Gocek napisał(a):No bo do czego mam się odnieść? Przecież nie mamy przykładu rzeczywistego państwa libertariańskiego. Co dla was służy jako argument "za" (utopia).wystarczy wykazac bledy teorii.
Cytat:No i co z tego? Przecież to sprawa absolutnie naturalna. Dzięki procesom demokratycznym oraz państwa prawa, każdy godzi się na takie warunki i wie o co i jak się gra.tak, tak. niewolnikom w Egipcie tez mowiono, ze to naturalna kolej rzeczy iz swa praca wielbia boskosc faraona...
Cytat:To właśnie jest typowe myślenie. Teraz wyobraź sobie to "coś" libertariańskie i taką anty-obywatelską, egoistyczną postawę.moment... ok, mam! i co dalej?
Cytat:Nie. Lecz te strategiczne sfery działalności nie mogą podlegać władzy prywatnej z tego względu, że mogłoby to naruszyć interes narodowy, bezpieczeństwo, stabilność i tzw. rację stanu. Nie mówię tutaj o problemie wykluczenia ludzi, którzy nie spełniają cenzusów państwa konsumpcyjnego. Np: Energetyka nie może być regulowana przez prywatnych dostawców, podobnie jak drogi krajowe i chodniki nie mogą być prywatne. (Przykład prywatnego kibla u Kiepskich)nie, no, stary, szacun. moze za efektywnoscia systemu komunistycznego bedzie swiadczylo swiatle przewodnictwo Misia Uszatka zapewniajace szczescie wszystkim zwierzatkom w lesie? myslalem, ze nikt nie pobije symulatora Vacariusa, a tu masz - kibel u Kiepskich... w dodatku kibel nie prywatny, a "prywatny, publiczny".:-D
Cytat:Nie odpowiedziałeś mi na zadane pytanie. Jaka forma zastąpi dotychczasowe państwo, kto przejmie wszystkie sfery jego działalności? Czekam na konkrety.czytales "O nowa wolnosc"? Avx dawal linki.
Cytat:Dla tych samych powodów dla których występują obecnie.tzn.?
Cytat:Ponawiam pytanie:docelowo, tak. zdaje sobie jednak sprawe z tego, ze pewnych rzeczy z dnia na dzien nie da sie odkrecic. zwlaszcza odwiecznej indoktrynacji. a rewolucjonista nie jestem, wiec nie bede sie upierac.
Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo?
btw. raczej, sluzb bezpieczenstwa spoleczenstwo libertarian by nie potrzebowalo, bo nie istnialby aparat wladzy, ktory moglby byc infiltrowany przez obcy wywiad.
Cytat:To poczytaj trochę o polityce gospodarczej i konfliktach na tym tle (wojna gospodarcza). Jakby nie patrzeć w USA tak się dzieje - jest to fakt, rzeczywistość.i co z tego, ze sie dzieje?
Cytat: Teraz odpowiedz mi jaki interes ma "wolno rynkowe" USA w uskutecznianiu interwencjonizmu-socjalizmu? Czyżby libertarianizm okazał się niespełnioną obietnicą, że szuka się rozwiązań na drugim biegunie?hehe, no nie wiem - jaki interes moze miec H.Paulson, ktory do 2006 jako prezydent Goldman Sachs rozpedzil to kredydetowe szalenstwo do kolosalnych rozmiarow, chce teraz splacac dlugi swoje i swoich kolegow pieniedzmi sprzataczki z Oregonu? w normalnym swiecie wszyscy ci ludzie nie poszli by nawet za kraty, bo zwyczajnie nikt by im nie dal pieniedzy. normalnie jakbym poszedl do Gocka i poprosil o pozyczke 10000 dajac w zastaw rower za 1000, Gocek by mnie do diabla wyslal. no ale jak przyjde z urzedasem gwarantujacym zwrot pozyczki, to Gocek nie tylko mi pozyczy 10000, ale wezmie odemie weksel i zrobi z niego instrument finansowy, z ktorym pojdzie do Vacariusa i wraz z poznanym juz urzedasem zdeponuje go w zamian za 100000... brzmi absurdalnie? gwarancje panstwa takie wlasnie sa - odieraja ludziom rozum i hamulce. pytasz czemu ten model wygrywa? bo jest populistyczny, a klamstwo powtarzane 100 razy staje sie prawda. zwlaszcza jesli jest to mile klamstwo i zeby sie nie martwic, bo wszystko bedzie dobrze...