Gocek napisał(a):SIR SKINERjednak w sferze krytyki uciekasz sie do wyrazania opinii w oparciu o watpliwosci. 0 konstruktywnej argumentacji.
Zatem jestem uprawniony w tej polemice do krytyki libertarianizmu, jak również do głoszenia jego potencjalnych korzyści. Moim zdaniem libertarianizm jest utopią, chociaż w ograniczonej formie (doktryna liberalizmu) jest pozytywną ideą, zwłaszcza w odniesieniu do wolności jednostki.
Cytat:Tzn. że państwo to zazwyczaj legalna oparta na aktach normatywnych władza, a władza to przymus, przymus może być legitymizowany prawem, jak również może być nielegalny.jedyna roznica miedzy jednym a drugim sprowadza sie do tego ze jeden osrodek przymusu zyskal nad reszta osrodkow pzewage pozycje monopolisty.
Cytat: Przymus to również ograniczenia jednostki. Jednak są to ograniczenia wynikające z państwa prawa, zatem każdy godzi się na te ograniczenia i sprawiedliwość, będącą konsekwencją ustanowionego prawa.pieprzenie. ja tam sie na nic nie godzilem.
Cytat:Podajesz przykład wytwórni mleczarskiej. Państwo zajmuje się raczej strategicznymi branżami, takimi jak choćby: bankowość - finanse (skarb państwa, budżet), dobra publiczne, energetyka, szkolnictwo, sądownictwo, co też wiąże się z szeroko rozumianym bezpieczeństwem narodowym. Mleko zostawmy mleczarzom.to ciekawe, a to czemu? czemu mleczarze maja zajmowac sie mlekiem, a bankami, szkolami maja rzadzic politycy? znaczy, ze bankier i nauczyciel jest glupszy od mleczarza i potrzebuje pomocy?
Cytat:Jacy ludzie? Kto Ci zastąpi państwo? Człowiek, który realizuje swoje egoistyczne interesy? Jaki będzie miał cel, aby np: nie sprzedać swojego państwa, albo innych ludzi?a panstwo to niby kto tworzy, marsjanie? albo sie dotrzymuje umow, albo nie. a z kims kto umow nie dotrzymuje, nikt umow zawierac nie bedzie. to jest ow cel - wiarygodnosc.
Cytat:Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo? Moim zdaniem to absurd i jeszcze większa iluzja niż komunizm.konkretnie dlaczego?
Cytat:Zwyczajnie. Poczytaj o zjawisku wojny gospodarczej. Zresztą wydarzenia w USA i na świecie wskazują, ile warte są ideały wolnego rynku.mam po dziurki w nosie tego typu bezmyslnych wypowiedzi o sytuacji w USA. najpierw sie robi karykature wolnego rynku, potem masakruje sie ja, wystawia w konkursie pieknosci i gdy szkaradna pokraka potyka sie o wlasne zeby spuszcza sie kotare i mowi, ze wolny rynek jest be... i jeszcze sa ludzie ktorzy w to wierza.