SYCHU
Co do moich rządów, to zupełnie nie wiem, dlaczego w przypadku krytyki wyzysku i nowoczesnego niewolnictwa automatycznie implikujesz u mnie jakieś utopijne teorie równości i sprawiedliwości społecznej?
Lepszy świat sam nie przychodzi - nic się samo nie stanie. Ktoś lub coś musi działać.
A jeżeli już Ja czegoś chce, to właśnie likwidacji tego zakamuflowanego niewolnictwa, włącznie z tzw. zwykłym więzieniem.
Dlatego wcześniej wspomniałem, że kryterium poziomu technologicznego nie ma wpływu na wolność-szczęście jednostki ludzkiej.
AVX
Cytat:Co proponujesz zrobić?Edukować społeczeństwo, rozwijać ideały wolności, godności, praw człowieka i obywatela, rozwijać społeczeństwo obywatelskie oparte na wiedzy.
Cytat:Co konkretnie się robi?Właśnie, nic się nie robi. Wmawia się na dodatek ludziom, że taki stan jest zupełnie naturalny i pożądany, że tak naprawdę nie da się nic zrobić i tak musi być.
Cytat:Gdybym był Chińczykiem to bym pewnie wolał tą fabrykę niż całodzienną pracę w polu na wsi, mój poziom życia byłby wówczas wyższy. Natomiast gdyby Gocek dorwał się do władzy, i wprowadził szereg ograniczeń dzięki którym szef by mnie zwolnił to Gocek by mi nie pomógł tylko zaszkodził. Lepszy świat przyjdzie do nich z czasem, do wielu już przyszedł.Gdybyś był Chińczykiem nie znałbyś pojęcia wolałbym, bo nikt nie dałby Ci możliwości wyboru. Państwo ustaliłoby co, gdzie i za ile masz robić. Może miałbyś szczęście urodzić się w bogatej, wpływowej kaście, ale nie o tym mówimy.
Co do moich rządów, to zupełnie nie wiem, dlaczego w przypadku krytyki wyzysku i nowoczesnego niewolnictwa automatycznie implikujesz u mnie jakieś utopijne teorie równości i sprawiedliwości społecznej?
Lepszy świat sam nie przychodzi - nic się samo nie stanie. Ktoś lub coś musi działać.
Cytat:Co to za nielogiczne porównanie, zresztą nawet idąc tym tropem Ty chcesz zlikwidować im nawet tą możliwość, którą nazwałeś "zwykłe więzienie".Nie rozumiesz Sychu tego porównania. Są różne rodzaje niewolnictwa. Zwykłe pozbawienie suwerenności decydowania o własnym losie, jak również takie, gdzie musisz dodatkowo ciężko pracować i mało dostajesz jeść. Jak widzisz jest to jedynie kwestia jakościowa. Jedno i drugie jest niewolnictwem, tyle że w jednym z nich możesz cieszyć się tzw. "wyższą techniką, czy tam rozwojem".
A jeżeli już Ja czegoś chce, to właśnie likwidacji tego zakamuflowanego niewolnictwa, włącznie z tzw. zwykłym więzieniem.
Cytat:No to oczywiście może podlegać dyskusji. Ja jestem zwolennikiem ograniczonego wymiaru godzin pracy.Widzisz, nie wszystko co socjalistyczne jest złe. Wolny rynek w przypadku, gdy ludzi jest za dużo i traktuje ich się jako surowiec, powoduje automatycznie obniżanie jego wartości, czyli godności i praw.
Cytat:Chiny są na innym poziomie rozwoju niż Polska, jeśli mnie pracodawca będzie chciał wykorzystać to powiem mu krótko "spier..." i odejdę w Chinach też tak kiedyś będzie. I głównie to a nie żadne władze (choć te też mają pewną rolę do spełnienia) są najlepszym gwarantem "praw pracowniczych".Więc właśnie! Zauważ, że Chiny i Polska są na tym samym poziomie technologicznym (zresztą większość produktów powstaje w Chinach), a jednak poziom życia człowieka zasadniczo się różni i to na poziomie tak zasadniczych kwestii.
Dlatego wcześniej wspomniałem, że kryterium poziomu technologicznego nie ma wpływu na wolność-szczęście jednostki ludzkiej.
Cytat:dowiedz się lepiej co robi widzialna ręka polityków którzy chcą gospodarką sterować. A ta ręka rynku działa i to bardzo dobrze no chyba, że Gocek twierdzi iż sklepy PRL-owskie nie kierujące się chęcią zysku obsługiwały klientów lepiej.Wiem co robi widzialna ręka polityków i wcale się z tego powodu nie cieszę. Ale wiem również, że niewidzialnej ręki rynku nie ma i nigdy nie było.
AVX
Cytat:Po nic. Władza nic nie ma uznawać. Wzrost gospodarczy służy każdemu. Każdy jest konsumentem.Wzrost gospodarczy może i powinien służyć każdemu, niestety w patologicznych przykładach służy klasie rządzącej, grupie oligarchów, tworząc rosnącą dysproporcję ekonomiczną i niewolnictwo.
Cytat:Innymi słowy: mają niższy PKB na osobę. Na szczęście wyższe tempo wzrostu gospodarczego. Gdyby, jak tego Gocek pragnie, tempo wzrostu zwolnić dla krótkoterminowych korzyści (o ile w ogóle korzyści, bo sporo interwencji nie niesie nawet krótkoterminowych), to pozostałyby na tym poziomie duuużo dłużej.Sam widzisz, że jesteś gotów w imię abstrakcyjnego rozwoju gospodarczego porzucić ideały praw i wolności człowieka. Takie coś mi absolutnie nie odpowiada. I uważam, że lenistwo i złą wolę władz można właśnie przez ten "wzrost gospodarczy" usprawiedliwić. Nie ma to jak poświęcić ludzi dla idei. Niczym się nie różnisz od wielkich dyktatorów-morderców.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL