SIR SKINNER
Możesz żyć z super technologią, tyle że np: 1% ludzkości będzie szczęśliwa - wolna. Reszta jak niewolnicy bez wolności woli i sensu życia, totalnie inwigilowani, bez możliwości konstruktywnego buntu, sterowani przez różne mechanizmy złożonego świata.
Lepiej żyć szcześliwym wśród prymitywnych plemion, niż być niewolnikiem techniki i dyktatora. Szczęście nie zależy od techniki w sensie o jakim tutaj dyskutujemy. To tylko złożoność.
Cytat:czemu tak?Zauważ, że w świecie XXI wieku, z super technologiami, możesz żyć pracując 14h, nie mając życia prywatnego i wolności. Nadmierna Technologizacja może być również źródłem cierpień (parafrazując Freuda), oderwaniem człowieka od jego źródła.
Cytat:a co zatem ma swiadczyc o jakosci zycia, jak nie ilosc srodkow zwiekszajacych nasza uzytecznosc w konfrontacji ze srodowiskiem zewnetrznym? przeciez nie mowimy o jednym czy 2-och gadzetach, tylko o pewnej palecie srodkow i mozliwosci.O jakości życia świadczy status przeciętnego człowieka w społeczeństwie oraz możliwości urzeczywistniania swoich planów i zaspokajania potrzeb, także tych wyższego rzędu.
Możesz żyć z super technologią, tyle że np: 1% ludzkości będzie szczęśliwa - wolna. Reszta jak niewolnicy bez wolności woli i sensu życia, totalnie inwigilowani, bez możliwości konstruktywnego buntu, sterowani przez różne mechanizmy złożonego świata.
Lepiej żyć szcześliwym wśród prymitywnych plemion, niż być niewolnikiem techniki i dyktatora. Szczęście nie zależy od techniki w sensie o jakim tutaj dyskutujemy. To tylko złożoność.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL