Gocek napisał(a):Co nie zmienia znaczenia samej potrzeby. Oczywiście człowiek może również odmówić sobie uprawiania seksu, nie zmienia to jednak naturalnych potrzeb człowieka w tym zakresie.chyba wiem na czym polega problem. Ty mowisz czlowiek i myslisz spoleczenstwo. ja pod tym pojeciem rozumiem jednoske. bo przeciez sa jednostki, ktore niczego sobie nie musza odmawiac jesli tego nie potrzebuja
Cytat:Użyłem jedynie kredytu jako przykładu. Osobiście do niego nic nie mam, gdyż nie zaciągam kredytów. Jednak również w tej materii można dopatrzeć się kolejnego źródła zależności i ograniczenia.wiesz, przyciaganie ziemskie tez...
Cytat:Po prostu powiedz jasno i wyraźnie, że każdy Polak to złodziej...ale czemu kazdy?
Cytat:Doskonale wiem o czym mówię. Nie ma nic gorszego niż umieranie na choroby, które są uleczalne.Gocek oczywiscie umieral na jedno i drugie wiec wie...

Cytat:I nie wmawiaj mi tutaj umierania wszystkich.nie, no, oczywiscie gdy umierasz na nieuleczalna chorobe zawsze mozesz jechac do Lurdes, albo do innej Czestochowy... albo zamiast leku, ktorego nie ma, mozna zaaplikowac sobie swietej wody z jeszcze swietszego zrodelka. moj blad.

Cytat:Przecież (wykorzystując Twoją retorykę) każdy Polak to złodziej - czy złodziejstwo Twoim zdaniem jest kontrolowane? Kto ma je zwalczać jak nie państwo?obejrzyj sobie jakis western. to przyblizy Ci pojecie instytucji szeryfa i sedziego pokoju.
Cytat:Błąd! To właśnie państwo stoi na straży przestrzegania prawa, jak również samo państwo prawo tworzy (legislacja).wbrew temu co Gocek o mnie sadzi, ja doskonale wiem jak dziala panstwo. i uwazam, ze w olbrzymiej wiekszosci sa to dzialania szkodliwe lub substytutowe.
Cytat:Obawiam się, że wraz ze wzrostem wielkich korporacji, to faktycznie nie państwo rządzi, lecz właśnie lobbyści wielkich przedsiębiorstw, banków i innych grup interesu.i Gocek jak dziecko wierzace w swietego mikolaja wypiera podstawowy fakt, ze dzialania panstwa konstytuuja ten stan rzeczy...
wezmy chocby legislacje. niech mi Gocek powie, komu latwiej lawirowac w gaszczu z dupy wzietych przepisow - Gackowi, czy kancelarii prawniczej, ktora za godzine bierze gackowa tygodniowke? komu latwiej utrzymac sie na rynku regulowanym - wietmamczykowi z kebabami, czy sieci fastfoodow z miliardowym budzetem?
Cytat:Jeżeli dla Ciebie bezpieczeństwo państwa nie jest ważne, to nie mamy o czym mówić. Widocznie nie znasz rzeczywistości politycznej, albo żyjesz iluzją.i znow zwyczajne "bla, bla, bla". nie spytam Cie jak niby wzroslo bezpieczenswo Polski na skutek zbombardowania kilku namiotow w Afganistanie, bo nie chce sie nad Toba znecac. to ze zyjemy w takiej rzeczywistosci nie znaczy, ze mamy o niej nie mowic prawdy. a prawda jest taka, ze ta rzeczywistosc jest mocno do dupy.
Cytat:Trzeba uwzględnić jedno i drugie, ale nacisk kłaść na to pierwsze. Inaczej prosta droga do zatracenia. Czasy kryzysowe dopiero ukazują na ile warte są wszystkie idee i prawa podstawowe.bo sa to wtedy "towary" deficytowe.
Cytat:Zresztą wystarczy spojrzeć na wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie zablokowania kont osobom podejrzewanym o terroryzm (sprawa Kadiego). SPI uznał, że można im zablokować (rezolucja Rady Bezpieczeństwa, z mocą rozporządzenia). Na szczęście ETS uznał, że nie - w myśl ius cogens.a to nie wystarczyloby zwykle respektowanie prawa wlasnosci?
Więcej możesz przeczytać w Rzeczpospolitej.