Gocek napisał(a):Ja użyłem kryterium wyjątku, Ty kryterium mniejszości, więc nie do mnie te uwagi, lecz do Ciebie właśnie.a to mniejszosc nie stanowi wyjatku?
Cytat:Prawo i rynek bez państwa, są jak striptease bez majtek.o, to, to! wszak wszysko sprowadza sie do golej d...:-D
Cytat:Skiner Tobie bliżej do komunizmu, niż Vacariusowi.jesli tak wyglada komunizm, tym lepiej dla niego. sadze jednak, ze sie zapedziles.
Cytat:Na nic się nie obruszyłem, twierdziłem, że państwo powinno być silne, Ty twierdzisz, że ja piszę bzdury, następnie samemu pisząc, że państwo powinno być silne...ok. sprawdzmy.
ja: wszyscy oni (korporacje i duze grupy nacisku) realizuja swoje interesy poprzez panstwo.
Ty: Bo państwo jest słabe, a powinno być mocniejsze. Tutaj tkwi istota. Na tym przykładzie możesz zobaczyć zwiastun tego, co będzie się działo, gdy państwo będzie słabsze...
ja: bzdura. panstwo ma byc silne, ale ma tez byc male. istota nie jest sila panstwa a ilosc kompetencji.
pisalem bzdura, odnosnie Twojej diagnozy problemu, a nie tego, ze panstwo ma byc silne, bo to oczywiste, ze jesli ma byc w ogole, to powinno byc silne. ograniczenie wachlarza kompetencji panstwa, to nie jego oslabianie.
edit: no chyba, ze wlazi tam gdzie nie powinno, wtedy czesto lepiej by bylo slabe.
Cytat:Tak Ci się tylko wydaje. Wszystko zależy od woli politycznej. Jak władza będzie chciała przeprowadzić coś szybko, to zwyczajnie to zrobi.co? dar jasnowidzenia zalezy od woli politycznej? pisalem wyraznie o sytuacji, gdy problem drazy spoleczenstwo, ale nie urosl do rangi ktora angazuje czynniki polityczne na szczeblu centralnym.
pozatym jest druga strona medalu - a jesli wladza ma to w d...e?