SIR SKINER
Co do demontażu instytucji państwowych, które nie wiążą się z rezygnacją z jakichkolwiek funkcji jakie to państwo pełni - mógłbyś to rozwinąć, bo wygląda to na oksymoron (państwo bezpaństwowe).
Cytat:to znow nie jest uzasadnienie, tylko teza.To jest tylko teza, gdyż nigdy w praktyce państwa libertariańskiego nie zaznaliśmy. Natomiast państwa tzw. komunistyczne, funkcjonują do dzisiaj, jednak z teorią nie mają praktycznie nic wspólnego, gdyż nadal jest podział klas.
zupelnie nie rozumiesz problemu, to zludne podobienstwo. komunisci chcieli zniesc klasy wraz z... nie wiem czy to dobrze zwerbalizuje... wraz z ich funkcyjna baza jaka byla wrosnieta w tkanke spoleczna i zastapic je sama idea komunizmu. komunizm zakladal, ze jak za dotknieciem czrodziejskiej rozdzki, ludzie pod swiatlym kierownictwem partii, przestana myslec o sobie, zadroscic, porzadac itd. bo kumunizm tak zakladal.
libertarianizm nic takiego nie zaklada. demontaz instytucji panstwa nie wiaze sie z rezygnacja z jakichkolwiek funkcji jakie to panstwo pelni.
Co do demontażu instytucji państwowych, które nie wiążą się z rezygnacją z jakichkolwiek funkcji jakie to państwo pełni - mógłbyś to rozwinąć, bo wygląda to na oksymoron (państwo bezpaństwowe).
Cytat:nie rozumiem tego rozumowania.Rynek wewnętrzny jest powiązany z rynkiem zewnętrznym. Co z tego, że Ty wprowadzisz (idealne) zasady wolnego rynku, skoro inne państwa będą regulowały Twój rynek po przez politykę gospodarczą.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL