SIR SKINER
Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo? Moim zdaniem to absurd i jeszcze większa iluzja niż komunizm.
AVX
Cytat:jednak w sferze krytyki uciekasz sie do wyrazania opinii w oparciu o watpliwosci. 0 konstruktywnej argumentacji.No bo do czego mam się odnieść? Przecież nie mamy przykładu rzeczywistego państwa libertariańskiego. Co dla was służy jako argument "za" (utopia).
Cytat:jedyna roznica miedzy jednym a drugim sprowadza sie do tego ze jeden osrodek przymusu zyskal nad reszta osrodkow pzewage pozycje monopolisty.No i co z tego? Przecież to sprawa absolutnie naturalna. Dzięki procesom demokratycznym oraz państwa prawa, każdy godzi się na takie warunki i wie o co i jak się gra.
Cytat:pieprzenie. ja tam sie na nic nie godzilem.To właśnie jest typowe myślenie. Teraz wyobraź sobie to "coś" libertariańskie i taką anty-obywatelską, egoistyczną postawę.
Cytat:to ciekawe, a to czemu? czemu mleczarze maja zajmowac sie mlekiem, a bankami, szkolami maja rzadzic politycy? znaczy, ze bankier i nauczyciel jest glupszy od mleczarza i potrzebuje pomocy?Nie. Lecz te strategiczne sfery działalności nie mogą podlegać władzy prywatnej z tego względu, że mogłoby to naruszyć interes narodowy, bezpieczeństwo, stabilność i tzw. rację stanu. Nie mówię tutaj o problemie wykluczenia ludzi, którzy nie spełniają cenzusów państwa konsumpcyjnego. Np: Energetyka nie może być regulowana przez prywatnych dostawców, podobnie jak drogi krajowe i chodniki nie mogą być prywatne. (Przykład prywatnego kibla u Kiepskich)
Cytat:a panstwo to niby kto tworzy, marsjanie? albo sie dotrzymuje umow, albo nie. a z kims kto umow nie dotrzymuje, nikt umow zawierac nie bedzie. to jest ow cel - wiarygodnosc.Nie odpowiedziałeś mi na zadane pytanie. Jaka forma zastąpi dotychczasowe państwo, kto przejmie wszystkie sfery jego działalności? Czekam na konkrety.
Cytat:konkretnie dlaczego?Dla tych samych powodów dla których występują obecnie. Ponawiam pytanie:
Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo? Moim zdaniem to absurd i jeszcze większa iluzja niż komunizm.
Cytat:mam po dziurki w nosie tego typu bezmyslnych wypowiedzi o sytuacji w USA. najpierw sie robi karykature wolnego rynku, potem masakruje sie ja, wystawia w konkursie pieknosci i gdy szkaradna pokraka potyka sie o wlasne zeby spuszcza sie kotare i mowi, ze wolny rynek jest be... i jeszcze sa ludzie ktorzy w to wierza.To poczytaj trochę o polityce gospodarczej i konfliktach na tym tle (wojna gospodarcza). Jakby nie patrzeć w USA tak się dzieje - jest to fakt, rzeczywistość. Teraz odpowiedz mi jaki interes ma "wolno rynkowe" USA w uskutecznianiu interwencjonizmu-socjalizmu? Czyżby libertarianizm okazał się niespełnioną obietnicą, że szuka się rozwiązań na drugim biegunie?
AVX
Cytat:Trzy słowa: Austriacka Teoria Cyklu Koniunkturalnego.Teorii nie obalę. Lecz czy nie uchwyciła ona jedynie cząstki rzeczywistości? Przecież polityka to nie tylko ekonomia. Polityka to wszystko, nawet chodnik przed Twoim domem.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL