Gocek napisał(a):Zresztą wydarzenia w USA i na świecie wskazują, ile warte są ideały wolnego rynku.
Jeżeli o kryzys chodzi, to, ekhm...
http://forum.ateista.pl/showthread.php?t...kryzys+USA
Avx; 17.12.2006 napisał(a):Mam pytanie. Czy wydaje wam się, że "modne" ostatnio wśród libertarian teorie o sztucznym (wspomaganym przez rząd) przeinwestowaniu sektora mieszkaniowego w USA są wiarygodne ?
Ostatnio coraz częściej można natknąć się na takie informacje. Mam nadzieję, że przesadzają, bo jeśli nie, to w okolicach 2008 (albo 2009 r.) możemy mieć powtórkę z 1929.
A co najgorsze socjaliści i socjaldemokraci znów odwróciliby kota ogonem......
Chciałoby się powiedzieć: A nie mówiłem... Oczywiście to nie aż 1929, na szczęście, ale również efekt interwencjonizmu. I socjaliści tak, też odwracają kota ogonem (jak widać powyżej w poście Gocka).
Poza tym zapewniam, że radykalnie liberalni specjaliści pisali o problemie jeszcze miesiące całe przed moim postem. Ja, jak widać, zareagowałem w grudniu 2006 już na sporą ilość plotek ("modne ostatnio wśród libertarian"). A wtedy jeszcze jawnego kryzysu nie było, mainstreamowi ekonomiści słowem się o problemie nie zająknęli; a przynajmniej nie słyszałem o tym wtedy.
Odrobinkę podobnie jak z Misesem, który przewidział Wielki Kryzys.
A to z kolei już post z początku tego roku:
Avx napisał(a):Skoro rządy przyznają, że jest źle, to już naprawdę musi być źle...
Konferencja MFW i Banku Światowego w cieniu groźby kryzysu
W stolicy USA rozpoczęła się wczoraj doroczna wiosenna konferencja Międzynarodowego Funduszu Walutowego i Banku Światowego, której uczestnicy - jak się oczekuje - radzić będą głównie nad sposobami zażegnania światowego kryzysu finansowego i recesji.
W opublikowanym przed konferencją raporcie o perspektywach gospodarki światowej (World Economic Outlook) MFW podaje, że istnieje 25-procentowe prawdopodobieństwo światowej recesji w tym roku, którą wywołałaby recesja w USA. MFW skorygował w dół swoją poprzednią prognozę tegorocznego wzrostu światowej gospodarki.
http://biznes.onet.pl/0,1729004,wiadomosci.html
Mógłbym wielkim interwencjonistycznym "ekonomistom" to samo powiedzieć pod koniec 2006 już.
Moja rada na kryzys: przeprowadzić liberalną rewolucję i posłać do diabła centralne banki wraz z pustym pieniądzem. Wrócić do wolnorynkowego złota.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.