Gocek napisał(a):SIR SKINERtylez samo, albo wiecej, ma to wspolnego z kosztowaniem przez dzieci psiej kupy. czy to tez wynika z "naturalnej potrzeby człowieka - korzystania z dorobku kultury i cywilizacji"?
Ma wspólnego to, że jest to naturalna potrzeba człowieka - korzystanie z dorobku kultury i cywilizacji, partycypacja w jego zdobyczach i rozwoju.
watpie. to korzystanie z dorobku moze spelniac partykularne potrzeby ludzi, lub nie, ale nie jest samo w sobie rzadna potrzeba.
Cytat:Gdy nie znano pralki, prano ręcznie. W czasach obecnych, zgodnie z naturalnymi potrzebami człowieka i aktualnym rozwojem technicznym (gdy znamy pralki oraz są one powszechne), sam korzystam z pralek. Gdyby pralki nie było prałbym ręcznie. Frustrację budziłoby we mnie gdybym właśnie nie miał dostępu do tej pralki - nie mógłbym wykorzystywać dorobku kultury i techniki. I właśnie o tym mówię.w spoleczenswtie bezpralkowym frustracje budzilby np. brak studni na podworku. frustracje nie maja cech obiektywistycznych i nie zaleza od realnego poziomu zycia, tylko z zazdrosci. zazdrosc zas jest czesto nieracjonalna. mi chodzi o to, ze czlowiek bez studni odczuje zmiane w postaci pojawienia sie jej jako wzrost poziomu zycia, nawet jesli sasiadowi wyrosnie podgrzewany basen, bo on juz nie musi zapieprzac z wiadrami przez wies. to, ze z czasem jego aspiracje wzrosna nie zmienia faktu, ze poziom jego zycia wzrosl.
Cytat:Znowu nie rozumiesz! Powiedz choremu na raka, że umrze, bo niestety nie może sobie pozwolić na lekarstwo na raka...pieniadze mozna zarobic/wyzebrac/ukrasc. z nadzieja tak sie nie da.
Cytat:A obywatele mają tyle pieniędzy ile zabrali innym obywatelom...wez, sie opanuj, Gocek...
Cytat:Bzdura. Może rozwiążemy problem energii i bezrobocia? Spalmy bezrobotnych w piecach ciepłowniczych...o ile bedzie to robil w oparciu o prawo prywatne - bomba!
Władza jest z natury ekspansywna, ale władza to nie tylko władza państwowa, lecz również poszczególnych jednostek czyli również przedsiębiorców. Nie państwo, to kto inny będzie rozszerzał swoje wpływy i władzę.
tylko na gruncie prawa publicznego, abstrachujacego od naturalnego prawa do dowolnego dysponowania soba i swoim mieniem, moze dojsc do wynaturzen przez Ciebie opisywanych.
Cytat:Zrozum to w końcu. Państwo przynajmniej rządzi w imieniu obywateli, narodu etc. dla ich dobra i zrównoważonego rozwoju.o tak i np. zrzuca bomby na lepianki cudzych obywateli... ale co mi przychodzi z kazdej spalonej wiochy w Afganistanie to nie mam pojecia...
Cytat:To tylko wskazuje na zawężone myślenie i skupienie się na jednej idei, dla której jesteś w stanie poświęcić pewnie siebie, a jak siebie, to tym bardziej innych...pewnie, ze tak. w koncu jak ktos nie kloci sie z prawami ekonomi musi byc socjopata