SIR SKINER
Jeżeli już naprawdę nie jesteś w stanie tego zrozumieć, to przeczytaj sobie o problemie zwanym chorobą cywilizacyjną, ewentualnie społeczną.
Drugą sprawą jest przykład z pralkami 18 h. Zmienia się jedynie środowisko, a człowiek nadal jest narzędziem do wykonywania niewolniczej pracy - jego status nie uległ zmianie, zmieniła się jedynie otaczająca rzeczywistość.
I MÓWIĘ TYLKO I WYRAŹNIE W TEJ KWESTII O WPŁYWIE TECHNIKI NA POZIOM, STATUS ŻYCIA JEDNOSTKI - W TYM PRZYPADKU, CZY LUDZIE LATAJĄ W KOSMOS, CZY ZNALEZIONO LEKARSTWO NA RAKA NIE MA ZNACZENIA.
Dodatkowo o wiele łatwiej jest stworzyć system niewolniczy w przypadku gdy masz do dyspozycji (kontroli) nowoczesne systemy, super technikę, nowoczesne środki wpływające na mózg itd. niż łańcuchy, bat i miecz - NA TO RÓWNIEŻ TRZEBA ZWRÓCIĆ UWAGĘ
Tylko o to mi chodzi - nic więcej. Nie mówię, że tak jest wszędzie na świecie. Mówię tylko, że tak jest dość często w większej części świata i jest to jedno z podstawowych zagrożeń współczesnego człowieka.
Oczywiśćie postęp techniczny na pewno im pomoże - ale tu trzeba działać już, a nie czekać i usprawiedliwiać indyferentyzmu postępem.
Cytat:Twoja awersja do pobudek, ktorymi kieruja sie ludzie dokonujac wolnych wyborow jest kompletnie bez znaczenia. jak lewactwu cos nie pasuje do ukladanki, to to od razu musi byc podejrzany element?Mimo Twoich awersji do tzw. "lewaków" (co już świadczy o Twoim nienajlepszym podejściu), faktem jest, że naturalną skłonnością człowieka jest korzystanie z dorobku cywilizacyjnego i owoców kultury. Przyjżyj się dokładniej jak zwalcza się ten popęd u młodych Amiszów...
Cytat:piorac w rzece na pewno moglaby sie spelnic duzo szybciejWidzisz i tutaj mamy istotę. W patologii, o której mówię, mimo iż jest pralka i inne super wymysły techniki - żona nie może spełnić się dużo szybciej.
Cytat:i musi tylko wcisnac gunik.Przynajmniej z 20 (bo dorzucą jej 20 pralek) i doglądać czy wszystko działa i się nie popsuło... Bo jak nie dopilnuje i się popsuje, to będzie pracowała 2 tygodnie za darmo.
Cytat:no wybacz, ale ja sobie nie wyobrazam spoleczenstwa, w ktorym ludzie nie maja problemow...Ja również. To Tylko Twoja projekcja na mój temat.
Cytat:dokladnie. rozwine mysl. kiedys wymyslono kolo zebete. i bylo to wydarzenie na skale dzisiejszego uruchomienia LHC, a nawet wieksze, bo mialo zastosowanie praktyczne. wtedy tez pewnie byly takie Gocki, ktore mowily, ze technologia mimo iz jest na "tak wysokim poziomie", to nie polepsza zycia zwyklych ludzi w satysfakcjonujacym stopniu.Bo nie rozmawiamy na tej płaszczyźnie. Wiadomo, że koparka jest lepsza od łopaty, a samochód wydajniejszy od konia.
Jeżeli już naprawdę nie jesteś w stanie tego zrozumieć, to przeczytaj sobie o problemie zwanym chorobą cywilizacyjną, ewentualnie społeczną.
Drugą sprawą jest przykład z pralkami 18 h. Zmienia się jedynie środowisko, a człowiek nadal jest narzędziem do wykonywania niewolniczej pracy - jego status nie uległ zmianie, zmieniła się jedynie otaczająca rzeczywistość.
I MÓWIĘ TYLKO I WYRAŹNIE W TEJ KWESTII O WPŁYWIE TECHNIKI NA POZIOM, STATUS ŻYCIA JEDNOSTKI - W TYM PRZYPADKU, CZY LUDZIE LATAJĄ W KOSMOS, CZY ZNALEZIONO LEKARSTWO NA RAKA NIE MA ZNACZENIA.
Dodatkowo o wiele łatwiej jest stworzyć system niewolniczy w przypadku gdy masz do dyspozycji (kontroli) nowoczesne systemy, super technikę, nowoczesne środki wpływające na mózg itd. niż łańcuchy, bat i miecz - NA TO RÓWNIEŻ TRZEBA ZWRÓCIĆ UWAGĘ
Tylko o to mi chodzi - nic więcej. Nie mówię, że tak jest wszędzie na świecie. Mówię tylko, że tak jest dość często w większej części świata i jest to jedno z podstawowych zagrożeń współczesnego człowieka.
Cytat:wiec ten wyscig jest bez sensu i trzeba go zwolnic, itd... pomyslec w jakiej ciemnej dupie bylibysmy dzis, gdyby wtedy Gocki przejely wladze nad swiatem. ile umarlo by dzieci bez szczepionek, antybiotykow czy inkubatorow?Kompletnie nie rozumiesz... Trzeba pielęgnować wartości, wolności i zasady etyczne, które zapobiegną zniewoleniu człowieka przez technikę i bezmyślną konsumpcję. Nie oznacza to wstrzymania postępu, czy regresu do poziomu Amiszy. Człowieku, myśl trochę i nie stwarzaj rzeczy z kosmosu na mój temat.
Cytat:nie rozumiem. Twoim zdaniem ludziom, ktorym sie zle powiodlo, to przez tych, ktorym powiodlo lepiej, wiec gdyby wszyscy zyli w jaskini, byliby szczesliwsi? wytlumacz mnie, niewzruszonemu na ludzkie cierpienie skurwysynowi, jak mniejszy postep cywilizacyjny moglby przyniesc tym nieborakom ulge, bo to przewyzsza moje zdolnosci umyslowe... tzn. rozumiem, ze gdyby nie bylo metod leczenia dla P. Zosi, to odszedl by jej problem skad wziac na nie peniadze. o to chodzi?Chciałeś przykłady, to otrzymałeś przykłady. Nie implikuje to mojego zdania na inne kwestie, na które już sobie sam odpowiedziałeś, oczywiście w mojej osobie (jaskinia, mniejszy postęp cywilzacyjny, ulga). Już obecny poziom rozwoju cywilizacyjnego może im przynieść ulgę - rozumiesz? (teraz zagram znowu w Twoim stylu) Ale Ty byś najchętniej tych ludzi zostawił na pastwę losu, usprawiedliwiając to za niskim postępem. Poświęciłbyś ich (daną grupę ludzi) dla "ich dobra w przyszłości"
Oczywiśćie postęp techniczny na pewno im pomoże - ale tu trzeba działać już, a nie czekać i usprawiedliwiać indyferentyzmu postępem.
Cytat:nie. oddychanie nie jest kwestia przymusu. to byl sarkazm.Oddychanie jest kwestią przymusu (inaczej umrzesz), podobnie jak życie w społeczeństwie i korzystanie z jego dorobku kulturowego (człowiek - istota społeczna). Wykluczenie ze społeczeństwa - pewna śmierć.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL