Gocek napisał(a):Przecież o tym właśnie mówię - kraje rozwijające się, zadłużone i ciągle zadłużane, eksplatowane itd.
Te kraje nie są wolnorynkowe.
Gocek napisał(a):Proszę działanie wolności ekonomicznej w praktyce.
Fragmentarycznie (bo nie do końca mi się podobają, np. w Singapurze jest wysoka wolność rynku finansowego, ale za to centralne wręcz planowanie rynku mieszkaniowego) - Hongkong, Singapur. Czyli pierwsze miejsca w rankingach wolności gospodarczej.
Gocek napisał(a):Rosji (polaryzacja społeczeństwa), czy Argentynie (Barios - skupiska biedoty, odgrodzone murami, bunt biedaków itd.),
Ani Rosja, Ani Argentyna (już od końcówki lat '20 XX wieku) nie są państwami liberalnymi. Z Ameryki południowej do dość (oczywiście wciąż za mało) liberalnych można zaliczyć tylko Chile (teraz to tam rządzą socjaldemokraci, ale większości reform gospodarczych Pinocheta wcale nie odwołano, na szczęście tylko nieznacznie obniżono wolność gospodarczą). Przy okazji jest to najbogatszy kraj Ameryki Południowej...
Gocek napisał(a):Chińczycy znają zmywarkę? Polacy też. Można je kupić w sklepie? Można. Poziom technologiczny wg. tego kryterium - taki sam.
Już mówiłem, przytaczałem przykłady.To wynika tylko z niskiego PKB na osobę. Żeby PKB wzrosło, potrzebny jest wzrost gospodarczy, nie rządowy dekrecik.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.