SIR SKINER
Nie wiem zupełnie jak sobie wyobrażasz rzeczywistość polityczną bez państwa - może coś o tej koncepcji opowiesz?
Przy okazji trzeba było uczyć się prawa, skoro to panaceum na rzeczywistość.
PS. Rynek zawsze będzie regulowany.
Cytat:chyba wiem na czym polega problem. Ty mowisz czlowiek i myslisz spoleczenstwo. ja pod tym pojeciem rozumiem jednoske. bo przeciez sa jednostki, ktore niczego sobie nie musza odmawiac jesli tego nie potrzebujaBo mówimy o potrzebach ludzkich, a nie konkretnej jednostki, na dodatek spaczonej przez religię.
Cytat:wiesz, przyciaganie ziemskie tez...Żebyś wiedział - na szczęście jest ono powszechne w naszej rzeczywistości, dlatego nikt się na nie nie skarży.
Cytat:ale czemu kazdy?Ale czemu cała służba zdrowia?
Cytat:Gocek oczywiscie umieral na jedno i drugie wiec wie...Bardzo śmieszne. To co mówię jest niestety smutną prawdą.
Cytat:nie, no, oczywiscie gdy umierasz na nieuleczalna chorobe zawsze mozesz jechac do Lurdes, albo do innej Czestochowy... albo zamiast leku, ktorego nie ma, mozna zaaplikowac sobie swietej wody z jeszcze swietszego zrodelka. moj blad.Próbowałeś? Jak było?
Cytat:obejrzyj sobie jakis western. to przyblizy Ci pojecie instytucji szeryfa i sedziego pokoju.U nas to nie dziki zachód, lecz wschód... Przy okazji gratuluje wzorców...
Cytat:wbrew temu co Gocek o mnie sadzi, ja doskonale wiem jak dziala panstwo. i uwazam, ze w olbrzymiej wiekszosci sa to dzialania szkodliwe lub substytutowe.Oczywiście, bo nie dostrzegasz tego co Ci państwo daje, gdyż daje to wszystkim, jest to powszechne, że aż niedostrzegalne.
Nie wiem zupełnie jak sobie wyobrażasz rzeczywistość polityczną bez państwa - może coś o tej koncepcji opowiesz?
Cytat:i Gocek jak dziecko wierzace w swietego mikolaja wypiera podstawowy fakt, ze dzialania panstwa konstytuuja ten stan rzeczy...Jedynie działania państwa mogą tym rzeczom zapobiec.
Cytat:wezmy chocby legislacje. niech mi Gocek powie, komu latwiej lawirowac w gaszczu z dupy wzietych przepisow - Gackowi, czy kancelarii prawniczej, ktora za godzine bierze gackowa tygodniowke? komu latwiej utrzymac sie na rynku regulowanym - wietmamczykowi z kebabami, czy sieci fastfoodow z miliardowym budzetem?To zupełnie inna sprawa. Jakość i stopień złożoności prawa, jak również jego stosowanie jest problemem, który np: Polska zobligowała się rozwiązać w ramach Wspólnoty. Należy podjąć działania, aby jakość prawa, jak również jego funkcja (rozwiązywanie konfliktów w oparciu o zasady państwa prawa) była wykonywana prawidłowo.
Przy okazji trzeba było uczyć się prawa, skoro to panaceum na rzeczywistość.
PS. Rynek zawsze będzie regulowany.
Cytat:i znow zwyczajne "bla, bla, bla". nie spytam Cie jak niby wzroslo bezpieczenswo Polski na skutek zbombardowania kilku namiotow w Afganistanie, bo nie chce sie nad Toba znecac. to ze zyjemy w takiej rzeczywistosci nie znaczy, ze mamy o niej nie mowic prawdy. a prawda jest taka, ze ta rzeczywistosc jest mocno do dupy.Ciesz się, że bombarduje się kilka namiotów w Afganistanie i nie będę Ci tłumaczył dlaczego, bo zwyczajnie wydaje mi się, że nie zrozumiesz.
Cytat:bo sa to wtedy "towary" deficytowe.To nic nie zmienia. Instytucje państwowe muszą stać na straży tego, co same ustaliły.
Cytat:a to nie wystarczyloby zwykle respektowanie prawa wlasnosci?Powiedz to całemu światu. Nie wystarczyłoby przyjęcie idei chrześcijańskich a cały świat byłby zbawiony? I kto tutaj wierzy w Świętego Mikołaja?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL