Vacarius napisał(a):Dawaj ludziom codziennie za darmo papierosa a potem bez zapowiedzi przestań i zobaczysz jaki trwały jest socjalizm.socjalizm sie skonczy gdy bedzie trzeba dac im na leczenie raka :]
Gocek
Cytat:Władza jest czymś naturalnym. W państwie prawa, władza działa wg. prawa.Jezu, Gocek... przeciez wladza jest zrodlem prawa, wiec wladza dziala wedle swojego widzimisie. formalizm jakos tam ja powsciaga przed totalna samowolka, ale wszystko ostatecznie sprowadza sie do jej dobrej woli.
Cytat:I nici z libertarianizmu.ale czemu?
Cytat:O czym ty za przeproszeniem teraz pieprzysz? Jakim komunizmem? Imputujesz mi sympatie do komunizmu?nie, tylko tendencje do plecenia glupot...
Cytat:Tak trudno zwyczajnie odpowiedzieć? Czyżby to była aż taka utopia?zadales bardzo ogolne pytanie i tak odpowiedzialem. odrzuciles ta odp. rzadajac kompleksowych konkretow. moglbym sie rozpisywac, ale nic nowego pewnie nie wymysle.
nie oczekuj ode mnie, ze bedzie mi sie chciec szczegolowo opisywac wszystkie procesy rzadzace hipotetycznym spoleczenstwem, zwlaszcza gdy juz ktos to opisal, a Tobie nawet nie chcialo sie nawet otworzyc linka.
Cytat:Masz elementarne braki w wiedzy - nie wiem, czy dalsza dyskusja ma jakikolwiek sens. Nie będę Cię uczył podstaw.no to sie, za przeproszeniem, bujaj.
nie znasz teorii, nie chcesz jej poznac, uznajesz ja za utopie a za powod podajsz obecne status quo. wiezniom z "Oswiecimia" tez bys odpowiedzial, ze likwidacja obozow koncentracyjnych to utopia z tych samych powodow dla ktorych one powstaly?
Cytat:No jasne - bo to państwo-bezpaństwowe by chyba na Marsie istniało.przeciez wyraznie pisze o spoleczenstwie, nie o panstwie.
Jeżeli nie istnieje aparat władzy, to nie ma państwa.
Cytat:I myślisz, że takie coś by sobie istniało, obok wielkich mocarstw i międzynarodowej sceny politycznej.jak najbardziej jest to realne. imho.
o wiele trudniej jest takie "cos" stworzyc. to na chwile obecna uwazam za nie realne.
Cytat:Stanowi to rzeczywistość, w przeciwieństwie do libertariańskich iluzji.i co z tego, ze to stanowi rzeczywistosc?
Cytat:Ot mamy wszystko wyjaśnione. Pięknie. Władza na drodze populizmu dąży do niszczenia samej siebie i własnego rynku w imię władzy. Zamiast przyjąć libertariańskie idee i stworzyć raj na Ziemi, kombinuje, tworzy spiski, gdyż inaczej nie da się utrzymać władzy.wladza dazy do niszczenie samej siebie?? cos Ci sie pomylilo...