Gocek
Ja nie mówię, że symbioza odrobiny socjalizmu z kapitalizmem jest zła jeno czytam na razie Ciebie i nie wiem tak na prawdę co Ty proponujesz. Dopiero jak się tego dowiem to będziemy mogli dokonać analizy skutków takich propozycji.
Cytat:Edukować społeczeństwo, rozwijać ideały wolności, godności, praw człowieka i obywatela, rozwijać społeczeństwo obywatelskie oparte na wiedzy.Zgodnie z naszą wiedzą popyt maleje wraz z ceną. Jeśli cena pracy wysoka np. w wyniku podatków maleje na nią popyt. Jeżeli natomiast popyt na pracę jest duży i przerasta podaż to wartość pracy (pensja) rośnie. Chińczycy są na etapie, w którym jest nadmiar podaży pracy w stosunku do popytu (zupełnie jak u nas kilka lat temu - "jak się nie podoba to spier... jest 10 na Twoje miejsce"). Tego chcesz ich uczyć? Że nie da się magicznie polepszyć ich losu a jedynie spowolnić dojście do równowagi?
Cytat:Właśnie, nic się nie robi. Wmawia się na dodatek ludziom, że taki stan jest zupełnie naturalny i pożądany, że tak naprawdę nie da się nic zrobić i tak musi być.Pisałeś, że się robi... Generalnie tak być musi choć można ustalić pewien kompromis kosztem wolniejszego wzrostu.
Cytat:Gdybyś był Chińczykiem nie znałbyś pojęcia wolałbym, bo nikt nie dałby Ci możliwości wyboru. Państwo ustaliłoby co, gdzie i za ile masz robić.Piszesz nieprawdę w Chinach z tego co wiem rynek pracy jest elastyczny tzn. twoja praca - twoja sprawa.
Cytat:Co do moich rządów, to zupełnie nie wiem, dlaczego w przypadku krytyki wyzysku i nowoczesnego niewolnictwa automatycznie implikujesz u mnie jakieś utopijne teorie równości i sprawiedliwości społecznej?Bo to się kryje za tą całą walką z biedą i wyzyskiem.
Cytat:Lepszy świat sam nie przychodzi - nic się samo nie stanie. Ktoś lub coś musi działać.Lepszy świat przychodzi pracą ludzkich rąk, teraz budują go Chińczycy a nie chiński rząd. Wy - obrońcy biednych zwykle przeszkadzacie.
Cytat:Nie rozumiesz Sychu tego porównania. Są różne rodzaje niewolnictwa. Zwykłe pozbawienie suwerenności decydowania o własnym losie, jak również takie, gdzie musisz dodatkowo ciężko pracować i mało dostajesz jeść. Jak widzisz jest to jedynie kwestia jakościowa. Jedno i drugie jest niewolnictwem, tyle że w jednym z nich możesz cieszyć się tzw. "wyższą techniką, czy tam rozwojem".Nie bardzo rozumiem po prostu niektóre miejsca są biedne i ludzie mający nieszczęście tam się urodzić są w trudnej sytuacji. Wolność ekonomiczna wyprowadziła by ich z tego ubóstwa najszybciej.
Cytat:A jeżeli już Ja czegoś chce, to właśnie likwidacji tego zakamuflowanego niewolnictwa, włącznie z tzw. zwykłym więzieniem.No ale jak chcesz to zrobić co konkretnie należy zrobić? Bo każdy tego chce tylko różni ludzie mają inne zdania na temat jak to zrobić.
Cytat:Widzisz, nie wszystko co socjalistyczne jest złe. Wolny rynek w przypadku, gdy ludzi jest za dużo i traktuje ich się jako surowiec, powoduje automatycznie obniżanie jego wartości, czyli godności i praw.Pytanie tylko czy socjalizm jest lepszy? Bo ja nie jestem o tym przekonany, że lepsze są puste półki i kartki na mięso...
Ja nie mówię, że symbioza odrobiny socjalizmu z kapitalizmem jest zła jeno czytam na razie Ciebie i nie wiem tak na prawdę co Ty proponujesz. Dopiero jak się tego dowiem to będziemy mogli dokonać analizy skutków takich propozycji.
Cytat:Więc właśnie! Zauważ, że Chiny i Polska są na tym samym poziomie technologicznym (zresztą większość produktów powstaje w Chinach), a jednak poziom życia człowieka zasadniczo się różni i to na poziomie tak zasadniczych kwestii.No ale mi nie chodziło o poziom technologiczny, zresztą jak go niby zmierzyłeś? Ile procent Chińczyków ma zmywarkę a ile procent Polaków ma? Chodzi o całokształt rozwoju akurat najważniejszy jest tutaj w naszej rozmowie rynek pracy.
Dlatego wcześniej wspomniałem, że kryterium poziomu technologicznego nie ma wpływu na wolność-szczęście jednostki ludzkiej.
Cytat:Wiem co robi widzialna ręka polityków i wcale się z tego powodu nie cieszę. Ale wiem również, że niewidzialnej ręki rynku nie ma i nigdy nie było.Gocek nie bądź ignorantem, które sklepy te kierujące się zyskiem czy te komunistyczne są lepsze? Wiesz co to "niewidzialna ręka rynku"? Kto sprawił, że płace w budownictwie wzrosły, widzialna ręka Tuska czy niewidzialna rynku?