SIR SKINER
Jest to naturalna potrzeba człowieka.
Cytat:tylez samo, albo wiecej, ma to wspolnego z kosztowaniem przez dzieci psiej kupy. czy to tez wynika z "naturalnej potrzeby człowieka - korzystania z dorobku kultury i cywilizacji"?Cechami charakterystycznymi potrzeb człowieka są zmienność i rozwojowość. Zmienność wynika z czasu, miejsca i warunków występowania potrzeb, bowiem zależne są one np.: od wieku człowieka, płci, warunków życia, poziomu kultury, a więc od elementów podlegających stałym przeobrażeniom. Rozwojowość jest natomiast konsekwencją postępu cywilizacyjnego społeczeństwa, im jest on wyższy, tym zakres potrzeb jest większy.
watpie. to korzystanie z dorobku moze spelniac partykularne potrzeby ludzi, lub nie, ale nie jest samo w sobie rzadna potrzeba.
Jest to naturalna potrzeba człowieka.
Cytat:w spoleczenswtie bezpralkowym frustracje budzilby np. brak studni na podworku. frustracje nie maja cech obiektywistycznych i nie zaleza od realnego poziomu zycia, tylko z zazdrosci. zazdrosc zas jest czesto nieracjonalna. mi chodzi o to, ze czlowiek bez studni odczuje zmiane w postaci pojawienia sie jej jako wzrost poziomu zycia, nawet jesli sasiadowi wyrosnie podgrzewany basen, bo on juz nie musi zapieprzac z wiadrami przez wies. to, ze z czasem jego aspiracje wzrosna nie zmienia faktu, ze poziom jego zycia wzrosl.Właśnie tak to wygląda. Nie chodzi o to czy frustracja jest obiektywna, czy nie, lecz o to, czy korzystamy z dorobku technicznego i cywilizacyjnego, czy jest to zarezerwowane jedynie dla bogaczy, elit? Patologia polega na tym, że człowiek teoretycznie robi wszystko to, co może i powinien, a w żaden sposób nie jest w stanie uczciwie, nie będąc niewolnikiem np: kredytu, kupić sobie takiej pralki...
Cytat:pieniadze mozna zarobic/wyzebrac/ukrasc. z nadzieja tak sie nie da.Jeszcze powiedz, że można wyczarować. A najlepsze rozwiązanie, to nie chorować na raka. A kraść to zaiste wspaniałe rozwiązanie... Nadzieje ma każdy niezależnie od tego, czy jest lekarstwo na raka, czy nie. Największa beznadzieja polega na tym, że lekarstwo jest ale nie dla chorego.
Cytat:wez, sie opanuj, Gocek...Czy tak nie jest? Zasoby są ograniczone - tak jest z wszystkim na Ziemi. Nie bierze państwo, to bierze ktoś inny. Ale zawsze ktoś komuś zabiera.
Cytat:o ile bedzie to robil w oparciu o prawo prywatne - bomba!Prawo prywatne? Nie rozumiesz, że prędzej czy później ten ktoś postanowi Tobą i innymi rządzić - będzie miał ku temu środki prywatne.
tylko na gruncie prawa publicznego, abstrachujacego od naturalnego prawa do dowolnego dysponowania soba i swoim mieniem, moze dojsc do wynaturzen przez Ciebie opisywanych.
Cytat:o tak i np. zrzuca bomby na lepianki cudzych obywateli... ale co mi przychodzi z kazdej spalonej wiochy w Afganistanie to nie mam pojecia...To samo, co z każdego innego działania zbrojnego, czy szeroko rozumianego wojennego. Rozszerzanie wpływów, ochrona interesów, bezpieczeństwo międzynarodowe, wypełnianie sojuszy, wzmacnianie własnej pozycji i znaczenia.
Cytat:pewnie, ze tak. w koncu jak ktos nie kloci sie z prawami ekonomi musi byc socjopataPrawo ekonomii? Zapoznaj się lepiej z prawami człowieka.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL