie i wydzwiek antykomunistyczny?
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski! ☭