AVX
Przede wszystkim dzięki za cenne źródło wiedzy o systemach gospodarczych. (index of economic freedom).
To, że jest to kraj skorumpowany świadczy jedynie o ludzkich skłonnościach oraz rzetelności władz - co również powinno dać Ci do myślenia, gdy będziesz znosił interwencjonizm państwowy.
Przede wszystkim dzięki za cenne źródło wiedzy o systemach gospodarczych. (index of economic freedom).
Cytat:Na koniec kilka słów... Oczywiście no, ja jestem libertarianinem, to znaczy jestem za całkowitym zniesieniem kontroli państwa nad gospodarką z wyjątkiem niektórych szlaków transportowych i zapewniania bezpieczeństwa publicznego, więc no cóż, dla mnie Singapur też nie jest fajny, jest po prostu lepszy (na tej samej zasadzie, na której Breżniew "lepszy" od Stalina...) od biurokratycznej Rosji, którą ty nie wiedzieć czemu nazywasz wolnorynkową (sic).Dlaczego akurat poruszyłem Rosję? Ponieważ jest to przykład państwa, które przechodzi patologiczną transformację - drogę z jednego raju do drugiego.
To, że jest to kraj skorumpowany świadczy jedynie o ludzkich skłonnościach oraz rzetelności władz - co również powinno dać Ci do myślenia, gdy będziesz znosił interwencjonizm państwowy.
Cytat:Fajne to byłoby państwo, w którym nie ma dochodowego, VAT'u, żadnych kodeksów pracy, norm prowadzenia działalności, potrzeby rejestracji przedsiębiorstw, akcyzy na alkohol (i w ogóle można by sobie alkohol ot tak zacząć produkować/sprzedawać, bez żadnego kontaktu z urzędasami; narkotyki to samo), bank centralny puszczony z dymem i zastąpiony wolnorynkowym systemem waluty złotej i tak dalej... Więc niestety Singapur to paskudni interwencjoniści, zgadzam się... Co nie zmienia faktu, że są daleko bardziej liberalni od Rosji, chociaż socjalistyczni w porównaniu z moim programem. Jak każde współczesne państwo.Takie państwo jest iluzją. AVX musisz to zrozumieć - cały świat musiałby grać w tą grę. Jak widzisz potrzeba kolejnej światowej rewolucji - tym razem kapitalistycznej. Świat jest za bardzo ze sobą powiązany i zależny - interesy.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL