sychu napisał(a):No ale mi nie chodziło o poziom technologiczny, zresztą jak go niby zmierzyłeś? Ile procent Chińczyków ma zmywarkę a ile procent Polaków ma?
Moim zdaniem ilość zmywarek podpada pod PKB. Poziom technologiczny to wg. mnie coś innego - wiedza, jak tworzyć skomplikowane rzeczy, na przykład tą zmywarkę. Mogę sobie wyobrazić społeczeństwo na porządnym poziomie technologicznym (wiedzące, jak tworzyć maszyny, znające dobrze medycynę i tak dalej), w którym w wyniku np. jakiejś katastrofy 90 % ludzi zajmuje się uprawą roli za pomocą prymitywnych narzędzi.
Afryka na przykład. Nie można powiedzieć, że jest na niższym poziomie technologicznym od nas. A nawet, jeśli by była, to plany maszyn można wcale niedrogo kupić, przynajmniej tych prostszych. Afryka ma po prostu niskie PKB, bardzo mało produkuje tych rzeczy, które teoretycznie wie, jak zrobić. Wie, jak postawić fabrykę (ma poziom technologiczny odpowiedni), ale nie ma na to środków finansowych.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.