SYCHU
Odpowiedź na to pytanie, ukazuje już samą konieczność interwencji wynikającej z bezpieczeństwa narodowego.
Państwo powinno prowadzić "przedsiębiorstwa strategiczne", w jak najlepszy możliwy sposób i z nich być rozliczane - odpowiedzialność i kontrola. Państwo powinno prowadzić politykę antymonopolistyczną (antykorporacyjną), mieć możliwość natychmiastowej interwencji w momencie bezpośredniego zagrożenia państwa.
Korporacje nie mogą przejmować kontroli nad państwem z racji tego, że dysponują ogromnym kapitałem, że łatwiej im wygrać z państwem w sądzie, bo mają lepszych prawników, albo kupionych sędziów itd.
Obowiązkiem państwa jest chronić swoich obywateli.
Odp 2:
Podatki być muszą. Z czegoś musimy utrzymać aparat państwowy. Zdrowe państwo dba jednak o to, aby podatki nie szły na marne, lecz na wspomaganie zrównoważonego rozwoju społeczeństwa z uwzględnieniem problemów ekologicznych, jak również rozwoju instytucji kontrolnych i innych stojących na straży państwa prawa, w tym praw człowieka i obywatela.
AVX
Rządząca partia postanowiła także, iż wszyscy mieszkańcy w ciągu najbliższych lat będą mieli dostęp do bezpłatnego Internetu finansowanego z podatków.
Polityka gospodarcza łączy w sobie elementy gospodarki rynkowej, keynesizmu i silnego państwowego interwencjonizmu.
Cytat:Czyli właściwie się zgadzamy (właściwie wystarczyło by zamiast całego posta napisać to zdanie). No to teraz możemy przejść do dalszego etapu rozmowy. Co wg. Ciebie powinno być sterowane centralnie i dlaczego?Odpowiem inaczej. Są takie kwestie jak Bezpieczeństwo Narodowe, które zawiera w sobie takie działy wg. odpowiednich kryteriów jak np: bezpieczeństwo gospodarcze. Pomyśl teraz co zrobiłaby gospodarka dotowana przez państwo nastawione na konfrontację, które chce przejąć gospodarkę wolnorynkową państwa demokratycznego?
Odpowiedź na to pytanie, ukazuje już samą konieczność interwencji wynikającej z bezpieczeństwa narodowego.
Cytat:Pytania pomocnicze: Czy państwo powinno prowadzić jakąkolwiek działalność handlowo-usługową?Odp 1:
Czy praca powinna być opodatkowana?
Państwo powinno prowadzić "przedsiębiorstwa strategiczne", w jak najlepszy możliwy sposób i z nich być rozliczane - odpowiedzialność i kontrola. Państwo powinno prowadzić politykę antymonopolistyczną (antykorporacyjną), mieć możliwość natychmiastowej interwencji w momencie bezpośredniego zagrożenia państwa.
Korporacje nie mogą przejmować kontroli nad państwem z racji tego, że dysponują ogromnym kapitałem, że łatwiej im wygrać z państwem w sądzie, bo mają lepszych prawników, albo kupionych sędziów itd.
Obowiązkiem państwa jest chronić swoich obywateli.
Odp 2:
Podatki być muszą. Z czegoś musimy utrzymać aparat państwowy. Zdrowe państwo dba jednak o to, aby podatki nie szły na marne, lecz na wspomaganie zrównoważonego rozwoju społeczeństwa z uwzględnieniem problemów ekologicznych, jak również rozwoju instytucji kontrolnych i innych stojących na straży państwa prawa, w tym praw człowieka i obywatela.
AVX
Cytat:Te kraje nie są wolnorynkowe.To jakie są? Ktoś steruje giełdami, rynkiem?
Cytat:Fragmentarycznie (bo nie do końca mi się podobają, np. w Singapurze jest wysoka wolność rynku finansowego, ale za to centralne wręcz planowanie rynku mieszkaniowego) - Hongkong, Singapur. Czyli pierwsze miejsca w rankingach wolności gospodarczej.Przykładowo w Singapurze masz A*STAR (Agency for Science, Technology and Research), państwową instytucję, zajmującą się wspieraniem rozwoju przemysłu wysokich technologii.
Rządząca partia postanowiła także, iż wszyscy mieszkańcy w ciągu najbliższych lat będą mieli dostęp do bezpłatnego Internetu finansowanego z podatków.
Polityka gospodarcza łączy w sobie elementy gospodarki rynkowej, keynesizmu i silnego państwowego interwencjonizmu.
Cytat:Ani Rosja, Ani Argentyna (już od końcówki lat '20 XX wieku) nie są państwami liberalnymi. Z Ameryki południowej do dość (oczywiście wciąż za mało) liberalnych można zaliczyć tylko Chile (teraz to tam rządzą socjaldemokraci, ale większości reform gospodarczych Pinocheta wcale nie odwołano, na szczęście tylko nieznacznie obniżono wolność gospodarczą). Przy okazji jest to najbogatszy kraj Ameryki Południowej...W Rosji w 1992 zapoczątkowano masową prywatyzację. Kraj cały czas dąży do kapitalizmu.
Cytat:Już mówiłem, przytaczałem przykłady.To wynika tylko z niskiego PKB na osobę. Żeby PKB wzrosło, potrzebny jest wzrost gospodarczy, nie rządowy dekrecik.Oczywiście. Jednak bez rządowych dekrecików rodzi się mnóstwo patologii, zwłaszcza gdy Startowe PKB jest bardzo niskie.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL