Tak, tak. To niech socjaliści przestaną przywoływać XIX wiek. Socjalizm/interwencjonizm nie zesłałby na niego w cudowny sposób osiągnięć technologicznych wieku XX, a jedynie spowolnił wzrost gospodarczy redystrybucją; która nawet jeśli krótkofalowo poprawiłaby czyjeś bytowanie, to długofalowo - poprzez gwałtownie zmniejszone tempo rozwoju gospodarczego - bylibyśmy teraz do tyłu.
Na przykładzie. Mamy liberalne państwo A. Rozwija się w tempie 10 % rocznie. Ma PKB w wysokości 10 000 $. Jak łatwo obliczyć, już za 10 lat od daty startowej jego PKB wynosi 23772 $.
Mamy też socjalistyczne państwo B. PKB 10 000. Rozwój 5 %. 10 lat od daty startowej - 15399 $.
(jeśli popełniłem jakiś błąd, bo liczyłem na szybko, to przepraszam, ale na pewno nie jest znaczny)
To już jest różnica widoczna. Natomiast 50 lat dałoby ogromną różnicę; oczywiście upraszczając, czyli przyjmując niezmienne tempo wzrostu. Ostatecznie biedacy w liberalnym państwie A mieliby lepiej, niż obdarowywani socjalem robotnicy w państwie B.
Na przykładzie. Mamy liberalne państwo A. Rozwija się w tempie 10 % rocznie. Ma PKB w wysokości 10 000 $. Jak łatwo obliczyć, już za 10 lat od daty startowej jego PKB wynosi 23772 $.
Mamy też socjalistyczne państwo B. PKB 10 000. Rozwój 5 %. 10 lat od daty startowej - 15399 $.
(jeśli popełniłem jakiś błąd, bo liczyłem na szybko, to przepraszam, ale na pewno nie jest znaczny)
To już jest różnica widoczna. Natomiast 50 lat dałoby ogromną różnicę; oczywiście upraszczając, czyli przyjmując niezmienne tempo wzrostu. Ostatecznie biedacy w liberalnym państwie A mieliby lepiej, niż obdarowywani socjalem robotnicy w państwie B.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.