GODLARK
VACARIUS
SIR SKINER
I nie wmawiaj mi tutaj umierania wszystkich.
Więcej możesz przeczytać w Rzeczpospolitej.
Cytat:Tak rządzenie to naturalny stan, lecz jest jedno ale.Jeżeli już mówimy o ludziach, to bliższe przykłady władzy, sojuszy i ostracyzmu itp. możemy obserwować wśród prymatów - małpek.
Mamy stado wilków, przypuśmy, że jednemu...
Cytat:Czy w tym zadaniu zabrać == ukraść? Jeśli tak to, czy sprzedając coś komuś zabieram mu pieniądze?Jeżeli mówimy tak w przypadku państwa, to możemy tak mówić w przypadku obywateli. Tylko na to chciałem zwrócić uwagę - czyli jest to niestosowna argumentacja.
Cytat:Państwo rządzi w imieniu rządzących, a nie obywateli.Nie każde państwo to patologia. Państwo zapewnia obywatelom bezpieczeństwo, porządek prawny, edukację, komunikację, możliwości rozwoju itd. Oczywiście w mniejszym lub większym stopniu się z tego wywiązuje, są różne patologie i trudności, lecz taka jest rola państwa. Rządzący tylko sprawują funkcje państwowe (patrz. Prezydent, Prezes Rady Ministrów itp.) Mniemam, że dla Ciebie każda władza państwowa to złodzieje i partykularyści. Wtedy nie mamy o czym rozmawiać.
VACARIUS
Cytat:Dobre państwo rządzi w imieniu obywateli.Dla dobra państwa i obywateli - dla rozwoju i bezpieczeństwa.
SIR SKINER
Cytat:nie zgadzam sie i juz. owszem, przebywanie w jakims srodowisku ogranicza nasze zdolnosci do zaspokajania naszych potrzeb do dostepnych procedur i narzedzi, ale nie implikuje koniecznosci, aby z nich nie moc zrezygnowac.Co nie zmienia znaczenia samej potrzeby. Oczywiście człowiek może również odmówić sobie uprawiania seksu, nie zmienia to jednak naturalnych potrzeb człowieka w tym zakresie.
Cytat:a co Ty masz znowu do kredytu?Użyłem jedynie kredytu jako przykładu. Osobiście do niego nic nie mam, gdyż nie zaciągam kredytów. Jednak również w tej materii można dopatrzeć się kolejnego źródła zależności i ograniczenia.
Cytat:nie rozumiem twojego oburzenia - czy cala sluzba zdrowia nie opiera sie na usankcjonowanym zlodziejstwie?Po prostu powiedz jasno i wyraźnie, że każdy Polak to złodziej...
Cytat:sadze, ze nie wiesz o czym mowisz.Doskonale wiem o czym mówię. Nie ma nic gorszego niż umieranie na choroby, które są uleczalne.
zreszta nie widze powodu aby sytuacje w ktorej umieraja wszyscy chorzy uznac za lepsza od tej gdy umiera tylko ich czesc. tylko dla poczucia "spolecznej sprawiedliwosci".
I nie wmawiaj mi tutaj umierania wszystkich.
Cytat:ale tylko panstwo (i bandyci) zabiera dobra w sposob niekontraktowy.Przecież (wykorzystując Twoją retorykę) każdy Polak to złodziej - czy złodziejstwo Twoim zdaniem jest kontrolowane? Kto ma je zwalczać jak nie państwo?
Cytat:to istotnie mozliwe, jednak respektowanie dobrowolnosci umow i przestrzeganie ich wykonowania monitorowane przez jakas forme rzadu minimalnego i/lub organizacji raintingowych stanowiloby skuteczna ochrone przed taka ewentualnoscia, ktora byla by mozliwa jedynie w warunkach monopolu badz zmowy kartelowej. a jak pokazuje historia nic tak nie wzmacnia monopoli i karteli jak ingerencja panstwa w rynek, rowniez antytrustowa i antymonopolowaBłąd! To właśnie państwo stoi na straży przestrzegania prawa, jak również samo państwo prawo tworzy (legislacja). Obawiam się, że wraz ze wzrostem wielkich korporacji, to faktycznie nie państwo rządzi, lecz właśnie lobbyści wielkich przedsiębiorstw, banków i innych grup interesu.
Cytat:a konkretnie wielkie g... moze Gocek ma cos z tej wojny, jesli nalezy do elity rzadzacej lub jakiejs jej koterii, bo normalni ludzie do wojen zwykle doplacaja krwia i podatkami.Jeżeli dla Ciebie bezpieczeństwo państwa nie jest ważne, to nie mamy o czym mówić. Widocznie nie znasz rzeczywistości politycznej, albo żyjesz iluzją.
Cytat:sproboj egzekfowac prawa czlowieka w oderwaniu od ekonomii.Trzeba uwzględnić jedno i drugie, ale nacisk kłaść na to pierwsze. Inaczej prosta droga do zatracenia. Czasy kryzysowe dopiero ukazują na ile warte są wszystkie idee i prawa podstawowe. Zresztą wystarczy spojrzeć na wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie zablokowania kont osobom podejrzewanym o terroryzm (sprawa Kadiego). SPI uznał, że można im zablokować (rezolucja Rady Bezpieczeństwa, z mocą rozporządzenia). Na szczęście ETS uznał, że nie - w myśl ius cogens.
Więcej możesz przeczytać w Rzeczpospolitej.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL