Gocek
dowiedz się lepiej co robi widzialna ręka polityków którzy chcą gospodarką sterować. A ta ręka rynku działa i to bardzo dobrze no chyba, że Gocek twierdzi iż sklepy PRL-owskie nie kierujące się chęcią zysku obsługiwały klientów lepiej.
Cytat:To, że nikt tego nie robi bezpośrednio, nie oznacza, że nikt nie robi tego, aby takiej de facto niewolniczej pracy nie było.Co proponujesz zrobić?
Cytat:Ba robi się dużo, aby taki niewolniczy system utrzymać.Co konkretnie się robi?
Cytat:Niech się cieszą i nie myślą o lepszym świecie tak? Nie wiem, czy zachowywał byś taką bierność i stoicyzm gdybyś to Ty musiał żyć cały dzień w fabryce.Gdybym był Chińczykiem to bym pewnie wolał tą fabrykę niż całodzienną pracę w polu na wsi, mój poziom życia byłby wówczas wyższy. Natomiast gdyby Gocek dorwał się do władzy, i wprowadził szereg ograniczeń dzięki którym szef by mnie zwolnił to Gocek by mi nie pomógł tylko zaszkodził. Lepszy świat przyjdzie do nich z czasem, do wielu już przyszedł.
Cytat:Człowiekowi we więzieniu zwykłym, żyje się lepiej niż temu o zaostrzonym rygorze, bądź w łagrze. Lecz mimo wszystko nadal są niewolnikami.Co to za nielogiczne porównanie, zresztą nawet idąc tym tropem Ty chcesz zlikwidować im nawet tą możliwość, którą nazwałeś "zwykłe więzienie".
Cytat:Sztuczne zawyżanie pensji? Może lepiej inna polityka władz, gdzie człowieka nie traktuje się jako Manpower, podobnie jak ilość drewna, czy stali w magazynie.No to oczywiście może podlegać dyskusji. Ja jestem zwolennikiem ograniczonego wymiaru godzin pracy.
Cytat:Kwestia, czy jesteś tym robotnikiem, czy Tym co się cieszy z cudzej pracy. Bo może ktoś uzna, że czas abyś pracował bo ciągle komuś jest Mao... Wtedy dopiero zobaczymy, czy zaciśniesz zęby i poświęcisz swoje życie dla gospodarki i przyszłych pokoleń...Chiny są na innym poziomie rozwoju niż Polska, jeśli mnie pracodawca będzie chciał wykorzystać to powiem mu krótko "spier..." i odejdę w Chinach też tak kiedyś będzie. I głównie to a nie żadne władze (choć te też mają pewną rolę do spełnienia) są najlepszym gwarantem "praw pracowniczych".
Cytat:Niewidzialna ręka rynku to niestety chodliwy mit.
dowiedz się lepiej co robi widzialna ręka polityków którzy chcą gospodarką sterować. A ta ręka rynku działa i to bardzo dobrze no chyba, że Gocek twierdzi iż sklepy PRL-owskie nie kierujące się chęcią zysku obsługiwały klientów lepiej.